You are here

ORTAÇAG'DA TÜRKLERDE BİLGİNİN VARLIĞI

THE EXISTENCE OF KNOWLEDGE IN TURKS IN THE MIDDLE A GES

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/jasss_50

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The Middle Ages encompasses a period in which two diverse advancements occured. This is valid for two culture geographies where many issues have been handled. One of them is the West, in other words the Europe which was far from science and ruled via narrow minded church rules in an overwhelmingly Christian population, and the other is the Asia where Eastern people lived, reached the peak and developed because of the rise of Islam in the 7th century and with the effect of other beliefs. Among Turks who had a unique place in eastern societies, education and teaching reached the peak during the Islamic period in the Middle Ages. From the ancient times Turks who had peculiar institutes and methods to convey knowledge, have given numerously precious works in all the fields of science and knowledge. Their writing system began with petroglyphic writing matured via Orkhon inscriptions and reached a technical dimension by means of Uyghur writing. They have produced many scientific works using Arabic alphabet. They have presented humanity much information about many topics such as the creation, legal systems, handcrafts and military methods.
Abstract (Original Language): 
Ortaçağ; insanlığın iki farklı gelişmişliğinin yaşandığı bir zaman dilimini içermektedir. Bu tespiti doğal olarak hakkında çok konuların kaleme alındığı iki farklı kültür coğrafyası için kullanmaktayız. Biri batı ki, tam anlamıyla bilimden uzak ve bağnaz kilise kuralları ile yönetilen Hristiyan toplulukların ağırlıklı olduğu Avrupa, diğeri farklı inançların etkisi ile sıçrama gerçekleştiren ve VII. yüzyılda ortaya çıkan İslâm ile zirve yapan doğu toplumlarının yaşadığı Asya. Doğu toplumları içerisinde istisna bir konuma sahip olan Türklerde ortaçağ'da eğitim öğretim ise İslam çağında zirve Ortaçağ'da Türklerde Bilginin Varlığı 184 yapmıştır. Eskiçağlarından beri getirdikleri kurum gibi olmayan ama bilgi aktarma metotları kendilerine has olan Türkler, ilmin bütün sahalarında mükemmel eserler vermişlerdir. Petroglif yazı ile başlayan yazı sistemleri Orhun yazısı ile olgunlaşmış ve Uygur yazısı ile teknik boyuta ulaşmıştır. Arap yazısı ile birçok bilimsel eserler vermişlerdir. Yaratılışın nasıl gerçekleştiğinden, hukuk sistemlerine, el sanatlarından, askeri usullere kadar birçok alanda insanlığa örnek olacak bilgiler sunmuşlardır.
183-192

REFERENCES

References: 

Anonim. (1988). Türkçe Sözlük, C. I, Ankara, Türk Dil Kurumu.
AKARSU, Bedia, (1998) Felsefe Terimleri Sözlüğü, İstanbul.
AKYÜZ, Yahya, (2011) Türk Eğitim Tarihi, 20. Baskı, İstanbul, Pegem Yay.,
ARSAL, S. M. (1947) Türk Tarihi ve Hukuk, İstanbul. İsmail Akgün Matbaası.
BAŞARAN, İbrahim E., (1984) Eğitime Giriş, Ankara.
BİNBAŞIOĞLU, Cavit, (1988) Eğitime Giriş, Ankara.
DEMİR, Necati, (2009) "Türk Tarihinin ve Kültürünün Kaynağı olarak Kaya Üzeri Resimler (Petroglifler) ve Yazılar", Zeitschrift für die Welt der Türken, Münih, s. 5-19.
DEMİREL,Ö.,KAYA, Z., (2007) "Eğitim ile ilgili Temel Kavramlar", Eğitim Bilimine Giriş, Ankara.
FİDAN, N., ERDEN, M., (1998) Eğitime Giriş, İstanbul.
HACİP, Y. H. (1985) Kutadgu Bilig, Çev. R. R. Arat, Ankara., TTK.
Herodot, (2010) Tarih, Çev. Müntekim Ökmen, İstanbul, T. İş Bankası Yay. KAFESOĞLU, İ. (1984) Türk Milli Kültürü., İstanbul, Boğaziçi Yayıncılık. KARAKAŞ, M. (1991) Müsbet İlimde Müslüman Alimler. Ankara: Kültür Bakanlığı. MAHMUT, K. (2005) Divanü Lugati't-Türk. Çev. S. T. Seçkin Erdi, İstanbul, Kabalcı.
Ortaçağ'da Türklerde Bilginin Varlığı 192
MAKDİSI, George, (2004) Ortaçağ'da Yüksek Öğretim İslâm Dünyası ve Hristiyan Batı Çev. Ali H. Çavuşoğlu - Hasan T. Başoğlu, İstanbul.
MEREY, Zihni, (2008) Türk Tarihi ve Kültürü, Ankara.
ORKUN, H. N. (1994) Eski Türk Yazıtları, C. II. Ankara: TDK.
ÖGEL, B. (1978) Türk Kültür Tarihine Giriş, C. II, İstanbul. MEB.
ÖGEL, B. (1978) Türk Kültür Tarihine Giriş, C. IV, İstanbul, MEB.
ÖNCÜL, Remzi, (2000) Eğitim ve Eğitim Bilimleri Sözlüğü, İstanbul.
PALA, Aynur, (2006) "Eğitimin Temel Kavramları", Eğitim Bilimine Giriş, Ankara.
SAKAOĞLU, S.-DUYMAZ, A. (2002) İslamiyet Öncesi Türk Destanları, İstanbul, Ötüken
Yay.
SAYILI, Adnan, (1962) Abdülhamit İbn Türk'ün Katışık Denklemlerde Mantıki Zaruretler Adlı Yazısı ve Zamanın Cebri, VII. seri, no. 41, Ankara, TTK.
TALAS, M. Asad, (2000) Nizamiye Medresesi ve İslâm'da Eğitim-Öğretim, Çev. Sadık Cihan, Samsun.
TAŞDEMİRCİ, Y. D. (1988) "Medreselerin Doğuş Kaynaklarıı ve İlk Zamanları", Erciyes Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Kayseri, s. 269-278.
TOSUN, Cemal, (2005) Din Eğitimi Bilimine Giriş, Ankara.
TURAN, O. (2009) Oniki Hayvanlı Türk Takvimi, İstanbul, Ötüken Yay.
Türk Dil Kurumu, (1988) Türkçe Sözlük, C. I, Ankara.
ÜNALAN, S.-ÖZTÜRK, H., (2008) "İslâmiyet'ten önce Türklerde Eğitim ve Öğretim, Fırat Ünv., İlahiyat fak. Dergisi, S. 13: 2, Elazığ, s.89-109.
ÜSTÜN, Çağatay, (2009) "Eski Bir Türk İçeceği: Kımız (Koumıss) TÜBAR-XXVI, Güz,
Niğde, s. 247-255.
YASİN, Yüsüpcan, (2011) "Moğol İmparatorluğu Dönemine Kadar Türklerde Tercüme", Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, XI/1, İzmir, s.1-10.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com