You are here

POPÜLER KÜLTÜRDE BEDENİN DONUŞUMU VE TEKNO-BİLİMSEL GÜZELLİĞİN İNŞASI

TRANSFORMATION OF BODY AND CONSTRUCTION OF TECHNO-SCIENTIFIC BEAUTY IN POPULAR CULTURE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS_275

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Global popular culture , nowadays, becomes a field of ideological negotiation and struggle in context of health and beauty. Self and body as a display and a physical expression of self, build an order of discourse by various representation forms. Large number of sectors, mostly health, sports and cosmetics, become the founder sources of a new self and body discourse by putting 'healthy life' theme into the center of their fields of activity. In this study; reality, as an order of discourse constructed by fit body which is one of the common prototypes in popular culture, is examined in context of health and beauty discourse. Interpretative repertoires, which mean characteristic language constructs, expression and content patterns, are focused in the analysis. This self and body discourse which is confronted with popular magazines and newspapers is researched through four basic interpretative repertoires: (a) "scientific and rational approach to body"; (b) "body as a potential which is needed to be developed by interventions"; (c) "body as a work place, which needs care"; (d) "happiness and joy orientation". Each one of the interpretative repertoires is connected with the discourse source, which could be named "healthy life and beauty" presenting explanations of what, why and how must be done to possess healthier and more beautiful body. Self and body discourse is explained and argued through interpretative repertoires in psycho-social and cultural context.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde küresel popüler kültür, sağlık ve güzellik bağlamında ideolojik bir müzakere ve mücadele alanıdır. Benlik ve onun bir vitrini ve fiziksel bir dışavurumu olan beden, çeşitli temsil biçimleri ile bir söylem düzeni oluşturur. Sağlık, spor ve kozmetik başta olmak üzere birçok sektör 'sağlıklı yaşam' temasını merkeze alan faaliyetleri ile yeni bir benlik ve beden söyleminin kurucu kaynakları olmaktadır. Bu çalışmada popüler kültürde yaygın beden prototiplerinden biri olan fit bedenin bir söylem düzeni olarak ortaya koyduğu gerçeklik, sağlık ve güzellik söylemi bağlamında ele alınmaktadır. İncelemede fit beden söylemine kaynaklık ederek onu kuran karakteristik dil yapıları, ifade ve içerik örüntüleri anlamına gelen yorum repertuarlarına odaklanılmıştır. Popüler dergi ve gazetelerde sıkça karşılaşılan söz konusu beden ve benlik söylemi, dört temel yorum repertuarı üzerinden ele alınmaktadır: (a) "bedene bilimsel ve rasyonel yaklaşım"; (b) "müdahaleler yoluyla geliştirilmesi gereken bir potansiyel olarak beden"; (c) "dikkat gerektiren bir çalışma alanı olarak beden"; (d) "mutluluk ve haz yönelimi". Yorum repertuarlarının her biri, daha geniş ölçekte, "sağlıklı yaşam ve güzellik" şeklinde adlandırılabilecek, kişinin daha sağlıklı ve güzel olabilmesi için neyi, neden ve nasıl bir çalışma ile yapabilir konusunda açıklamalar sunan söylem kaynağı ile bağlantılıdır. Çalışmada benlik ve beden söylemi psiko-sosyal ve kültürel bağlamda yorum repertuarları üzerinden ele alınmış ve tartışılmıştır.
553-571

REFERENCES

References: 

