DEMOGRAPHIC STRUCTURE
OF GÖRDUK DISTRICT(1530-1575)
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Gördük,
which used to be one of the districts of Saruhan Sanjak in 16th century, is also the namesake of the city which is the center of the district. Gördük district, which did not gain territorial continuity unlike Demirci, Gördes and Akhisar districts, disappeared within time but is commemorated in a river named after it located in Akhisar. In 16th century, the district used to be located to the west of Gördes and Kayacık districts, and to the north of Manisa and Akhisar districts. In this study, mainly the demographic structure of Gördük district as of 16th century is discussed. Gördük district consisting of a single neighborhood and the rural area inhabited by a large part of the district population is comparatively analyzed; the number of people living in the district, their areas of settlement, professions and exemptions are surveyed as a whole. Thereby, the study contributes to enlightening of the demographic structure of Ottoman Empire and Saruhan Sanjak, as well as that of the Gördük district. The main sources of our study consist of registration books
registered
with numbers of 165 and 398 in Prime Ministry Ottoman Archive, and with numbers of 115 and 544 in General Directorate of Land Registers immemorial registration archive.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
XVI. Yüzyılda Saruhan Sancağının kazalarından biri olan Gördük, aynı zamanda kazanın merkezi olan şehre de adını vermiştir. Demirci, Gördes, Akhisar kazaları gibi devamlılık sağlayamayan Gördük kazası, zaman içerisinde ortadan kalkmakla birlikte, Akhisar'da bulunan bir akarsuda adını yaşatmaktadır. XVI. Yüzyılda Kaza, Gördes ile Kayacık kazalarının batısında, Manisa ve Akhisar kazalarının kuzeyinde yer almaktadır. Bu çalışmamızda ağırlıklı olarak XVI. Yüzyılda Gördük kazasının demografik yapısı ele alınmıştır. Tek mahalleden oluşan Gördük şehri ile kaza nüfusunun önemli bir kısmının bulunduğu kırsal bölge karşılaştırmalı olarak incelenmiş, kazada yaşayan insan sayısı, bunların yerleşim birimleri, meslekleri, muafiyet gibi durumları birlikte ele alınmıştır. Böylece Gördük kazası yanında, Osmanlı Devleti ve Saruhan sancağının demografik yapısının aydınlatılmasına da katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın ana kaynaklarını Başbakanlık Osmanlı Arşivinde 165 ve 398 numara ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Kuyud-ı Kadime Arşivinde 115 ve 544 numara ile kayıtlı Tahrir Defterleri oluşturmaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 1