You are here

ORMANLARIN İŞLETİLMESİ YÖNTEMLERİ VE DOĞAYA UYGUN ORMANCILIK ANLAYIŞI

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
En önemli doğal varlıklardan olan ormandan insanların gereksinimlerinin karşılanmasında ekonomik davranmak, bunu yaparken de ormanın doğal dengesini bozmadan sürekliliğini sağlamak zorundayız. Bu amaçla geliştirilen silvikültüre! işlemler farklı ormancılık anlayışı ya da yönetim sistemleri içinde farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Üretim ve geliri ön planda tutan ekonomik düşüncenin egemen olduğu "sömürü ormancılığı" ve "üretim ormancılığı" yanında diğer bir anlayış, ormanın sadece odun üretimine yönelik bir işletmenin konusu olmadığını, ormanın daha pek çok işlevinin bulunduğunu kabul eden "çok işlevli ormancılık" anlayışıdır. Bu anlayışla yapılan çeşitli uygulamalar arasında son yıllarda "doğaya uygun ormancılık" oldukça taraftar kazanmıştır. Burada bu ormancılık anlayışları tanıtılmış ve doğaya uygun ormancılık anlayışı daha geniş ele alınarak Türkiye ormanları açısından bir değerlendirmesi yapılmıştır.
35-47

REFERENCES

References: 

AKSOY. H : ÖZALP, O , 1990 mkiye'de Sedirin (Cedrııs lihani A. Rich.) Orman Toplumları. Uluslararası Sedir sempozyumu Bildirisi, Antalya
ATA, C; DEMİRCİ. A.. YAVUZ H. 1990: Sadır Ormanlarında Meşcere Kuruluşları ve Büyüme ilişkileri ile Bunların Silvikültürel Açıdan Değerlendirilmesi Uluslararası Sedir Sempozyumu Bildirisi, Antalya.
BOYDAK, M., 1996: Toros Sedirinin (Cedrus iihani A. Rich.) Ekolojisi, Silvikültürü ve Doğal Ormanlarının Korunması. Orman Bakanlığı, Ankara
BURSCHEL. P . HUSS../., 19H7 Grundrıs des Waldhaus. Hamburg und Berlin. DENGLER, A., 1935: WalJhtiti aııf dkologiseher Grumllage. Berlin
UKMA1NLAK1İM l^LC. llLMfcSI > UrN I tMLtKI VtUUUAYA UYUUN 47
ELER, Ü., 1990: Türkiye'deki Doğa! Sedir Ormanlarında Meşeere Kuruluşları. Uluslararası Sedir sempozyumu. Antalya.
GAYER,
K., 1886: Der Gemischte Wald. Berlin.
HASENKAMP,
./., 1990: Naturnahe Forstwirtschaft aus betnehswirtschaflicher Sicht. Forstarchiv 61.
KRUTZSCH, H., WECK., 1935: Bareııtlıoren 1934, Der naturgemasse Wirtschaftswald. Neu-damm.
LEIBUNDGUT, H., 1990 a. Waldbau uls Naturschutz. Bern undStutgart. LEIBUNDGUT, H., 1990 b: Waldbau als Erbe und Yerpjlichtung Bern und Stuttgart. MAYER, H.; AKSOY, H., 1986: \\'aider der Türkeı. Gustav Fischer Verlag, Stuttgart. MOSANDL, R., 1993: Zur Neuorientierung des Waldhaus AFZ22, 1122-1126. MÖLLER, A., 1922: Der Dauerwaldgedanke, Berlin.
ODABAŞI, T., 1993: Türkiye'de Silvikültüre! Uygulamaların Koşulları ve İlkeleri. I Ormancılık Şurası Tebliği Cilt 3. Ankara.
SAATÇİOGLU, F., 1976: Silvikültürün Biyolojik Esasları ve Prensipleri. İ.U. orman Fakültesi Yayın No. 222.
SAATÇİOGLU, F., 1979: Silvikültür 11, Silvikültürün tekniği. İ Ü. Orman Fakültesi Yayın No. 268.
SCHÜTZ, J.P., 1991: Tendances Actııelles de la Sylviculture en Europe Occıdentale. C.R Aead. Agric. Fr.
STELL-STRE1T,
./., 1990: Betriebswirtschujrlic he Auswirkungen naturgemasser Waldwirlschaft im Forstant Butzbach Forst und Holz. 10.
TURCME1M, B. De., 1990: L'intensite en Sylvicultere Quelqucs reflexions sur l'orientation de la Gestion dans nos forets.
UMUT, B., DÜNDAR, M .; ÇELİK, O , 1996: İki Tabanlı Karaçam Meşcerclerınde Öncü Gençliklerden Yararlanma İmkanları Üzerine Araştırmalar Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yaxmlari Teknik Bülten No. 259.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com