You are here

MAKİ ÎLE KAPLI ALANLARDA BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ VE YANGINLARIN BU ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİLERİ

SOME PROPERTIES OF MACCHIE SOILS BEFORE AND AFTER FIRE

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Soils developed under macchie species generally show a weak profile development depending upon the topography, geology and climate prevailing in a particular area. The amount of plant litter on the soil surface depends on the density of vegetation. Less plant nutrients are usually present in macchie soils than in forest soils. Fire is a main driving factor in (his ecosystem, and soils are greatly affected by soil heating during a fire. Results showed that 13 percent of organic matter loss occuied during a summer fire. After fire, the electrical conductivity of soil was found to be the most affected soil property. Soil pH was not affected by the fire.
Abstract (Original Language): 
Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde geniş alanlar kaplayan maki örtüsü ile kaplı topraklar genelde sığ bir profil yapısı göstererek orman topraklarından önemli ölçüde ayrılırlar. Vejetasyonun sıkhğma bağlı olarak ölü örtü miktarı da çok değişkendir. Genellikle bitki besin maddeleri bakımından orman topraklarına oranla oldukça fakir olan bu topraklar yangınlar tarafından bazen şiddetle etkilenmektedirler. Yangın sonrası bu sahalarda en fazla etkilenen toprak özellikleri toprak organik maddesi, pH, bitki besin maddeleri ve katyon değişim kapasitesi gibi toprak özellikleridir. Yapılan tespitlere göre; yangın sonrası bu sahalarda yanma öncesine oranla yüzde 12'lik bir organik madde azalması saptanmıştır. Yangının toprak pH'sı üzerine önemli bir etkisinin görülmediği bu çalışmada, yanmadan en fazla etkilenen toprak özelliğinin elektriki iletkenlik olduğu görülmüştür.
55-69

REFERENCES

References: 

CHRISTEN SEN, N.L. and C.H. MULLER, 1975. Effect of fire on factors con'-rolling plant growth in Adenosioma chaparral. Ecology Monogr. 1,5(1): 29-55. DEBANO, L.F., 1973. Chaparral Soils. In proceedings, symposium on living icith the chaparral, Riverside, Calif. March St) - 31.
DEBANO, L.F., R.M. RICE and C.E. CONRAD. 1979. Soil heating in chaparral fire: effects on soil properties, plant nutrients, erosion, and runoff. USD A Fon si service, Research Paper PSW - 11,5.
GADDAS, R.R., 1976. Industrial forestry plantations. Survey report, Narlı Dcnıovt-ration area. Working document 22. (Unpublished).
HOLZHEY, C.S., 1968. Epipedon morphology of Xcralfs and some umn<-;otr.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com