You are here

TOPRAK YÜZÜNE VARAN YAĞIŞ MİKTARINA BİTKİLERİN YAPTIĞI ETKİ VE BELGRAD ORMANINDA YAPILAN BİR ARAŞTIRMAYA AİT 5 YILLIK SONUÇLAR

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (Original Language): 
Toprakların rutubet ekonomisini etkileyen önemli faktörlerden biri de bitkilerdir. Bitkiler ile toprağın nemi arasındaki ilişkiler çok yönlüdür. Bu sebeptendir ki bir yerde fazla suyun kurutulması için bazı bitki türlerinden faydalanmakta, bazı yetişme muhitlerinde ise su miktarının arttırılması, su rejiminin düzenlenmesi için bitkiler, özellikle orman bir araç olarak kullanılmaktadır. Vejetasyon ile su dolaşımı arasındaki bu çeşitli ilişkilerden dolayıdır ki bu konu ile ilgili birçok araştırmalar yapılmıştır (Barner, J., 1961; Delfs, J., 1958; Eidmann. F. E., 1961; Gru-now, J., 1959 ve 1965; Kinvald, E., 1965, 1952, 1955; Law, F., 1957). Yukarıda adı geçen araştırmalar ile birçok benzerleri göstermiştir ki aynı yağış miktarına sahip iki yerde çıplak olanında toprağın rutubet şartları, bitkilerle örtülü olanına nazaran birçok yönlerden farklılık göstermektedir. Bu farklardan bir tanesi bitKiler ile kaplı olan toprağın yüzüne varan yağış miktarının, çıplak saha toprağına varandan daha az olmasıdır. Bunun sebebi bitkilerle kaplı bir yere düşen yağışın belirli bir kısmının oradaki bitkilerin dal, yaprak ve kabuk gibi kısımlarını ıslatmak için harcanmış olmasıdır. İşte bitkilerin toprak üstü organları tarafından yağış sularının belirli bir kısmının tutularak, buralardan buharlaşması «i n t e r s e p si y o n», bu suretle meydana gelen yağış kaybı miktarına da«intersepsiyon miktar ı» denir. In-tersepsiyonu sayısal değerlerle ifade edebilmek için çıplak sahaya düşen yağışla, aynı yerde bitkilerle kaplı bulunan sahadaki toprağın yüzüne varan yağış tespit edilir, aradaki farkın % olarak değeri inter-sepsiyonu verir.
54-59

REFERENCES

References: 

Earner,
J., 1961: Die Weckselwirkungen von Wald und Wasser. Mitt. d. Arbeitkr, «Wald und Wasser» Nr. 4. Koblenz. -Balcı, A.tf. re Çepel, N. 1966 : Vejetasyonun hidrolojik devirdeki rolü. Orman Mühendisliği 1. Teknik Kongresi. Vural Matbaası, 1966 -Ankara. Delfs, J. 1958: Aus dem Walde. Mitt, der Niederachsischen Landes-forstverwaltung. Heft 3, Hannover. Eidmann E.E. 1961: Über den Wasserhaushalt von Buchen- und Fichtenbestânden. Bericht von İnternationalenverband Forstlicher Forschungsanstalten Wien. Grunow, J. 1965: Die Niederszhlagszurückhlatung in einem Fichtenbestand am Hohenpeissenberg Forstw. Cbl. 84, S. 212-229. Kirwald, E. 1955: Über Wald und Wasserhaushalt im Ruhrgebiet. Verlag des Ruhtalsperrenve-reins. Kirwald, E. 1965: Die hydrologische Bedeutung der Walder in der Sowjetunion. Allg. Forstzeitschr. 31 Juli 30/31, S. 466-472. Law, F. 1957: Measurument of rainfall, interception and evaporation losses in a plantation of sitca spruce. Internat. Assoc. Hydrol. 11. General Assebly, Toronto. Tavşanoğlu, F. 1966: Türkiyede toprak erozyonu ve sel problemi. Orman Mühendisliği 1. Teknik Kongresi. Vural Matbaası Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com