You are here

AKDENİZ BÖLGESİ'NİN DENlZ ETKlSl ALTINDAKİ KESİMİNDEKİ YERLEŞMELERİN VE YANLIŞ ARAZİ KULLANIMININ YARATTIĞI BAZI SORUNLAR

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Akdeniz Bölgesi'nin ekolojik özellikleri çok kısa yatay mesafelerde çok önemli farklar göstermektedir. Bu önemli farklara göre oluşan yetişme - yaşama ortamlar» bölgedeki bitki örtüsünün tür bileşimini olduğu kadar insanların yaşayışını ve tarım usullerini de etkilemiştir. Akdeniz Bölgesi'nde kıyı kuşağı üzerindeki insan baskısı son yıllarda artarak gelişmektedir. Yerleşmelerin yoğunlaşması, iç ve dış turizmin ve turistik tesislerin hızla artışı, buralardan gelen ortam kirleticileri, tarım alanlarında kullanılan gübrelerle zararlılara karşı mücadele için kullanılan klorürlü kidrokarbonların fazlalığı Akdeniz Bölgesi'nde kıyı kuşağındaki kara ve su ekosisteınlerini tahribedecek ölçülere yaklaşmaktadır. Bölgede yukarıda sıralanan konularda özet bir inceleme yapılmış ve bazı önemli hususlara dikkat çekilmeğe çalışılmıştır.
87-97

REFERENCES

References: 

AKMAN, M.S.-S. CEYLAN; Y. ŞANLI ve ark. 1978. Türkiye'nin Akdeniz sahil¬lerinde avlanan kıyılarımıza bağımlı ekonomik bazı balık türleri ile karideslerde organik klorlu insektisidlerden ileri yelen kontaminasyonun araştırılması. A.Ü. Veteriner Fakültesi Derg. Cilt XXV, No. l, Ankara.
DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü), 1981. Türkiye İstatistik Yıllığı 1981, 100. yıl özel sayısı. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yay. No. 960, Ankara. DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü), 1983. Tarımsal yapı ve üretim 1983, Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yay. No. 1138, Ankara.
KANTARCI, M.D., 1982. Akdeniz Bölgesi'nde doğal ağaç ve çalı türlerinin yayılışı ile bölgesel yetişme ortamı özellikleri arasındaki ilişkiler. l.Ü. Yay. No. 3051,, Orman Fak. Yay. No. 330 (Vlll+ıoû).
KANTARCI, M.D., 1983. Türkiye'de arazi yetenek sınıfları ile arazi kullanımının bölgesel durumu. İ.V. Yay. No. 3153, Orman Fak. Yay. No. 350 (XII+161). KANTARCI, M.D., 1981,. Akdeniz Bölgesi'nin yetişme ortamı bölgesel sınıflandırması. TÜBİTAK - TO AG - 516 Araştırma Projesi (VIII+11,2).
KANTARCI, M.D.-L. TAŞÇIOĞLU (BİLECEN), 1981,. Alanya - Manavgat yöresindeki akarsuların bazı kimyasal özellikleri üzerine incelemeler. ÇEVRE - UMWELT -81,. V. TÜRK - ALMAN ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU 11-16 Haziran 1981,, İzmir.
KANTARCI, M.D., 1985. Akdeniz Bölgesi'nde yetişme ortamı bölgesel sınıflandırmasının yorumu. l.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, Cilt 36, Sayı 1. ÖZ, G. - L. TAŞÇIOĞLU (BİLECEN), 1980. Plaj sularının kimyasal ve fizikokim-yasal analiz sonuçlarının değerlendirilmesi. Türkiye Plajları 1. Batı Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz. l.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbî Ekoloji ve Hidroklima-toloji Kürsüsü, Hilal Matb. Koli. Şti., İstanbul (21-119).
TÜRKİYE ÇEVRE SORUNLARI VAKFI, 1983. Türkiye'nin Çevre Sorunları - 1983. Önder Matbaa, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com