Comparison of external versus endoscopic dacryocystorhinostomy
Journal Name:
- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Abstract (2. Language):
Background: Two widely accepted treatment modalities for epiphora resulting from nasolacrimal ductus (NLD) obstruction are external and endoscopic dacryocystorhinostomy (DCR).
Aim: To compare the complications, operative features and results of external and video-endoscopic endonasal DCR performed from January 1st, 1995 to January 1st, 1999. Methods: Ex ernal DCR wi h or wi hou silicone ube in uba ion by Dupuy-Du emps-Bourget technique was performed on 79 unilateral dacryocystitis patients (66 women and 13 men) in group 1 and endoscopic endonasal hammer-chisel DCR u ilizing hammer-chiesel removal of bone loca ed over he lacrimal sac on 51 eyes of 36 cases, 33 women and 3 men (15 bila eral pa ien s) in group 2.
Results: Follow-up period ranged from 6 o 48 mon hs (mean, 25 mon hs) pos opera ively. Ages ranged from 4 o 76 years (mean, 38.5 years). Success ra e of external and endoscopic hammer-chisel DCR was found to be 89.8( and 88.2(, respec ively. Less complica ion ra e was observed in endoscopic group wi h minimal morbidi y and shor er opera ive ime compared o he ex ernal approach. Conclus ons: Hammer-chisel endoscopic DCR is prac ical, less rauma ic, less ime consuming and cosme ically more convenien han ex ernal approach. The success ra e of he endoscopic DCR procedure is comparable o ha of radi ional ex ernal DCR and also allows simul aneous correc ion of he in ranasal pa hologies.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Giriş: Nazolakrimal kanal tıkanıklığı (NKT) sonucu gelişen epiforanın geniş olarak kabul gören iki tedavi modalitesi eksternal ya da endoskopik dakriyosistorinosto-midir (DSR). Amaç: 1 Ocak 1995 ile 1 Ocak 1999 arasındaki eksternal ve endoskopik endona-zal DSR sonuçlarını, komplikasyon ve operatif özelliklerini karşılaştırmak.
Yöntem: Birinci gruptaki 79 unilateral dakriyosistitli hastaya (66 kadın, 15 erkek) silikon tüp entübasyonlu ya da entübasyonsuz klasik Dupuy-Dutemps-Bourget tek-niği ile primer eksternal DSR ve 33 kadın ve 3 erkekten oluşan 36 vakanın 51 gö-züne (15i bilateral) endoskopik primer endonazal çekiç-keski metodu ile DSR uy-gulandı. Bulgular: Postoperatif takip süresi 6 ile 48 ay arasındaydı (ortalama, 25 ay). Ortala-ma yaş 39.5 (4 ile 76) idi. Eksternal ve endoskopik çekiç-keski metodlu DSR başa-rı oranları sırasıyla (89.8 ve (88.2 idi. Eksternal grup ile karşılaştırıldığında en-doskopik çekiç-keski DSRde daha az komplikasyon oranı ve minimal morbidite mevcuttu. Sonuç: Çekiç-keski yöntemli DSR, eksternal yaklaşıma göre pratik, daha az trav-matik, daha az zaman gerektiren ve kozmetik olarak daha üstün bir yöntemdir. Endoskopik DSR yönteminin başarı oranı geleneksel eksternal yaklaşımlı DSR ile benzerdir ve intranazal patolojilerin simultane olarak düzeltilmesine de olanak sağlar.
FULL TEXT (PDF):
- 2
140-145