You are here

Türbülans Etkinliği ile Kaos Öğretimi: Doğada Konaklamalı Kamp Uygulaması

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (Original Language): 
Bu araştırma; fizik öğretmen adaylarına kaos teorisinin önemli özelliklerinden biri olan "başlangıç şartlarına hassas bağlılık" kavramının öğretimini; türbülans etkinliği ile konaklamalı kampı da içeren sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerle zenginleştirilmiş etkileşimli öğrenme ortamlarında gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Marmara Üniversitesi Fizik Eğitimi Anabilim Dalından “Doğada Fizik: Gezi ve Kamp Uygulamaları” dersine katılan dört gönüllü öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma, keşfedici nitel bir araştırma olup; veriler konaklamalı kampta yapılan açık uçlu sorulardan oluşan anket ile dere gözlemi video kayıtları ve kamp sonrası yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, ön testte öğrenciler kaosu, genel olarak sadece “karmaşa, düzensizlik” kavramlarını kullanarak tanımlamışlardır. Derste ve kampta yapılan türbülans etkinlikleri ile birlikte kaosu tanımlamak için "başlangıç şartlarına hassas bağlılık" kavramını da kullanmaya başlamışlardır. Araştırmanın sonuçlarına bakarak, türbülans etkinliğinin öğrencilerin kaosun "başlangıç şartlarına hassas bağlılık" özelliğini anlamada ve kaos kavramını öğrenmede faydalı olduğu düşünülmüştür.
133
146

REFERENCES

References: 

Bohr, T., Jensen, M.H., Paladin, G. & Vulpiani, A. (1998). Dynamical system approach to turbulence, Cambridge: Cambrideg University Press. http://www.cambridge.org/us/academic/subjects/physics/nonlinear-science-.... erişim tarihi: 10.09.2013
Bülbül, M.Ş. (2013). Ders kitaplarında olması gereken bir kuram: Kaos, Pegem Akademi: Ankara.
Doğan, Y. (2013). Fiziğin konaklamalı kamp deneyimiyle zenginleştirilmiş sınıf içi ve sınıf dışı ortamlar aracılığıyla bağlamsallaştırılma sürecinin değerlendirilmesi, Yayınlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Duit, R. & Komorek, M. (1997). Understanding of the basic ıdeas of chaos-theory in a study of limited predictability, International Journal of Science Education, 19, 247-264.
Karaçay, T. (2004). Determinizm ve kaos, mantık, matematik ve felsefe, II. Ulusal Sempozyumu. Assos-Çanakkale, Bildiriler Kitabı, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları No: 49, ISBN: 975-6657-50-6.
Prigogine, I. & Stengers, I. (1985). Ordet out of chaos: man's new dialogue with nature, Flamingo: London, Great Britain.
Sardar, Z. & Abrams, I. (2010). Kaos: Düzensizlikteki düzeni anlamak için çizgibilim (1.Baskı), İstanbul: NTV Yayınları.
Stavrou, D., Duit, R. & Komorek M. (2008). A teaching and Learning Sequence about the Interplay of chance and determinism in nonlinear system, Physics Education, 43, 417-422.
Steiner, V.J. & Mahn, H. (1996). Sociocultural approaches to learning and development: A Vygotskian framework, Educational Psychologist, 31(3,4) 191-206.
Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük (2005). 10.Baskı, Ankara.
Yılmaz, D. ve Güler, N.F. (2006). Kaotik zaman serisinin analizi üzerine bir araştırma, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21(4), 759-779.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com