You are here

Türk Kültüründeki Hoşgörü Anlayışının Tarihsel ve Kültürel Kaynakları ve Bu Anlayışın Kültür Varlıklarına Yansımaları

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The Historical and Cultural Sources of Sense of Tolerance in Turkish Culture And its Reflection on Cultural Entities- The cultural entities which have a technological, ideological and sociological struc-ture as a reflection of people’s internal emotional requirements are like the certificate of a society’s internal relations, interactions and organization. Any kind of production by human beings within their cultural environment as cultural objects gives clues about the relevant period. These objects which convey the culture also comprise such phenomenon as tolerance, harmony, codes of conduct, justice, courtesy, modesty. These cultural entities which inform us about the past are also guiding in terms of shaping the future. It is necessary to protect these entities for next generations. This study gives infor-mation about the factors ensuring the survival of these entities so far. The study includes two parts. In the first part the historical and cultural sources of the sense of tolerance in Turkish states are held. In the second part, the effect of this sense of tolerance on protection and survival of the cultural entities of the foreign communities in our country is discussed.
Abstract (Original Language): 
İnsanların içe dönük duygusal gereksinimlerinin bir yansıması olarak teknolojik, ideolojik ve sosyolojik bir yapıya sahip olan kültür varlıkları, toplumun kendi içerisinde kurmuş olduğu ilişki, etki-leşim ve yapılanmanın belgesi niteliğini taşımaktadır. İnsanın kültürel çevresi içerisinde ortaya koymuş olduğu her türlü oluşum, kültürel bir nesne olarak, dönem hakkında ipuçları vermektedir. Kültürün taşıyıcısı konumunda olan bu nesneler aynı zamanda toplum içerisindeki hoşgörü, uyum, davranış biçimleri, adalet, nezaket, tevazu ve birçok fenomeni barındırmaktadır. Geçmiş hakkında bilgi veren kültür varlığı konumundaki nesneler aynı zamanda geleceğin şekillenmesine de yol göstermektedirler. Bu nesnelerin korunup gelecek kuşaklara aktarılması zorunluluk arz etmektedir. Yapılan bu çalışma bu varlıkların günümüze kadar gelmesinde etkili olan unsurlar hakkında bilgi vermektedir. Çalışma iki ayrı bölümden teşekkül etmektedir. Birinci bölümde Türk devletlerindeki hoşgörü anlayışının tarihsel ve kültürel kaynaklarına temas edilirken; çalışmanın ikinci bölümünde ise bu hoşgörü anlayışının başka topluluklara ait kültür varlığı konumunda bulunan eserlerin korunması ve günümüze kadar taşınması üzerindeki etkileri anlatılmaktadır.
201-223

REFERENCES

References: 

