You are here

Konjoint Analizi İle Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesi: Buzdolabı Örneği

Determining Consumers’ Preferences with Using Conjoint Analysis: Case of Refrigerator

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to determine the factors that influence the consumers’ preferences of choosing refrigerator and also determine wheth-er consumers’ preferences changed according to personal variables. In this study, responses of 99 respondents were analyzed with Conjoint Analy-sis (CA) in Eskişehir in Media Markt at 15-21 December 2008. Features that are important and importance levels were tried to determine with Conjoint Analysis for whole respondents and for consumer groups that were occurred by demographic variables. In this study, the results of CA for whole respondents revealed that consumers in Eskişehir pay more attention the eco-labeling and then the outer design, presence of no-frost, inner design, price, capacity and guarantee time. Except the group which was occurred by age, for the other consumer groups consider important to different ordering fea-tures.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı, buzdolabı seçiminde tü-keticilerin tercihlerini etkileyen faktörlerin yanı sıra tüketici tercihlerinin demografik değişken-lere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Eskişehir’de 15-21 Aralık 2008 tarihleri arasında Media Markt’ta görüşülen 99 cevaplayıcının buzdolabı tercihleri Konjoint Analizi (KA) ile incelenmiştir. Cevaplayıcıların tümü ve demografik özelliklere göre oluşturulan tüketici grupları için ayrı ayrı uygulanan KA ile buzdolabı tercihlerinde önem verilen özellikler ve önem ağırlıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Cevaplayıcıların tümü için yapılan analiz sonu-cunda kişilerin; enerji sınıfı, buzdolabı tipi, derin dondurucu varlığı, iç tasarım, fiyat, kapasite ve garanti süresine önem verdikleri bulunmuştur. Yaş dışındaki diğer demografik özellikler açısın-dan tüketicilerin buzdolabı tercihinde önem verdikleri özellik sıralamalarında farklılıklar olduğu görülmüştür.
FULL TEXT (PDF): 

REFERENCES

References: 

Azmak, E., (2006), “Tüketici Satın alma Karar Sürecinde Marka Bağımlılığının Etkisi; Beyaz Eşya Ürünleri Üzerine Bir Uygulama”, T.C. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Muğla.
Bengül, S. S., (2006), “Satış Sonrası Müşteri Hizmetlerinin Marka Bağlılığı Üzerindeki Etkisi: Beyaz Eşya Kullanıcıları Üzerinde Bir Araştırma ve Yapısal Bir Marka Bağlılık Modeli Önerisi”, T.C. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
Cengiz, M. (2009), “ Buzdolabı seçiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörlerin konjoint analizi ile belirlenmesi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
Churchill, G. ve Lacobucci, D., (2002), Marketing Research, Methodoligal Foundations, 8th ed., London: Harcourt Publishing.
Çamlıdere, Ö., (2005), “Konjoint Analizi ve Cep Telefonu Tercihleri Üzerine Bir Uygulama”, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
Çelik, R., (2003), “Konjoint Analizinin Ana İlkeleri ve Konjoint Analiziyle Sedan Tipi Otomobil İçin Bir Uygulama”, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ekonometri Anabilim Dalı, İstatistik Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Çevikbaş, E., (2007), “Marka Bilinirliğinin Tüketici Satın Alma Davranışı Üzerine Etkileri ve Elektrikli Küçük Ev Aletleri Üzerine Bir Uygulama”, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Duran Özzade, U., (2005), “Markanın Tüketici Davranışlarına Etkisi (Beyaz Eşya Sektörüne Yönelik Bir Çalışma)”, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme yüksek lisans tezi, Edirne.
Eleren, A., (2007), “Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi İle Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama”, Yönetim ve Ekonomi, 14(2).
NİSAN 2012 289
Erciş, A., Ünal, S., Can, P., (2008), “Tüketicileri Yaşam Tarzları ve Beyaz Eşya Satın Alma Karar Süreçleri Açısından Alt Gruplara Ayırmaya Yönelik Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 22: 35-49.
Esener, B., (2006), “Kurum Kimliği ve İmajının Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, T.C. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, , Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Gülen, Ç., (2005), “Tüketicilerin Satın Alma Davranışlarına Tutundurma Faaliyetlerinin Etkisi Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bolu.
Güngör, E., (2002), “Beyaz Eşya Sektöründe Tüketici Satın Alma Davranışlarına Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi”, Marmara Üniversitesi, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Hensel-Börner, S., Sattler, H., (2000), “Validity of Customized and Adaptive Hybrid Conjoint Analysis”, Friedrich-Schiller-University of Jena, Germany.
Huber, J.C., Wittink, D.R., Fiedler, J.A., Miller, R.L., (1991), “An Empirical Comparison of ACA and Full Profile Judgments”, Sawtooth Software Research Paper Series
İslamoğlu, A.H., (1996), “Dayanıklı Tüketim Malları Satınalma Kararlarında Aile Üyelerinin Rolleri Üzerinde Bir Araştırma”, Pazarlama Dünyası, 4(19): 21-25.
Kocamaz, İ., (2007), “Ürünün Görsel Tasarım Estetiğinin Pazarlama İletişimindeki Rolü ve Beyaz Eşya, Mobilya ve Ev Tekstili Sektörleri İçin Tüketiciler Üzerinde Bir Uygulama”, TC. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Koç, E., (2007), Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri: Global ve Yerel Yaklaşım, Ankara.
Kotler, P., (2000), “Marketing Management”, The Millennium Edition, London: Prentice-Hall.
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ 290 İİBF DERGİSİ
Moxnes, E., (2004), “ Estimating Customer Utility of Energy Efficiency Standards For Refrigerators”, Journal of Economic Psychology, 25: 707-724.
Sammer, K. ve Wüstenhagen, R., (2006), “The Influence of Eco-Labelling on Consumer Behaviour-Results of a Discrete Choice Analysis for Washing Machines”, Business Strategy and The Environment, 15: 185-199.
Saraçlı, S., (2004), “Müşteri Tercihlerinin Araştırılmasında Konjoint Analizi ve Bireysel Emeklilik Sistemi Üzerine Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Sarıkaya, N., Sütütemiz, N., Konuk, F.A., (2006), “Farklı Algılanan Değer Perspektifine Sahip Kişilerin Ayırt Edici Özelliklerinin İncelenmesi”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(23):143-156, ISSN: 1034-0278.
Sönmez, H., (2001), “Konjoint Analizi Tekniğinin Pazarlama Araştırmalarında Kullanım Olanakları ve Bir Uygulama, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Şahin, Işıl, (2007), “Pazarlama Araştırmalarında Bazı Çok Değişkenli İstatistik Yöntemler ve Beyaz Eşya Sektörüne Uygulaması”, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstatistik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com