You are here

BASEL II STANDARTLARINA GÖRE SINIFLANDIRILAN KURUMSAL VE PERAKENDE KOBİ’LERİN FİNANSAL ORANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: İMKB İŞLETMELERİ ÜZERİNDE BİR İNCELEME

The Comparison Of The Financial Ratios Of Retail And Corporate SME’s That Are Classified For Basel II Standards: An Application On ISE Quoted Companies

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Basel II standards consider some Small and Medium sized Enterprises (SME) as retail and some as corporate, depending on their bank credits. According to this case, SME’s are evaluated with different risk weights to calculate the credit price with respect to be retail or corporate. This study compares similarities – dissimilarities with financial structure of retail and corporate SME’s according to Basel II standards. In this context liquidity, capital structure, activity, profitability, growth, market performance ratios of retail and corporate SME’s which are quoted on Istanbul Stock Exchange (ISE) are examined for the period that spans from 2005 to 2009. Furthermore similarities and dissimilarities of retail and corporate SME’s are investigated by Levene (F) test and t test. Empirical findings reveal that the liquidity and capital structure ratios prove statistically significant dissimilarity. However activity, profitability, growth and market performance ratios did not prove any similarity nor dissimilarity that could be counted as statistically significant.
Abstract (Original Language): 
Basel II standartları Küçük ve Orta Boy İşletme’lerin (KOBİ) bankalardan kullandıkları kredi tutarına göre, kurumsal ve perakende olarak ayrıma tabi tutulmasını öngörmüştür. Buna göre bankaların, KOBİ’leri kurumsal ve perakende olmalarına göre farklı risk ağırlıkları ile değerlendirilerek, kredi fiyatının belirlenmesinde farklı hesaplamaya tabi tutması gerekmektedir. Bu çalışmada Basel II’nin öngördüğü bu standart çerçevesinde kurumsal ve perakende KOBİ’lerin finansal yapılarının benzerlik - farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Bu bağlamda 2005 – 2009 dönemleri arasında hisse senetleri İMKB’de işlem gören kurumsal ve perakende KOBİ’lerin likidite, mali yapı, varlık kullanım, karlılık, büyüme ve borsa performans oranları hesaplanmıştır. Daha sonra kurumsal ve perakende KOBİ’lerin finansal oranları arasında farklılık veya benzerlik olup olmadığı Levene (F) testi ve t testi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, likidite oranlarının tamamı ve mali yapı oranlarının büyük çoğunluğunun istatistiksel açıdan farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Ancak varlık kullanım oranları, karlılık oranları, büyüme oranları ve borsa performans oranlarında istatistiksel olarak önemli sayılabilecek bir benzerlik veya farklılık bulunmamıştır.
209-221

REFERENCES

References: 

1. AKBULUT, Ramazan (2008), “Basel II Standartlarının KOBİ’ler Üzerindeki
2. Muhtemel Etkileri: Şanlıurfa Örneği”, Ece Erdener ve Yasemin Zengin, I.Uluslararası Sempozyumu: KOBİ’ler ve Basel II “Basel II’ye Geçiş Öncesi KOBİ’lerde Genel Durum Değerlendirmesi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri”,105- 114, İzmir: İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2-4 Mayıs.
3. ALTMAN, Edward I. ve Gabriele SABATO (2007), “Modelling Credit Risk for SMEs: Evidence from the U.S. Market”, ABACUS, Vol. 43, 332-357.
4. ATA, Ali, Furkan A. Gür ve Kerem Ruşen Çelik (2008), “KOBİ Finansmanında Basel II Uygulamalarının Olası Etkileri: Gaziantep’te Bir Uygulama”Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 40 Ekim, 185-199.
5. BİÇEN YILMAZ, Hatice ve Emel SELİMOĞLU (2008), “Bursa İlinde Faaliyet Gösteren KOBİ’ler Basel II’ye Geçiş Sürecinde Yaşayabilecekleri Zorluklar ve Çözüm Önerileri”, Uluslararası Sempozyumu: KOBİ’ler ve Basel II
6. “Basel II’ye Geçiş Öncesi KOBİ’lerde Genel Durum Değerlendirmesi:Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, 125-134, İzmir: İzmir Ekonomi Üniversitesi,2-4 Mayıs.
7. ÇAKIR, Hafize Meder ve Bülent UYGUN (2006), “Basel II’ye Uyum Kapsamında Denizli KOBİ’lerine İlişkin Bir Uygulama”, AB sürecinde KOBİ’lerde Yönetişim ve Basel II Kriterleri, 3 Mart.
8. ÇELİK, İsmail (2007), Basel II Bağlamında KOBİ’lerin Finansman Sorunları Tekstil Sektöründe Bir Uygulama, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitisü İşletme Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
9. ÇONKAR, Kemalettin ve N. Serap VURUR (2008), “Türkiye’de KOBİ’ler Derecelendirme Notu Almalı mı?”, Uluslararası Sempozyumu: KOBİ’ler ve Basel II “Basel II’ye Geçiş Öncesi KOBİ’lerde Genel Durum Değerlendirmesi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, 135-147, İzmir: İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2-4 Mayıs.
10. DIETSCH, Michel ve Jol PETEY (2004), “Should SME Exposures Be Treated as Retail or Corporate Exposures? A Comparative Analysis of Default Probabilities and Asset Correlations in French and German Smes”, Journal of Banking & Finance, Vol: 28, 773–788.http://www.bis.org/publ/bcbsca.htm, Ziyaret Tarihi: 30.01.2009
11. JACOBSON,Tor, Jesper LINDÉ ve Kasper ROSZBACH (2005), “Credit Risk versus Capital Requirements under Basel II: Are SME Loans and Retail Credit Really Different?”, Journal of Financial Services Research 28:1/2/3
12. 43–75, Springer Science + Business Media, Inc. Manufactured in The Netherlands.
13. KÜÇÜKÖZMEN, C.Coşkun ve H. Dilek OĞUZ (2008), “Basel II’ye Geçis Sürecinde KOBİ’lerin Finansman Sorunları: Konya İli Örneği”, Uluslararası Sempozyumu: KOBİ’ler ve Basel II “Basel II’ye Geçiş Öncesi KOBİ’lerde Genel Durum Değerlendirmesi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, 41-57, İzmir: İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2-4 Mayıs.
14. LUPPİ, Barbara, Massimiliano MARZO ve Antonello E. SCORCU (2007b), “A Credit Risk Model for Italian SMEs”, Working Papers 600, Dipartimento Scienze Economiche, Università di Bologna, July, http://www2.dse.unibo.it/wp/600.pdf, 22.01.2009.
15. NEWBOLD, Paul, William L. CARLSON ve Betty M. THORNE (2009), Statistic For Business And Economics, 7th Edition, Prentice Hall.
16. ÖRTEN, Remzi ve Aydın Karapınar (2003), Enflasyon Muhasebesi, Ankara: Gazi Kitapevi.
17. SAURINA, Jesus ve Carlos TRUCHARTE (2004), “The Impact of Basel II on Lending to Small and Medium Sized Firms: A Regulatory Policy Assessment Based on Spanish Credit Register Data”, Journal of Financial Services Research, 26: 2, 121-144.
18. TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ (2005), Risk Yönetimi ve Basel II’nin KOBİ’lere Etkileri, 3. Basım, Haziran.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com