You are here

İSLÂM MEZHEPLERİ TARİHİ AÇISINDAN DİNİ DÜŞÜNCENİN GEÇİRDİĞİ EVRELER

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Din bilimleri alanında bugüne kadar yapılan sistemli araştırmalarda, genellikle dinin mitoloji, doktrin, teoloji v.s'den oluşan teorik yönü ile uygulama yönünü oluşturan ibadet boyutu üzerinde durulduğu halde dinî hayatın bir diğer yönünü oluşturan fert ve cemaat yapısı üzerinde yeteri kadar durulmamıştır. Oysa günümüzde din-insan ilişkisinin giderek ön plana çıktığı ve ilgiyle izlendiği görülmektedir. Zaten bu iki fenomenin birbirine karşı tamamen ilgisiz kalmaları düşünülemez. Çünkü dinin öğesi fert ve insandır. Toplum değildir. Dolayısıyla din ile insan arasında doğrudan bir ilişki olduğu halde, din-toplum veya cemaat arasında dolaylı bir ilişki vardır. Ancak din-insan arasındaki ilişkinin niteliği ve kapsamıyla ilgili farklı görüşler ileri sürülmüştür. Her dinin gerek teoride ve gerekse uygulamada insana yaklaşımı farklı olmuştur. Her din kendi akidesine uygun olarak bu ilişkiyi belirlemektedir. Bu bağlamda, din-insan ilişkisini ele alan sosyal bilimciler, dinî olayları, olguları ve değişimleri farklı şekillerde açıklamışlardır. Bir kısmı indirgemeci bir yaklaşımla, bunları insanda meydana gelen öteki olgular ve değişimlerin bir sonucu şeklinde görmüş, bir kısmı bunları beşerî, tarihî, toplumsal ve kültürel çerçevesinden adeta bağımsız, dini sadece metafizik âleme bağlayan teolojik bir yaklaşım sergilemiş, bir kısmı ise, objektif bir sosyolojik perspektiften hareketle dinî olayları yorumlamıştır. Yani bu ilişkinin fıtriliği ve yaygın bir sosyal olgu olduğu gerçeği çoğu zaman göz ardı edilmiştir. Bu nedenle dinî düşünce ile toplumsal fenomenlerin oluşumlarını tarihî süreç içinde incelemek gerekiyor. Hiçbir din, din anlayışı olarak kendi içinde organize olmuş, kurumsallaşarak sosyolojik bir şahsiyet haline gelmiş mezhep, tarikat ve cemaat oluşumuna imkan tanımaz. Dolayısıyla tarihte oluşan mezhep, tarikat ve cemaat gerçeği, dini gerekler değil, toplumsal gerçeklerdir.
FULL TEXT (PDF): 
195
208

REFERENCES

References: 