BAUMAN, Z. (2001).
Parçalanmış
Hayat: Postmodern Ahlak Denemeleri, çev. İsmail Türkmen. İstanbul: Ayrıntı.
BELL, D.
(2001)
. Introduction to Cybercultures. New York: Routledge.
BİLGİN, N. (1994). Sosyal Bilimler Kavşağında Kimlik Sorunu. İzmir: Ege Yayınevi.
BİLGİN, N. (2003). Sosyal Psikoloji Sözlüğü. Kavramlar, Yaklaşımlar. İstanbul: Bağlam.
BILLIG, M., CONTOR, S., EDWARDS, D., GANE, M., MIDDLETON, D. & RADLEY, A. (1988). Ideological Dilemmas. London: Sage.
EDLEY, N. (2001). Analysing masculinity: interpretative repertoires, ideological dilemmas and subject positions, in M. Wetherell, S. Taylor & S. J. Yates (eds.), Discourse as Data: a Guide to Analysis, pp. 189-228. London: Sage.
EDWARDS, D. & POTTER, J. (1992). Discursive Psychology. London: Sage.
FOUCAULT, M. (2005).
Özne
ve İktidar, Seçme Yazılar 2, der. I. Ergüden ve T. Birkan, çev. I. Ergüden ve O. Akınhay. İstanbul: Ayrıntı.
FOUCAULT, M.
(2007)
. Security, Territory, Population: Lectures at the College de France, 1977-78, in M. Senellart (ed.). Basingstoke: Palgrave Macmillan.
GAGGLIOLI, A., VETTORELLO, M. & RIVA, G. (2003). From cyborgs to cyberbodies: the evolution of the concept of techno-body in modern medicine, PsychNology Journal, pp. 75-86.
GIDDENS, A. (1991). Modernity and Self-Identity. Cambridge: Polity.
GIDDENS, A. (1994). Living in a post traditional society. U. Beck, A. Giddens, S. Lash (ed.),
Reflexive Modernization: Politics, Tradition and Aesthetics in Modern Social Order, pp. 56-109. Cambridge: Polity.
GUTMAN, H. (1999).
Bi
r benlik teknolojisi: Rousseau'nun itirafları. Kendini Bilmek, çev. G. Ç. Güven, ss. 76-101. İstanbul: Om Yayınevi.
HARAWAY,
D
. (2006). SiborgManifestosu, çev. O. Akınhay. İstanbul: Agora Kitaplığı.
IŞIK, E. (1998). Beden ve Toplum Kuramı. Ankara: Bağlam.
KESKİN, F. (2005). Özne ve İktidar. Foucault, M. Özne ve İktidar, Seçme Yazılar 2 içinde, der. I. Ergüden ve T. Birkan, çev. I. Ergüden ve O. Akınhay, ss. 11-24. İstanbul: Ayrıntı.
LASCH, C. (1991). The Culture of Narcissism: American Life in an Age of Diminishing Expectations. New York: W. W. Norton & Company, Inc.
MOSCOVICI, S. (1984). The phenomenon of social representations. R. Farr & S. Moscovici (eds.),
Social Representations, ss. 3-69. Cambridge/Paris: Cambridge University Press, Maison des Sciences de l'Homme.
MOSCOVICI, S. (1988). Notes towards a description of social representations. European Journal of Social Psychology, Vol. 18, pp. 211-250.
MUL, de J. (2008). Siberuzayda Macera Dolu Bir Yolculuk, çev. A. Özdamar. İstanbul: Kitap Yayınevi.
571
K. Oya PAKER-Onur O. AKŞİT_
OSKAY Ü. (1980). Popüler kültür açısından 'ideoloji' kavramına ilişkin yeni yaklaşımlar, Ankara Üniversitesi SBFDergisi, s.XXXV, Aralık-Ocak.
POTTER, J. (1996). Representing Reality: Discourse, Rhetoric and Social Construction. London: Sage.
POTTER, J. & WETHERELL, M. (1987). Discourse and Social Psychology. London: Sage.
REYNOLDS, J. & WETHERELL, M. (2003). The discursive climate of singleness: the consequences for women's negotiation of a single identity. Feminism and Psychology, 13(4), pp. 489-510.
SENNETT, R. (2002).
Kamusal
İnsanın Çöküşü, çev. S. Durak ve A. Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı.
SHILLING, C. (1993). The Body and Social Theory. London: Sage.
SHOTTER, J. (1997). The social construction of our inner selves. Journal of Constructivist
Psychology, Vol 10 (1), pp.7-24.
TOURAINE, A. (1994).
Modernliğin
Eleştirisi, çev. H. Tufan. İstanbul: YKY.
VIRILIO, P. (2003). Enformasyon Bombası, çev. K. Şahin. İstanbul: Metis.
WETHERELL, M. & POTTER, J. (1988). Discourse analysis and the identification of interpretative repertoires. C. Antaki (ed.), Analysing Everyday Explanation, pp. 168¬183. London: Sage.
WETHERELL, M. & POTTER, J. (1992). Mapping the Language of Racism: Discourse and the Legitimation of Exploitation. London: Harvester Wheatsheaf

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com