You are here

İmalat Süreçlerinde Kesme Kuvvetlerinin Belirlenmesi Amaçlı Dinomometre Tasarımı ve İmalatı

Dynamometer Design and Manufacturing for Cutting Force Definition on Machining Process

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
In this study; A load cell based dynamometer design and manufacture has been realized in which the shear forces that can be measured in a precise manner and the measured values can be simultaneously recorded in the computer environment. The developed dynamometer and shear force values obtained from the dynamometer commonly used in the literature are compared. Verification experiments were carried out by drilling 1040 material with 10 mm diameter HSS drills. In dry cutting conditions, the feed rate is 0.075, 0.1 mm/g. and the cutting speed is 15, 25 m/min. When the results of the verification experiments are compared, it is seen that the data obtained from the manufactured dynamometer and the results obtained from the commonly used dynamometer show similar results. It has been demonstrated that with this production system, these measurements can be made at a cost corresponding to about 5% of the dynamometer cost existing in the sector.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada; delik delme sürecinde meydana gelen kesme kuvvetlerini duyarlı bir şekilde ölçebilen ve ölçülen değerleri eş zamanlı olarak bilgisayar ortamına kaydedebilen, yük hücresi (loadcell) esaslı bir dinamometre tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen dinamometre ve literatürde yaygın olarak kullanılan dinamometreden elde edilen kesme kuvveti değerleri karşılaştırılmıştır. Doğrulama deneyleri, Ç1040 malzemesinin 10mm çapında HSS matkaplarla delinmesiyle gerçekleştirilmiştir. Kuru kesim şartlarında yapılan deneylerde, ilerleme miktarı 0.075, 0.1 mm/dev. ve kesme hızı değeri 15, 25 m/dak. olarak seçilmiştir. Doğrulama deneylerinin sonuçları karşılaştırıldığında, imalatı gerçekleştirilen dinamometreden elde edilen verilerin ve yaygın olarak kullanılan dinamometreden elde edilen verilerle benzer sonuçlar sergilediği görülmüştür. Üretimi gerçekleştirilen bu sistemle, sektörde var olan dinamometre maliyetinin yaklaşık %5’ine tekabül eden bir maliyetle bu ölçümlerin gerçekleştirilebileceği gösterilmiştir.
28
33

REFERENCES

References: 

[1] M. Akkurt, Talaş kaldırma yöntemleri ve takım tezgahları. Ankara: Birsen Yayınevi, 1998.
[2] U. Şeker, Talaşlı İmalatta Takım Tasarımı. Ankara, 2000.
[3] A. Çakır, "Al 7075 ve Al 6013 Alüminyum Malzemelerin Delme Operasyonlari Esnasindaki Kesme Parametrelerinin İncelenmesi," Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2009.
[4] A. Çakır, "AA 7075 ve AA 2024 Alüminyum Malzemelerine Delik Delinmesinde Soğutma Yöntemlerinin İşleme Performansına Etkilerinin İncelenmesi," Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2015.
[5] M. Usta, "Tornalama Takım Tezgahlarında Delik Delme Operasyonları Sırasında Ortaya Çıkan Kesme Kuvvetleri ve Isı Etkisinin Araştırılması," Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2010.
[6] A. P. Onwualu, "An Extended Octagonal Ring Dynamometer For Measurement of Forces on A Simple Tillage Tool," Nigerian Journal of Technology, vol. Vol. 21, p. 1 2002.
[7] Korkut. İ., "Torna tezgahında strain gage ile ölçüm yapan bilgisayar bağlantılı dinamometre tasarımı ve imalatı," Doktora tezi, Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Gazi Universitesi Ankara, 1996.
[8] İ. Korkut, "A dynamometer design and its construction for milling operation," Materials and Design vol. 24 pp. 631–637, 2003.
[9] U. Şeker, Kurt, A., Çiftçi, İ., "Design and construction of dynamometer for measurement of cutting forces during machining with linear motion," Materials and Design, vol. 23, pp. 355–360, 2002.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com