You are here

CANLI VARLIKLARIN TMS 41 VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİNE GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: SÜT ÜRETİM İŞLETMESİ UYGULAMASI

Accounting of Living Beings According to TMS 41 and Uniform Accounting System: An Application of Milk Yield Firm

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.158
Abstract (2. Language): 
Particularly in the period from 2000s to the present day, agricultural businesses has began to evolve into the modern businesses rather than being family-owned companies. Modernization of the businesses has led the current Uniform Accounting System become inadequate. Therefore, on 31.12.2015, Turkey Accounting Standarts No. 41 Agricultural Activities Standart was introduced in our country to cover the later period. With Turkey Accounting Standarts the changes in accounting systems have occured and the deficiencies of Uniform Accounting System has been tried to resolve. One of these changes was realized in the area of agricultural activities standart. According to Agricultural Activities Standart it is required to trace living being in a seperate group of accounts. Also this standart contains important regulations at the point of applying the fair value for these living being assets in accordance with the core of the standard.In the study, the measurement, evaluation and accounting of living beings in a mik yield firm, which are the subjects of agricultural activities, in Uniform Accounting System and Turkish Accounting Standards are explained through a case study. In this context, also considering the calf production and raw material (feed) production in the livestock enterprises that carried out milk production, the differences between the two accounting systems were presented.
Abstract (Original Language): 
Özellikle 2000’li yıllardan itibaren günümüze kadarki süreçte tarım işletmeleri aile şirketi olma özelliğinden daha çok modernizasyonun ön planda olduğu işletmelere dönüşmeye başlamıştır. İşletmelerin modernleşmesi, mevcut muhasebe sistemi olan Tekdüzen Muhasebe Sistemi'nin yetersiz kalmasına neden olmuştur. Bu durum sonucu 31.12.2005 yılında Türkiye Muhasebe Standartları 41 nolu Tarımsal Faaliyetler Standardı daha sonraki dönemleri kapsayacak şekilde ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye Muhasebe Standartlarıyla beraber muhasebe sisteminde de değişmeler meydana gelmiş ve Tekdüzen Muhasebe Sisteminin eksiklikleri giderilmeye çalışılmıştır. Bu değişikliklerden biri de tarımsal faaliyet standardında gerçekleşmiştir. Tarımsal Faaliyetler Standardı özellikle canlı varlığın aktifte ayrı bir hesap grubunda izlenmesi ve standardın özüne uygun olarak gerçeğe uygun değerin bu varlıklar için de uygulanması noktasında önemli düzenlemeler içermektedir. Çalışmada, tarımsal faaliyetlerin konusu olan canlı varlıkların Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde ve Türkiye Muhasebe Standartları’nda ölçümü, değerlemesi ve muhasebeleştirilmesi süt üretim işletmesi kapsamında bir örnek olay yardımıyla açıklanmıştır. Bu bağlamda süt üretimi gerçekleştiren hayvancılık işletmelerindeki buzağı üretimi ve hammadde (yem) üretimi de göz önünde bulundurularak iki muhasebe sistemi arasındaki farklılıklar ortaya konulmuştur.
394
410

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Akgün, A. İ. (2012), “TMS-2 Stoklar Standardı Kapsamında Tam Maliyet Ve Normal Maliyete Göre Düzenlenen Gelir Tabloları Karşılaştırması”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2): 229-246.
Buruk Akbaba, A. N. (2015), “ Canlı Varlıkların Değerlemesi, Muhasebeleştirilmesi Ve Raporlanması: Borsa İstanbul'da (Bist) Kayıtlı Tarım, Orman Ve Balıkçılık Alanında Faaliyet Gösteren İşletmelerde Analiz“, Bitlis Eren Üniversitesi SBE Dergisi, 4(2): 81-106.
Büyükipekci, S. ve Kâğıtçı, A. (2015), “Tarımsal Faaliyetlerin TMS 41’e Göre Muhasebeleştirilmesi”, KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (1): 105-113.
Gökgöz, A. (2013), Tarımsal Faaliyet Muhasebesi: Türkiye Muhasebe Standartlarıyla Uyumlu, Ekin Yayınevi, 1. Baskı, Bursa.
Gökgöz, A. (2012), “Tarımsal Faaliyetlerde Gerçeğe Uygun Değerin Tespiti ve Muhasebeleştirilmesi”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 4(4): 95-108.
Hatunoğlu, Z. ve Kıllı, M. (2016), “Tarım İşletmelerinde Bitkisel Üretim Maliyetlerinin TMS 41 Çerçevesinde Muhasebeleştirilmesi”, KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1).
Kırlıoğlu, H. ve Gökgöz, A. (2012), “TMS 41 Çerçevesinde Tarımsal Faaliyetlerin Muhasebeleştirilmesi: Su Ürünleri Sektörü Uygulaması”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26(2): 107-127.
Özerhan, Y. ve Yanık, S. (2015), IFRS/IAS ile Uyumlu TMS/TFRS, TÜRMOB Yayınları, Güncelleştirilmiş 3. Baskı, Ankara.
Taştan, H. (2013), Büyükbaş Canlı Varlık İşletmelerinde Muhasebe Düzeni: Uygulama Örnekli, TMS/TFRS – VUK/MSUGT Karşılaştırmalı, Detay Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
Tuğay, O. (2015), Tarımsal Faaliyetlere Yönelik Devlet Teşvikleri ve Muhasebeleştirilmesi: Türkiye Muhasebe Standartları Çerçevesinde, Ekin Yayınevi, 1. Baskı.
Javstudies.com Javstudies@gmail.com International Journal of Academic Value Studies
International Journal of Academic Value Studies ISSN:2149-8598 Vol: 3, Issue: 9 pp. 394-410
410
Tunçez, H. A. (2011), “Tarımsal Faaliyetlerin Muhasebeleştirilmesinin Türkiye Muhasebe Standardı-41 Çerçevesinde İncelenmesi: Bir Tarım İşletmesinde Örnek Uygulama”, Selçuk Üniversitesi SBE, Yayımlanmamış Doktora Tezi.
Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), TMS 41 – Tarımsal Faaliyetler, http://www.kgk.gov.tr, Erişim Tarihi: 10.02.2016.
Yazarkan, H. (2016), “Üretim İşletmelerine Ait Fındık Bahçelerine İlişkin Mali İşlemlerin Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) Çerçevesinde Muhasebeleştirilmesi: Durak Fındık A.Ş. Örneği”, Celal Bayar Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 23(2): 409-434.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com