IN ANAR’S “I, YOU AND THE TELEPHONE” THE BLINDLY LOVE AND IDENTITY CONFLICT
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
One of the most important representatives of the contemporary literature of Azerbaijan Anar Rızayev is renowned mainly with novels in the Turkish world. With stories, essays, novels, plays, research Works, along with scenarios and antologies he is the author of more than fifty boks and eleven art film scenarios. The author whose Works has been translated into more than thirty languages, and stories more than hundred in different countries and books more than fifty which has been published; he was awarded the “Turkish World Literary Man of the Year” in 2012.
Azerbaijan contemporary prose has entered a new phase after the 1960s , in works, spiritual and moral quest has been increased significantly . The conflict that ordinary people has gone through in their own inner worlds and dilemmas have been examined in the light of the psychological analysis.
Anar who applies the contemporary narrative techniques successfully in his Works gave a special attention to the story genre. His realist-psychologic style revelead, he has become one of the prominent authors of the 1960 prose. In “I, you and the telephone” which is one of the stories whose subject is love and woman, the effort to search fort he extraordinary has been seen. What is more interesting is that one of the characters of this story is telephone.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Çağdaş Azerbaycan edebiyatının en önemli temsilcilerinden olan Anar Rızayev (d. 1938), Türk dünyasında ağırlıklı olarak romanlarıyla tanınır. Hikâye, deneme, roman, piyes, araştırma, senaryo ve antolojileri ile birlikte elliden fazla kitabın ve on bir adet sanat filminin müellifidir. Eserleri otuzu aşkın dile çevrilen, farklı ülkelerde sayısı yüzü aşan hikâyesi ve elliden fazla kitabı yayımlanan yazar; 2012 yılında “Türk dünyası yılın edebiyat insanı” ödülüne layık görülmüştür.
Çağdaş Azerbaycan nesri 1960’lı yıllardan sonra yeni bir devre girmiş, eserlerde manevi ve ahlaki arayışlar belirgin biçimde artmıştır. Sıradan insanın kendi iç dünyasında yaşadığı çatışma ve ikilemler psikolojik tahliller ışığında irdelenmiştir.
Eserlerinde çağdaş anlatım tekniklerini başarılı biçimde uygulayan Anar, hikaye türüne özel bir önem vermiştir. Ortaya koyduğu realist-psikolojik üslubuyla Azerbaycan edebiyatında 1960 nesrinin dikkate değer yazarlarından olmuştur. Edibin aşk ve kadın konulu hikâyelerinden biri olan “Ben Sen O ve Telefon”da fevkaladeyi arama çabası görülür. Ne ilginçtir ki bu hikâyenin karakterlerinden biri telefondur.
Çalışmamızda Anar’ın “Ben, Sen, O ve Telefon” adlı hikâyesinde bir erkeğin bir kadını hiç görmeden nasıl severek âşık olabileceğini irdelemeye ve anlatmaya çalıştık. Ardından da kadını tanıdıktan sonra erkeğin kendi benliğinde “gerçek sevgili” ve “telefondaki sevgili” olmak üzere nasıl bir kimlik çatışması yaşadığını tahlil ederek değerlendirmelerde bulunduk.
FULL TEXT (PDF):
- 3