You are here

Suriye’den Türkiye’ye Göç: Nedenler, Sonuçlar ve Umutlar

The Immigration from Syria to Turkey: Causes, Consequences and Hopes

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Immigration in the sense to leave the country of birth and the establishment of family and clan old phenomenon; it causes leading up to it, whether voluntary or forced, and her Silah and positive results on the country's immigrant to and from it, and the most prominent in recent years, the migration of Syrians inside and outside the country, and specifically to the Turkish they account fold in European countries of Syrian immigrants. It is most Turkish immigrants chose south adjacent to their country is subject to the bulk of the Syrians, and the impact of the Department no small residence in Istanbul and other Turkish cities, and that the cause of the Syrian exodus to neighboring Turkey due political, religious and geographic factors. This research deals with the definition of immigration briefly, and the reason for writing it, and the reality of the Syrians in Turkish immigrants and their migration to it in terms of private and public causes positive and negative results on the Turks and the Turkish and the Syrians and their country. And it came to fear him Syrians in Turkish and what they wish for, then stated solutions and alternatives, and finished research recommendations -the like Balomnaat - and Conclusion and summary of the research.
Abstract (Original Language): 
Göç, kişinin doğduğu yeri, eş, dost ve akrabalarının yaşadığı diyarı terk etmesi anlamına gelen çok eski bir olgudur. Kişiyi buna iten zorunlu veya ihtiyarî birçok sebep bulunmaktadır. Göç, hem terk edilen yer hem de göç edilip yerleşilen bölge açısından olumlu veya olumsuz neticeler doğurmaktadır. Son yılların en önemli iltica hareketi olan “Suriye’den Türkiye’ye göç” konusunda da aynı şeyi söylemek mümkündür. Suriyeliler gerek ülke içindeki farklı bölgelere ve gerekse ülkeleri dışına göç etmek zorunda kalmışlardır. Bu hususta özellikle de Türkiye tercih edilmiştir. Nitekim Suriye’den Türkiye’ye yapılan göç, Avrupa’ya yapılan göçe oranla çok daha fazladır. Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin çoğunun, Suriye’ye yakınlığı dolayısıyla ülkenin güneyini tercih ettiği; yine azımsanamayacak kadar kişinin de İstanbul ve diğer şehirlere yöneldiği görülmektedir. Suriyelilerin, göç yeri olarak özellikle Türkiye’yi tercih etmeleri siyasi, dini ve coğrafi sebeplere dayanmaktadır. Bu çalışmada kısaca göçün tanımı, bu konuda araştırma yapmanın gerekliliği, Suriyelilerin Türkiye’ye göç etmesinin özel veya genel sebepleri ve göçün Türkiye ve Suriye üzerindeki olumlu-olumsuz etkileri üzerinde durulacaktır. Çalışmada Suriyelilerin Türkiye’ye dair endişeleri ve Türkiye’den beklentileri de ele alınacak ve bu konuda çeşitli öneriler sunulacaktır. Sonuç kısmında da çalışmanın özetine yer verilecektir.
185
198

REFERENCES

References: 

• Abdulmelik b. Hişâm b. Eyyûb el-Himyeri el-Maafiri (h. 213), es-Sîretü'n-Nebeviyye, thk. Mustafa es-Sakâ v.d., Mustafa el-Babi el-Halebî, 2. Bs., Kahire, 1375/1955.
• Ahmed b. Faris b. Zekeriya el-Kazvînî er-Razi, Ebu'l Hüseyin (h. 395), Mekâyisu’l-Luğa, thk. Abdusselam Muhammed Harun, Dâru’l-Fikr, 1399/1979.
• Ahmed b. Hanbel eş-Şeybâni (h. 241), Müsned, thk. Şuayb el-Arnaûtî v.d., Müessesetü’r-Risâle, 1. Bs., 1421/2001.
• Buhârî, Muhammed b. İsmail, Sahih, thk. Muhammed Züheyr b. Nâsır en-Nâsır, Dâru Tavku’n-Necât, 1. Bs., 1422.
• Ebu'l-Kâsım Aburrahman b. Abdullah b. Ahmed es-Suheyli (h. 581), er-Ravdu’l-Unuf, thk. Ömer Abdusselam es-Selâmî, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, 1. Bs., Beyrut 1421/2000.
Suriye’den Türkiye’ye Göç: Nedenler, Sonuçlar ve Umutlar 198
• Ebû Zeyd Ömer b. Şebbe en-Nümeyrî el-Basrî (h. 262), Tarihu'l-Medîne, thk. Fehîm Muhammed Şeltut, Cidde (h.) 1399.
• İbn Ebi Hatim er-Râzî, Ebû Muhammed Abdurrahman b. Muhammed b. İdris b. Münzir et-Tamimi (h. 327), Âdâbu-ş’Şâfii ve Menâkibihi, thk. Abdulgani Abdulhâlık, Dâru’l-Kutubu’l-İlmiyye, Beyrut-Lübnan 2003/1424.
• İbn. Manzûr, Muhammed b. Mükerrem b. Ali Ebu el-Fadıl Cemaluddîn (h. 711), Lisanu'l-Arab, Dâru’s-Sâdır, 3. Bs., Beyrut (h.) 1414.
• Muhammed b. Ebî Bekir b. Abdilkadir el-Hanefi er-Razi (h. 666), Muhtâru’s-Sıhah, thk. Yusuf eş-Şeyh Muhammed, el-Mektebetü’l-Asriyye, 5. Bs. Beyrut-Sayda 1420/1999.
• Müslim, İbn Haccac Ebu’l-Hasen el-Kuşeyrî en-Nisâbûrî (h. 261), Sahih, thk. Muhammed Fuad Abbdülbâkî, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, Beyrut
• el-Hamevi, Şihabuddin Ebu Abdullah Yakut b. Abdullah el-Rumi (h.626), Mu’cemu’l-Buldân, Dâru’s-Sâdır, Beyrut.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com