Akgündüz, Ahmet (13 Nisan 2006). Bilinmeyen Osmanlı.
http://www.diyalogsitesi.com/Videolar.asp?video=goster&videone=569&katne... adresinden 17. 08. 2009’da alınmıştır.
Akurgal, Ekrem (1998). Türkiye’nin Kültür Sorunları, (I.Basım) Ankara: Bilgi Yayınevi.
Altun, Feride İmrana (2009). İstanbul’un 100 Roma, Bizans Eseri, İstanbul: İstan-bul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.
Aslanapa, Oktay (1993). Türk Sanatı, (3.Basım) İstanbul: Remzi Kitabevi.
Aydoğan, Metin (2006). Türk Uygarlığı, (I. Basım),İstanbul: Umay Yayınları.
Baykara, Tuncer ( (2001). Türk Kültür Tarihine Bakış, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.
Bektaş, Cengiz (1992). Koruma Onarım, İstanbul: Literatür Yayıncılık.
Çelik, Deniz ve Yazgan, Murat E. (2007). Kentsel Peyzaj Tasarımı Kapsamında Tarihi Çevre
Korumaya Yönelik Yasa ve Yönetmeliklerin İrdelenmesi, ZKÜ Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Yıl: 2007 Cilt:9 Sayı:11.
Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi I (1997). İstanbul: Yem Yayın Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları.
Ekinci, Oktay (1994). İnsan Hakları ve Çevre, İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.
Eyuboğlu, İ. Zeki (1997). Anadolu Uygarlığı, İstanbul: Der Yayınları.
Gerçek, Ferruh (1999). Türk Müzeciliği. T.C. Kültür Bakanlığı, Ankara: T.T.K. Basımevi.
Güngör, Erol (1992). Sosyal Sınıflar ve Sınıf Kavgası, Sınıf Mücadelesi (Çeviri ve Önsöz: Erol Güngör), (II. Baskı) İstanbul: Dergâh Yayınları.
Kafesoğlu, İbrahim (1996). Türk İslam Sentez, (II. Basım) İstanbul: Ötüken Ya-yınları.
_______(1998), Türk Milli Kültürü, (17. Basım) İstanbul: Ötüken Yayınları.
Kaplan, Mehmet (2005). Kültür ve Dil, (18. Baskı) İstanbul: Dergâh Yayınları.
Keleş, Ruşen ve Hamamcı, Can. (2002). Çevrebilim. (4. Baskı). Ankara: İmge Kitabevi.
Keskin, Naci (2009). Efes, İstanbul: Keskin Kolor Kartpostalcılık San. Ve Paz. A.Ş.
Kızılçelik, Sezgin (2005). Batı Bataklığı, Ankara: Anı Yayıncılık.
Kiper, H. Perihan. (2004). Küreselleşme Sürecinde Kentlerin Tarihsel - Kültürel De-ğerlerinin Korunması - Türkiye Bodrum Örneği. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Anabilim Dalı, Ankara. Kur’an 57/25 (el-Hadid). Kur’an, 5/8 (el- Maide) Kur’an, 4/ 58 (el- Nisa) Kur’an, 42/15 (eş-Şuara) Kültür Bakanlığı. “Türkiye Genelinde İllere Göre Sit Dağılımları”,
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/belge/1-43069/turkiye-genelinde-iller... (Alınma Tarihi: 14. 02. 2011) Kültür Bakanlığı (1997). Türkiye’nin Şaheserleri, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayın-ları. Kültür Bakanlığı (2003). Yitik Miras’ın Dönüş Öyküsü, Ankara: Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayınları. Lloyd, Seton (1989). Türkiye’nin Tarihi, (Çeviren: Ender Varinlioğlu), Ankara: Tübitak Popüler Bilim Kitapları. Mahmud El-Kaşgari (2005). Divanü Lügati’t Türk, (Çeviri: Seçkin Erdi ve Serap Tuğba Yurtsever), İstanbul: Kabalcı Yayınevi. Mazı, Fikret (2009). Tarihi Çevrenin Korunmasında Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Etkisi, Mevzuat Dergisi, Yıl:11, Sayı: 138, Haziran. Niyazi, Mehmed (1999). Türk Devlet Felsefesi, (2. Basım) İstanbul: Ötüken Yayın-ları. Özel, Sibel (1998). Uluslararası Alanda Kültür Varlıklarının Korunması. İstanbul: Alkım Yayınları. Öztuna, Yılmaz (1998). Tarih Sohbetleri I, İstanbul: Ötüken Yayınları. Pala, İskender (2009). Tavan Arası, 9. Basım, İstanbul: Kapı Yayınları. Sayar, Mehmet (2002). Türklerde Dini ve Kültürel Hoşgörü, Atatürk ve Laiklik, An-kara: Atatürk Araştırma Merkezi, Tekeli, İlhan (2009a). Modernizm, Modernite ve Türkiye’nin Kent Planlama Tarihi, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. Tekeli, İlhan (2009b). Kültür Politikaları ve İnsan Hakları Bağlamında Doğal ve Tari-hi Çevreyi Korumak, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. Tozlu, Selahattin (2006). Türklerde Devlet Yönetimi, Türk Tarihi ve Kültürü, 3. Baskı (Editör: Cemil Öztürk), Ankara: Pegema Yayıncılık.
Uçankuş, H. Tahsin (2000). Bir İnsan ve Uygarlık Bilimi: Arkeoloji, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
Yürükel, Sefa M. (2005). Soykırımlar Tarihi I Batının İnsanlık Suçları, Mersin: Near East Publishing.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com