You are here

TÜRK DIŞ POLİTİKASI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI: TÜRKİYE’NİN BALKANLAR VE TÜRK DÜNYASINA YÖNELİK POLİTİKASI ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME

TURKISH FOREIGN POLICY AND CIVIL SOCIETY: AN ASSESMENT ON TURKISH FOREIGN POLICY TOWARDS BALKANS AND TURKISH WORLD

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
It is an established fact that states are not the only actors in international system. Both international actors such as institutions and organizations acting above state level and sub-societal actors such as the military and civilian bureaucracy, the media and civil society organizations play active roles in the decision-making processesof foreign policy. Not only do such actors have an individual impact on decision-making process of the states, they also make contributions to the foreign policy outcomesby affecting one another.Regarding the policies towards Balkans and Turkish World, that occupied the agenda especially in the 90s in Turkish foreign policy, Non-governmental organizations have recently begun to come into prominence. This study aims to analyze NGOs approaches towards Turkish foreign policy in general, and Balkans and Central Asia in particular, considering the fact that states are not the unique actors in foreign policy formulation process. The study is consisted of four parts. In the first part, the theoretical approaches, examining the relations between civil society and foreign policy will be mentioned. Following that, a general analyze will be carried out about Turkish foreign policy and NGOs in the second part. The study will be concluded by probing the approaches of NGOs towards Balkans at first, in the third part and the Turkish World later as the final chapter.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde devletlerin uluslararası sistemde yegâne aktör olmadığı kabul edilen bir gerçekliktir. Gerek uluslararası kurum ve kuruluşlar gibi devlet düzleminin üzerindeki aktörler, gerekse, askeri ve sivil bürokrasi, medya ve sivil toplum kuruluşları gibi alt toplumsal aktörler dış politikada karar verme süreçlerinde etkin rol oynamaktadırlar. Bu aktörler devletin karar süreçlerine ayrı ayrı etkide bulundukları gibi birbirlerini etkilemek suretiyle de dış politika karar çıktılarına katkıda bulunmaktadırlar.Türk dış politikasının özellikle doksanlı yıllarında gündemi meşgul eden iki alanı olan Balkanlar ve Türk dünyasına yönelik politikasında son dönemde sivil toplum kuruluşları ön plana çıkmaya başlamışlardır. Bu çalışma devletlerin dış politika oluşum sürecinde tek aktör olmadığı gerçeğinden hareketle sivil toplum kuruluşlarının genelde Türk dış politikası, özelde ise Balkanlara ve Orta Asya'ya yönelik yaklaşımını analiz etmeyi hedeflemektedir. Çalışma dört başlıktan oluşmaktadır. Birinci başlıkta sivil toplum ile dış politika ilişkisini incelemeye yönelik teorik yaklaşımlara kısaca değinilecek, ardından ikinci başlıkta Türk dış politikası ve sivil toplum kuruluşlarına dair genel bir analiz yapılacaktır. Üçüncü ve dördüncü başlıklarda da öncelikle Balkanlara yönelik dış politikada ardından da Türk dünyasına yönelik izlenen dış politikada sivil toplum kuruluşlarının yaklaşımlarına bakılarak çalışma tamamlanacaktır.
75-88

REFERENCES

References: 

Checkel, Jeffrey T. , ''International Normsand Domestic Politics: Bridging the Rationalist-Constructivist Divide'', European Journal of International Relations December 1997 3: 473-495
Çelik, Ahmet Hüsrev (2006), "Sivil Toplum Kuruluşlarının Türk Dış Politikasına Etkisi", Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya.
Demirtepe, Turgut (2006), 10. Türk Kurultayı, http://www.usakgundem. com/yazar/ 437/10-t%C3%BCrk-kurultayi.html, 07.11.2010
Doğan Erhan ve Semra Cerit Mazlum (2006), "Türkiye'nin Dış Politikası: Yeni Sorunlar ve Yeni Aktörler", Sivil toplum ve Dış Politika, Doğan, E. ve S. Mazlum (der.), Bağlam Yayınları, İstanbul, s. 11-22.
GÜRGÜR, Nuri (1992), "Tarihi Yaşarken-Ayın Yorumu", Türk Yurdu, Sayı 53, s.
3-7.
http://tasep.org, 21.11.2009
http://www.tasam.org, 09.08.2009
Kut, Şule (1998), "Türkiye'nin Soğuk Savaş Sonrası Dış Politikasının Anahatlan", En Uzun On Yıl: Türkiye 'nin Ulusal Güvenlik ve Dış Politka Gündeminde Doksanlı Yıllar, Gencer Özcan ve Şule Kut (der.), Boyut Yayınları, İstanbul,
s. 45-64.
Özcan, Gencer (2004), "Türkiye Dış Poliitkası'nda Algılamalar, Karar alma ve Oluşum Süreci", Türk Dış Politikasının Analizi, Faruk Sönmezoğlu (der.), 3. Baskı, Der Yayınları, İstanbul, s. 829-895.
Özgür Baklacıoğlu, Nurcan (2006), "Türkiye'nin Balkan Politikasında Rumeli ve Balkan Göçmen Dernekleri", Sivil Toplum ve Dış Politika, Doğan, E. ve S. Mazlum (der.), Bağlam Yayınları, İstanbul, s. 77-117.
Özkan, Abdullah (2010), "Balkan Kongresi ve Kamu Diplomasisi", Milli Gazete,
27 Nisan.
Pehlivanoğlu, Özcan (2010), "Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşlarının Balkanlar'da Eğitim Çalışmaları", 3. Uluslararası Balkan Kongresi, Sancaktar, Caner (ed.), TASAM Yayınları, İstanbul.
Rubin, Barry (2002) "Türkiye'nin Yeni Dış Politikasını Anlamak", Günümüzde Türkiye'nin Dış Politikası, Barry Rubin, Kemal Kirişçi (der.), Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
Taşkın, Yüksel (2006), "Milliyetçi Sivil Toplum Kuruluşları'nın Türk Kimliğini Tanımlama Çabaları", Sivil Toplum ve Dış Politika, Doğan, E. ve S. Mazlum (der.), Bağlam Yayınları, İstanbul, s. 181-205.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com