Ahmet Emin, Fecru'l - İslam, Beyrut, 1969
Ahmet Emin, Duha'l - İslam, Beyrut, 1969
Bulaç, Ali, Din-Felsefe/Akıl-Vahiy İlişkisi, İstanbul, 1995.
Balcıoğlu, Tahir Harimi, Türk Tarihinde Mezhep Cereyanları, İstanbul, 1940.
Demirci, Mustafa, Beytül Hikme, İstanbul, 1996.
Doğan, İsa, "İlk Fikir Hareketleri Üzerine Bir Değerlendirme", OMÜİFD, sayı:b, Samsun, 1992. Er, İzzet, Din Sosyolojisi, Ankara, 1998.
Ebu Zehra, Muhammed, İslâmda Siyasi ve İtikadı Mezhepler, çev. H. Karakaya-K. Aytekin, İ stanbul, 1983.
el-Bağdâdî, Ebû Mansûr Abdulkahir, Mezhepler Arasındaki Farklar, çev. E. Ruhi Fığlalı, Ankara,
1991.
el-Behiy, Muhammed, İslâm Düşüncesinin İlahî Tarafı, çev: Fuat Sezgin İstanbul, 1948. et-Tanci, Muhammed Tavit, "İslâm'da Hilafet ve Mezheplerin Doğuşu" (d: Prof. Dr. İsmail Yakıt),
Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 1. Fığlalı, E. Ruhi, Çağımızda İtikadi İslâm Mezhepleri, İstanbul, 1996. Fığlalı, E. Ruhi, İbadiye'nin Doğuşu ve Görüşleri, Ankara, 1983. Freyer, Hans, Din Sosyolojisi çev. Turgut Kalpsuz Ankara, 1964. Freyer, Hans, İçtimaî Nazariyeler Tarihi çev. Tahir Çağatay, Ankara, 1968. Gölcük, Şerafettin, - Toprak, Süleyman, Kelam, Konya, 1991. Günay, Ünver, Din Sosyolojisi, İstanbul, 1998.
Günay, Ünver - Ecer, E. Vehbi, Toplumsal Değişme, Tasavvuf, Tarikatler ve Türkiye, Kayseri,
1999.
Hitti F., İslâm Tarihi, çev. Salih Tuğ, İstanbul, 1995.
Hökelekli, Hayati, "İnanç ve Mezhep Farklılıklarının Psikolojik ve Kültürel Temelleri", Diyanet
Dergisi, C. XX, Sayı: 3, Ankara, 1984. İbn-î Manzur, Lisanül-Arab, Beyrut, 1984. İbn-î Haldun, Mukaddime, çev. Zakir Kadiri Uyan, İstanbul, 1989. Koçyiğit Talat, Kelamcılarla Hadisçiler Arasındaki Münakaşalar, Ankara, 1984. Kurtkan, Bilgiseven Amiran, Genel Sosyoloji, İstanbul, 1986. Kutlu Sönmez, İslam Düşüncesinde ilk Gelenekçiler, Ankara, 2000
Kutlu Sönmez, "İslam Düşüncesinde Tarihsel Din Söylemleri Olgusu" İslamiyet IV, 2001, s.4, s.
15-36
Kutluay, Yaşar, Tarihte ve Günümüzde İslâm Mezhepleri, Ankara, 1968. Kutlu, Sönmez, "İslâm ve Mezhepler", Türk Yurdu, (Nisan-Mayıs 1997), Ankara, c. 17, sayı: 116-117.
Maucorps, P, Sosyal Hareketlerin Psikolojisi, çev. Selmin Evrim, İstanbul, 1965.
39 Wach, Din Sosyolojisi, s. 44-45; Onat, a.g.m., s. 417, 439; Frayer, Din Sosyolojisi, s. 54-64.
metin bozkuş
Müslim,Ebî Hüseyin Müslim b.Haccac, Sahihu Müslim, th. Musa Şahin- Ahmet Ömer Haşim, Beyrut, 1987.
Onat, Hasan, "Mezheplerin İnanç Esaslarının Sistemleşmesinde Kur'an'ın Rolü", I. Kur'ân
Sempozyumu Bildirileri, Ankara, 1994. Said Ramazan el-Büti, Mezhepsizlik Bidattir, çev. Süleyman Çelik, İstanbul 1995. Şenay, Bülent, Dinî Cemaatler Sosyolojisi ve Hıristiyan Cemaatler, Bursa, 1991 (Uludağ Üni.
Sosyal Bilimler Ens., Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Şehristânî, Muhammed b. Abdulkerim, el-Milel ve'n-Nihal, th. Ahmet Fehmi Muhammed, Beyrut,
1992.
Tirmizi,Eb/ İsa Muhammed b. İsa, el-Camiu's-Sahih, th.Ahmet Muhammed Şakir, Beyrut, 1987.
Toplamacıoğlu, Mehmet, Din Sosyolojisi, Ankara, 1983.
Ülken, Hilmi Ziya, Uyanış Devirlerinde Tercümenin Rolü, İstanbul, 1997.
Wach, Joachim,
Din
Sosyolajisi çev. Ünver Günay, Kayseri, 1990.
Wach, Joachim,
Din
Sosyolojisine Giriş, çev. Battal İnandı, Ankara, 1987.
Watt, W. Montgomery, İslâm Düşüncesinin Teşekkül Devri, çev. E. Ruhi Fığlalı, İstanbul, 1998.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com