You are here

YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KÜLTÜREL ÖGELERİN AKTARIMI: İSTANBUL YABANCILAR İÇİN TÜRKÇE ÖĞRETİM SETİ ÖRNEĞİ

TRANSMISSION OF CULTURAL ELEMENTS IN TURKISH TEACHING TO FOREIGNS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS_686
Abstract (2. Language): 
Learning a foreign language means not only learning the structural use of a language, but also a meeting a new culture, being acquainted with that culture and finally adopting culture. The learners of a foreign associate their own culture with the one that learn via recognizing the people’s thought and attitudes in that new culture and they also make comparisons between them. As a result they get more tolerant viewpoints. The close relationship between language and culture reveals the fact that it is impossible to master a language without learning its culture. In the recent language teaching approaches among the transfer of culture has become important, the course book which are the essential part of classroom materials are based on culture of target language and reflect it. With the conscious selection of the text in the course book prepared to teach a foreign language, they might be highly efficient during learning process in terms of transfer of the culture. Regarding the idea that language teaching is an area of intercultural encounter, in this study the place and the significance of written texts which are among cultural transfer instruments and at the same time which have been used in Turkish as a foreign language courses are questioned, analyzed and culture transfer through textbooks has been evaluated following certain criteria within the context of teaching Turkish to foreigners based on İstanbul Turkish for foreigners series A1, A2, B1 and B2 course book. The evaluation of the İstanbul Turkish for foreigners course book series from the perspective of cultural transmission has revealed that they contain limited cultural elements in A1 and A2 levels course book, in B1 and B2 levels contains more cultural elements than A1 an A2 levels but they have to be enhanced more cultural elements.
Abstract (Original Language): 
Yabancı bir dili öğrenmek; yalnızca o dilin sistemini, dilbilgisi yapılarını öğrenmek değil aynı zamanda yeni bir kültürle karşılaşmak, o kültürü tanımak ve öğrenmektir. Dil öğrenen birey, karşılaştığı yeni kültürdeki bireylerin düşünce ve davranışlarını tanıyarak kendi kültürünü ve öğrendiği kültür arasında ilişkiler kurar, karşılaştırmalar yapar ve daha hoşgörülü bir bakış açısı kazanır. Dil ve kültür arasındaki bu yakın ilişki, bir dile o dilin kültürünü öğrenmeden egemen olunamayacağı gerçeğini ortaya koymaktadır. Kültür aktarım süreçlerini önemli bir yer kazandığı günümüz yabancı dil öğretim süreçlerinde, dil öğretim malzemelerinin önemli bir parçası olan ders kitapları da o dili konuşan toplum kaynaklıdır ve o dile ait kültürün taşıyıcılığını yapar. Yabancı dili öğretmek amacıyla hazırlanmış ders kitaplarındaki metinlerin bilinçli bir şekilde seçilmesiyle metinler kültür iletiminde verimli bir araç olabilirler. Bu çalışmada dil öğretiminin kültürlerarası karşılaşma alanı olduğu düşüncesinden yola çıkılarak yabancı dil olarak Türkçe derslerinde kullanılan aynı zamanda kültür aktarım araçlarından olan ders kitaplarının bu süreçteki yeri ve önemi sorgulanmış ve yabancılara Türkçe öğretimi bağlamında ders kitaplarında kültür aktarımı yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan ‚İstanbul yabancılar için Türkçe öğretimi seti A1, A2, B1 ve B2 ders kitapları esas alınarak belirli ölçütlere göre incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti değerlendirildiğinde; temel seviye kitaplarında kültürel öğelerden az yararlanıldığı tespit edilmiş, orta seviye ders kitaplarında bu öğelere daha fazla yer verilmesine rağmen kültürel öğelerden daha fazla yararlanması gerektiği düşüncesi oluşmuştur.
1619-1640

REFERENCES

References: 

