You are here

SINIF İÇİ DİSİPLİNDE OTORİTE

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Classroom management is prioritized among a range of other teacher skills. Classroom discipline is a concept more related with intervention and precaution techniques, interacting with classroom management skill. In this article, theoretical and practical information about teacher's managerial skills and authority usage in terms of classroom management will be presented. First, the classroom discipline concept will be analyzed with respect to classroom characteristics and discipline theories, and then the undisciplined behaviours will be exemplified. Following this, the "authority" concept will be theoretically examined. Likewise, preventing undisciplined behaviour and teacher with high authority and interventions will be exemplified. The concept of authority comprises teachers' personal and occupational attitude and behaviours. Teachers' authoritarian perspective and applications affect students' success as much as classroom management and his/her teaching. In this context, the analysis of the concepts "authority" and "discipline" is considered to be useful for classroom practise and implementation.
Abstract (Original Language): 
Sınıf yönetimi becerisi, öğretmenlerde aranan öncelikli niteliktir. Sınıf içi disiplin de, sınıf yönetimi becerisine etki eden daha çok müdahale ve önlem tekniklerini içeren bir kavramdır. Bu makale de sınıf içi disiplin konusunda, öğretmenin yönetici özelliği ve otorite kullanımı hakkında teorik ve uygulamaya dönük bilgiler verilecektir. Öncelikle sınıf içi disiplin kavramı sınıf özellikleri ve disiplin kuramları paralelinde ele alınacak sonrasında disiplinsiz davranışlara örnekler verilecektir. Sonraki bölümde ise otorite kavramı teorik olarak ele alınacaktır. Aynı zamanda otoriter öğretmen ve disiplinsizliği önleyici müdahalelere örnekler verilecektir. Otorite kavramı, öğretmenlerin mesleki ve kişisel anlamda sergiledikleri tutum ve davranım örneklerini içermektedir. Öğretmenin otoriter bakış açısı ve uygulamaları, verdiği ders kadar sınıf yönetimi ve öğrenci başarısını da etkilemektedir. Bu anlamda otorite ve disiplin kavramlarının incelenmesinin, öğretmenlerimizin sınıf içi uygulamalarında da yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
91-103

REFERENCES

References: 

Béranger, Patrick., Pain, Jacques. (1998). “L’autorite et L’ecole: Fin du Systeme”, Migrants- Formation, no 112, mars 1998, Paris.
Canter, L. (1976). “Assertive Discipline: A take - charge approach for today’s educator”, Seal Beach, CA: Canter and Associates.
Carrier, C., Ozouf, R. (1964). “Yaşanmış Pedagoji’’, Öğretmen Kitapları 105, M.E. Basımevi, Ankara, 113-116.
Çelik, Vehbi. (2002). “Sınıf Yönetimi’’, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 1-5.
Dreikurs ve diğerleri. (1982). “Maintaining Sanity in the Classroom”, New York: Harper and Row.
Erdoğan, İrfan. (2008). “Sınıf Yönetimi’’, Sistem Yayıncılık, İstanbul, 117-120.
Ginott, H. (1971). “Teacher and Child”, New York: Macmillan.
Glasser, W. (1990). “The Quality School: Managing Students Without Coercion”, New York: Macmillan.
Gloton, R. (1974). “L’autorite a la derive”, Casterman, Paris.
Gür Şimşek, Işık. (1999). “Etkili Sınıf Yönetimi İçin İletişim Becerileri”, Eğitim ve Bilim Dergisi Nisan 1999, Cilt: 23, Sayı: 112, Ankara.
Jones, F. (1979). “The Gentle Art of Classroom Discipline”, National Elemantary Principal, (58).
Kleın, M. (1989 ). “L’amour et la haine”, Payot, Paris, 96-97.
Kounin, J. (1977). “Discipline and Group Manegement in Classrooms”, New York: Holt, Renehart, Winston.Kyriacou, Chris. (1998). “Essential Teaching Skills”, Stanley Thornes Publishers Ltd., Second Edition.
Öney, Ahmet., Karadağ, Engin. (2006). “İlköğretim Birinci Kademe Öğrencilerinin Sınıf İçi Olumsuz Davranışlarının Değerlendirilmesi”, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 1, İstanbul, 119-134.
Özpolat, Vahap., Bayındır, Nida. (2007). “Yeni Müfredatla Birlikte Değişen Sınıf Yönetiminin Öğretmen Davranışlarına Yansıması”, Milli Eğitim Dergisi Sayı174, Ankara.
Prost, A. (1992). “Education, societe et politiques”, Paris, Le Seuil.
Redl, F. ve Wattenberg, W. (1959). “Mental Hygiene in Teaching”, New York: Harcourt, Brace and World.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı. (2006). “Anadolu Öğretmen Lisesi Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dergisi (9.10.11 ve 12. Sınıflar) Taslak Öğretim Programı”, Ankara, 4-12.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com