COPING WITH DIGITAL GAP: OECD TRENDS AND TURKEY
Journal Name:
- Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Since would see as a fundamental factor of production of knowledge, information society to the next stage is classified as advanced industrial societies. Knowledge generation, dissemination and implementation of the transactions take place mainly in electronic form, information and communication technologies (ICT), which increases the need. Therefore, governments in developed and developing countries, information and communication technologies to improve the social and economic structures, and would like to achieve a knowledge-based economy. Ensuring the equitable access of all segments of society in these technologies, the countries achieving the ideal of an information society is recognized as one of the biggest indicators.
Information and communication technologies are rapidly becoming widespread in this new process, one of the basic observations, inequality between regions and countries, the countries on access to these technologies. Inequalities in access to ICT, IT field, "(digital) gap, digital divide, digital inequality" has included such concepts. Digital divide, different socio-economic level of individuals, companies or countries, inequality in ICT access and use is defined as living and studies are undertaken to eliminate this inequality in almost all countries. in these studies Why is the digital divide emerged, such as what caused the problems, how to solve the problem can be measured and what can be done in the short-and long-sought answers to such questions.
The aim of of this study, various aspects of the phenomenon in Turkey to investigate the digital divide. In this research, there is an evaluation of statistical information about the criteria for the use of ICT. The degree of success in the use of ICT performance revealed by Turkey, has been evaluated in a comparison made within the framework of the OECD countries. This research revealed two main results: The first is the continuous and significant progress in the field of ICT in Turkey's record, despite the comparative performance of the OECD countries and to remain quite weak. Another important result is, as Turkey's urban and rural areas is that maintaining a certain image of a digital divide.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bilginin temel bir üretim faktörü olarak kabul görmesinden bu yana, gelişmiş sanayi toplumlarının bir sonraki evresi bilgi toplumu olarak nitelendirilmektedir. Bilginin üretilmesi, dağıtılması ve uygulanması işlemlerinin çoğunlukla elektronik ortamda gerçekleşmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerine (BİT) olan ihtiyacı arttırmaktadır. Bundan dolayı, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki hükümetler, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak toplumsal ve ekonomik yapılarını geliştirmek ve bilgiye dayalı bir ekonomiyi gerçekleştirmek istemektedirler. Toplumun her kesiminin bu teknolojilere adil bir şekilde erişiminin sağlanması, ülkelerin bilgi toplumuna ulaşma idealinin en büyük göstergelerinden birisi olarak kabul görmektedir.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla yaygınlaştığı bu yeni süreçteki temel gözlemlerden birisi, bu teknolojilere erişim konusunda ülkeler ve ülkelerin bölgeleri arasındaki eşitsizliklerdir. BİT erişiminde yaşanan eşitsizlikler, bilişim alanına “dijital (sayısal) uçurum, sayısal bölünme, sayısal eşitsizlik” gibi kavramları dahil etmiştir. Sayısal uçurum, farklı sosyoekonomik düzeydeki bireylerin, firmaların veya ülkelerin BİT erişim ve kullanımında yaşadığı eşitsizlik olarak tanımlanmakta ve hemen hemen bütün ülkelerde bu eşitsizliğin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda sayısal uçurumun niçin ortaya çıktığı, ne gibi sorunlara yol açtığı, nasıl ölçülebileceği ve sorunun çözümü için kısa ve uzun dönemde neler yapılabileceği gibi sorulara cevap aranmaktadır.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki sayısal uçurum olgusunun çeşitli açılardan incelenmesidir. Bu araştırmada, BİT kullanımına yönelik kriterler ile ilgili istatistiki bilgilerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Türkiye’nin BİT kullanımı konusunda ortaya koyduğu performansın başarı derecesi, OECD ülkeleri çerçevesinde yapılan bir mukayeseyle ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu araştırma iki temel sonucu ortaya çıkarmıştır. Bunlardan ilki, Türkiye’nin BİT alanında sürekli ve önemli bir ilerleme kaydetmekte olmasına rağmen, OECD ülkeleri ile olan karşılaştırmalı performansının oldukça zayıf kalmasıdır. Diğer önemli sonuç ise, Türkiye’nin kent ve kır bölgeleri itibariyle belirli bir sayısal uçurum görüntüsünü sürdürmekte olmasıdır.
FULL TEXT (PDF):
- 1
53-75