You are here

KAN DAVASI NEDENİYLE ADAM ÖLDÜRMELER KONUSUNDA ELE ALINMASI GEREKEN SOSYAL, İDARİ VE HUKUKİ TEDBİRLER HAKKINDA RAPOR

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (Original Language): 
Kan davası nedeniyle adam öldürme faillerinin psiko-sosyal niteliği: Bütün adam öldürme fi'illeri gibi kan davası nedeniyle adama öldürme fi'illeri de gurup fenomenidir. Ancak, kan davası nedeniyle işlenen adam öldürmeler, diğerlerinde olduğu gibi gurup içi değil, guruplar arası bir fenomendir. Bilindiği gibi her sosyal gurup, özellikle otarşik guruplar varlıklarını korumak için bütün güçlerini seferber etmek suretiyle savunma mekanizmaları kurarlar. Aksi takdirde sosyal gurupların devamlarına imkân kalmaz ve onu teşkil eden fertlerin yaşama imkânları da tehlikeye düşer. Konumuzu teşkil eden kan davası nedeniyle adam . öldürme geleneği de, ilkel ve küçük sosyal gurupların bir savunma mekanizmasıdır. Eskiden olduğu gibi bugün de nasıl yurt davası için hasım devlete mensup savaşçıların öldürülmesi ve gereğinde ölmek bir kutsal görev sayılıyorsa, ayni şekilde klan, aşiret veya aile biçimindeki küçük otarşik gurupların savunması için hasım guruplara mensup olanların öldürülmesi bir şerefli ve kutsal görev sayılmaktadır. Birçok memleketlerde olduğu gibi, yurdumuzun da bazı bölgelerinde insanlar, yaşam imkânlarını, modern anlamda devletin kurulmasına rağmen, bazı nedenlerle, küçük otarşik gurupların varlığına bağlı görmekte ve buna inanmaktadırlar. Kendi gurup mensuplarına vâki bir tecavüze mutlaka bir cevap vermek, mukabele-i bilmisilde bulunmak, mensup oldukları gurupun varlığının korunması, savunması için zorunlu sayılmaktadır.. Verilen bu cevap, ayni nedenlerle cevapsız kalmıyacak ve adam öldürme şeklinde gözüken bu tecavüzler karşılıklı olarak devam edecektir. Raporumuzun amacı ve niteliği, kan davası nedeniyle adani öldürme fiillerinin psiko-sosyal yapısının bütün ayrıntıları ile incelenmesine elverişli değildir. Bununla beraber, raporumuzun sonunda tedbir olarak önereceğimiz hususların isabeti, ancak başlangıçta bu yapı hakkında kabul edeceğimiz görüşe göre tayin ve takdir olunabileceğinden kısa da olsa bu konuda bazı açıklamalar yapmak gerekmektedir.
109-119

REFERENCES

References: 

Çağlayan, M. Muhtar: Türk Ceza Kanunu; Cilt II, Ankara, 1962.
Dönmezer, Sulhi: Ceza Hukuku Hususî Kısım; İstanbul. 1971.
Dönmezer, Sulhi: Kriminoloji; 3. Bası; İstanbul, 1971.
Erem, Faruk: Adalet Psikolojisi; 5. Bası; Ankara, 1964.
Gökalp, Mehmet: Kan gütme ve taammüt; (Adalet Dergisi; yıl 59, sayı 9-10, sh. 509).
Gözübüyük, Abdullah Pulat: Kan gütme cürümlerine dair kanun üzerine bir inceleme; (İdare Dergisi; yıl 26, Temmuz-Ağustos, 1955, sayı 235, sh. 10).
Gözübüyük, Abdullah Pulat: Kan gütme cürümleri; (Adalet Dergisi, yıl 43, Ekim 1952, sayı 10, sh. 1185).
Keyman, Selâhattin: Kan gütme saiki ile adam öldürme; (Türk Hukuku ve Toplumu üzerine incelemeler; sh. 367) Türkiye Kalkınma Vakfı Yayınları, no. 1, Ankara, 1974.
Lauvergne, H.: De la Corse intérieure - De la vendetta, (Annales internationales de criminologie, 1968, Volume 7 no. 1, p. 77).
Lauvergne, H.: De la Corse intérieure - De la vendetta; (Annales
internationales de criminologie; 1968, Volume 7 no. 2, p. 439).
Pekiner, Visalettin: Kan gütme} cürümleri ve 3236 sayılı Kanun, (Ankara Barosu Dergisi, yıl 17, sayı 3, 1960, sh. 87).
Tezcan, Mahmut: Kan Gütme Olayları Sosyoloji; Ankara, 1972.
Vincentelli, F. M.: La Vendetta; (Revue de Droit Pénal et de Criminologie; 1933, no. 1, p. 1).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com