THE RELIGIOSITY DIMENSIONS AND RELIGIOUS EDUCATION: AN ANALYSIS ACCORDING TO THE RELIGIOUS CULTURE AND ETHICS KNOWLEDGE COURSE CURRICULUMS (2010)
Journal Name:
- The Journal of Academic Social Science Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Religion is one of the important dimensions of social life. The role of religion in the modern world continues to attract attention both in the social sciences and within the public. As a system for human being, religion aims development of persons with every skill. Besides being individual, the religion is a social structure. For religious objectives, peoples have came together, shared same feelings, acted in the same way, understand social events similarly. Individually, religion becomes concrete itself with religiosity dimensions. Religiosity is a factor which influences people’s feelings, thoughts and behaviors. Sociologists study religiosity of individuals, groups and societies. Religiosity is related with the intensity and consistence of practice of a person’s (or group’s) faith. Religiosity can be measured by asking people about their religious beliefs, behaviors and thoughts. Religiosity can be defined briefly as “a level of effect of religion on people’s life”. The Glock’s theory about religiosity dimensions is the most accepted religiosity model in Turkey. Glock considered religiosity in five dimensions. These are ideological, ritualistic, experiential, intellectual and consequential dimensions. In this study, aimed the analyzing of how religiosity dimensions are involved in religious education in terms of course curriculums,has been determined that curriculums of religion culture and ethics knowledge course included all religiosity dimensions with being different intensities.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Din, toplumsal hayatın önemli boyutlarından birisidir. Dinin modern dünyadaki rolü, sosyal bilimlerde ve de toplum içerisinde ilgi çekmeye devam etmektedir. İnsana yönelik bir sistem olarak din, her yeteneği ile insanların gelişmesini amaçlamaktadır. Din, hem bireysel hem de toplumsal yönü olan bir yapıdır. Dini amaçlar etrafında insanlar bir araya gelmekte, aynı duyguları paylaşmakta, aynı şekilde davranmakta, sosyal olayları benzer şekilde anlamaktadır. Din, bireysel olarak dindarlık boyutları ile kendini somutlaştırmaktadır. Dindarlık bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını etkileyen bir faktörlerden birisidir. Sosyal bilimciler ve sosyologlar bireylerin, grupların ve toplumların dindarlıklarını incelemektedir. Dindarlık, kişinin (ya da grubun) inancının gereklerini yerine getirmedeki yoğunluğu ve tutarlılığı ile ilişkilidir. Dindarlık, insanlara dini inançları, davranışları ve düşünceleri hakkında sorular sorularak ölçülebilir. Dindarlık kısaca “dinin insan hayatına etki seviyesi” şeklinde tanımlanabilir. Glock’un dindarlık boyutları hakkındaki teorisi, Türkiye’de en çok kabul gören dindarlık modelidir. Glock, dindarlığı beş boyutta ele almıştır. Bunlar; ideolojik (inanç) boyut, ayinsel (ibadet) boyut, tecrübe (deneyim) boyutu, bilgi (entelektüel) boyutu ve etki (sonuçsal) boyutudur. Söz konusu olan bu dindarlık boyutlarının ilk ve ortaöğretim seviyesindeki din öğretiminde nasıl ve ne şekilde yer aldığının öğretim programları çerçevesinde analiz edilmesinin amaçlandığı bu çalışmada, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programlarının (2010) farklı yoğunluklarda olmakla birlikte dindarlığın tüm boyutlarını içerdiği tespit edilmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 4
245-261