AKSAN, Doğan: (1977), Her Yönüyle Dil. Ana Çizgileriyle Dilbilimi I, Ankara, Türk Dil Kurumu Yayınları.
ASUTAY, Hikmet: (2003), ‚Yabancı Dil Öğretiminde Kültür Bağlamı ve Öteki Dil‛, Ankara Üniversitesi (TÖMER) Dil Dergisi, 118. Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, s.26-29.
BROOKS, Nelson: (1986), Culture in theClassroom, CultureBound, Ed. Joyce Merrill Valdes, Cambridge, Cambridge UniversityPress, pp. 123-129.
CHEUNG,C.:(2001), ‚TheUse of Popular Culture as a Atimulusto Motivate Secondary Students' English Learning in Hong Kong‛, ELT Journal, Volume 55/1, January 2001, Oxford UniversityPress.
CORTAZZİ, Martin ve LİXİAN, JİN: (1999), ‚CulturalMirrors‛, Culture in Second Language Teachingand Learning, Ed. by. Eli Hinkel, Cambridge, Cambridge UniversityPress, pp. 196-219.
DEMİREL, Özcan : (1990), Yabancı Dil Öğretimi, 2.bs., Ankara , Usem Yayınları.
DEMİREL, Özcan: (2007),Yabancı Dil Öğretimi, 3.bs., Ankara, Pagem Yayıncılık.
DUNNETT, Stephen C.,FRAİDA Dubin ve AMY, Lezberg: (1986): ‚English Language Teachingfrom an InterculturalPerspective‛, CultureBound, Ed. Joyce Merrill Valdes, Cambridge, Cambridge UniversityPress, pp. 148-160.
ER, Kemal Oğuz: (2006) ‚TheEffects of Culture in Foreign Language Curriculum‛, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 39. Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, s.1-14.
ERİŞKON, Binnur: (1996), Yabancı Dil Olarak Almanca Ders Kitaplarında Ülkebilgisi ve Kültür Aktarımı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İ.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü.
GÜVENÇ, Bozkurt: (2002), Kültürün Abc’si, 2.bs, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları.
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Ögelerin Aktarımı: İstanbul Yabancılar
İçin Türkçe Öğretim Seti Örneği 1640
HALEY, M. Hall, AUSTİN Theresa Y.: (2004), Content-Based Second Language
KRAMSCH, Claire: (1993), ContextandCulture in Language Teaching, Oxford, Oxford UniversityPress
LADO, Robert: (1986), ‚How toCompareTwoCultures‛, CultureBound, Ed. Joyce Merrill Valdes, Cambridge UniversityPress, pp. 52-64.
LUNDBERG, G. Ve diğerleri (1970). Sosyoloji Cilt I. Çev. Ö. Ozankaya. Ankara: Ayyıldız Matbaası.
MCKAY, Sandra Lee: (2000), ‚Teaching English as an internationallanguage: Implicationsforculturalmaterials in theclassroom.‛ TESOL Journal, 9. Toronto, . TESOL JournalPress, s.7-11.
Nevada StateDept. Of Education (1999): Nevada Foreing Language Standarts: Nevada StateDept of Education, Carson City. (Çevrimiçi)
OĞUZ, M. Ö (2004).‚Açılış Konuşması‛Somut Olmayan Kültürel Mirasın Müzelenmesi Sempozyum Bildirileri (Yayına Haz: Oğuz, M. Öcal ve S. Tuba Özkan). Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları.
OKUR, Alpaslan. (2013). ‚Millî Kültür ve Folklorun Türkçe Ders Kitapları Aracılığıyla Aktarımı‛ Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Türkçenin Eğitimi Öğretimi Özel Sayısı, 6/11, s.877-904.
OZİL, Şeyda: (1991), Dil ve Kültür Çağdaş Kültürümüz, Olgular, Sorunlar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul, Cem Yayınevi.
POLAT, Tülin : (1990), ‚Kültürlerarası Bildirişimde Etkin Bir Süreç: Yabancı Dilde Okuma-Anlama‛, Alman Dili ve Edebiyatı Dergisi, VII, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi, s. 69-90.
RUSSEL, Bertrand: (1973), TheUses Of Language ConceptsAndProcesses, Ed.Joseph A Devite, PrenticeHall.
TAPAN, Nilüfer : (1995), ‚Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretiminde Yeni Bir Yöneliş: Kültürlerarası-Bildirişim-Odaklı Yaklaşım‛, Alman Dili ve Edebiyatı Dergisi, IX, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi, s.149-167.
TOMALİN, Barry ve Susan Stempleski. (1993): CulturalAwareness, London, Oxford UniversityPress.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com