You are here

GRAMİNELERLE YEŞİL ÖRTÜ TESİSİ

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (Original Language): 
Vejetasyon örtüsü tamamen kalkmış yada toprağı koruyamıya-cak derecede seyrekleşmiş bir yerde, erozyon tehlikesine karşı alınacak en geçerli tedbir orasını gene yeterli yeşil bir örtü ile kaplamaktır. Gerek toprak koruması ve gerekse estetik amaçla yapılan bu tür yeşillendirmelerin başlangıcı ve en seri yolu ise orasını çimlendirmektir. Sadece park unsuru ve estetik amaçla yapılmış bile olsa çim örtüsünün pratikte toprak koruması bakımından rolü büyüktür. Her ne amaçla olursa olsun bir yeri çimlendirirken oraya gramine türlerini getiriyoruz demektir. Bunun için de tesis işlemlerine değinmeden önce graminelerin bazı özelliğinin hatırlanmasında fayda vardır. Gramineler, kutuplardan ekvatora kadar, her iklime ve yetişme ortamına uyabilir çok yaygın bir tür zenginliğine sahiptir. Tesbit edilmiş 600 cins ve binlerce türü mevcuttur (Hitchcock, A. S. 1950). Üremeleri genellikle tohumla olur. Vejetatif üreme özelliğine sahip türleri olduğu gibi, toprak altı (rizom) ve toprak üstü (stolon) sürünücü gövdeleri vasıtasıyla çevresinde yeni bireyler meydana getirerek yayılan türleri de vardır. Bu son özellikler erozyon sahaları, şev stabili-zasyonu, su yolu ve şeddelerin tahkimi çalışmalarında büyük önemi haizdir. Saçak kök yapan türler ise sayısız kök fiberleriyle toprağı sarar; toprağın fiziki özelliğini iyileştirdiği gibi her sene ölen köklerle toprağın organik maddece zenginleşmesini sağlar. Bunlardan ayrı olarak gramine türleri yenme, çiğnenme ve her türlü tahribata karşı diğer bitki türlerinden çok daha fazla kendini yenileme hassasına sahiptir.
105-121

REFERENCES

References: 

Allerd, B. W. - «Practical Grassland Management» Interstate Printers and Publishers, Inc., Danville, Illinois, 1952.
Andrew Shirley - «The Architectural Review,* March, 1957.
Anonym - 1) Hydrosa Verdyol, 2) Healthy Soil - Healthy Growth. Betocel Int. CH - 4002 Basel (Prospektler), 1970.
Bakır, Ö. - Buğdaygil Yem Bitkileri Teşhis Kılavuzu. Çayır Mer'a, Yem Bitkileri ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yayın No: 5, Ank., 1970
Graham E. H. - Legumes For Erosion Control and Wildlife. U. S. Dept. Agr. No: 412., 1941.
ORAMÎNiajîRLE YEŞİL ÖRTÜ TESİSİ
121
Hafenrichter A. L., Mullen A. Lowell, Brown L. Robert - «Grasses and Legumes For Soil Conservation in the Pacific Northwests U. S. Dept. of Agr., 1949.
Hitchcock A. S. - «Manual of the Grasses of the U. S.» U. S. Dept. of Agriculture Wash. D. C, 1950.
Uslu, S. - Toprak Erozyonu Mücadelesinde Kullanılan Yeni Bir Kimyasal Madde. «Hüls 801.» Or. Fak. Dergisi. Seri: 8, Cilt: XXI, Sayı: 1, 1971.
U. S.
Dept
. Agr. - Grass. Yearbook of Agriculture, 1948.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com