You are here

YAŞAM BOYU ÖĞRENME VE TÜRK ÜNIVERSITELERININ BU ALANA MUHTEMEL KATKILARI

LIFELONG LEARNING AND POSSIBLE CONTRIBUTIONS OF TURKISH UNIVERSITIES TO THIS FELD

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1299
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The concept of Lifelong Learning involves not only the indoor activities at school but those out of the formal education. This model can be regarded as an informal education along with the formal one. It is a fact that people learn at any time of life throughout their life, not only at a certain period. For that reason, it is not fair to constraint this ability with the education at school. Today, lifelong learning is a hot issue to be taken into account adequately. This phenomenon has started to be handled in the educational sciences since 2000, and it has drawn a lot of attentions of the educationalists. The Universities are one of the important places that should focus on this new fast spreading fact. The activities that universities can perform can be listed as follows: Student and teaching staff Exchange programmes; organizing various public programmes; distance education on the net for public; designing local and national course programmes for different vocations, etc. The like activities may be added according to requirements of the time. Universities can not cut off from the people of the city of universities. The integrity of the academy and society is actually a pretty good case of life-long learning. So, not only the integration of the university and the community, but also the relationship between university-industry and university-government agencies will become more reliable.
Abstract (Original Language): 
Öğrenme insan için vazgeçilmez bir öneme sahipir.Yaşam boyu öğrenme kavramı eğitim öğretim faaliyetlerinin sadece okulla sınırlandırılmaması, bu faaliyetlerin okul dışında da uygulanması olarak anlaşılır. Bu model, formel eğitim-öğretimin yanında informel bir eğitim-öğretim modelidir. İnsan sadece belirli bir zaman değil, yaşamının son dönemlerine kadar bir şeyler öğrenebilir. Onun bu yetisini sadece okulla sınırlandırmak yanlış olur. Okul çoğu kez insandaki gizil yeteneklerin açığa çıkmasına imkân sağlamaz. Yaşam boyu öğrenme özellikle çağımızda dikkate alınması ve üzerinde durulması gereken bir husustur. Bu olgu ülkemizde özellikle 2000’li yılların başında eğitim bilimleri literatürüne girmiş ve son senelerde konuyla ilgili ciddi anlamda yoğun çalışmalar yapılmıştır. Yüksek öğretim kurumu olarak üniversiteler bu olguya doğrudan katkı yapacak durumdadırlar. Misafir öğrenci statüsü, halka açık çeşitli etkinlikler düzenlemek, internet üzerinden eğitim, çeşitli meslek sınıflarına yönelik kurslar tertip etmek gibi faaliyetlerle üniversitelerimiz bu alana katkıda bulunabilirler. Zamanın gereklerine göre bu çeşit faaliyetlere benzerleri de eklenebilir. Üniversitelerin bulundukları şehrin halkından kopuk olmamaları ve toplumla akademinin bütünlüğünün sağlanması açısından aslında yaşam boyu öğrenme olgusu oldukça iyi bir fırsattır. Bu irtibat eksikliğinin giderilmesi yukarıda anlatmaya çalıştığımız yaşam boyu öğrenmeyle ilgili yapılabileceklerin pratiğe dökülmesiyle önemli oranda giderilecek, sadece üniversite ile toplum bütünleşmesi değil, aynı zamanda üniversite-sanayi, üniversite-devlet organları arasındaki ilişki de daha sağlıklı bir hale gelecektir.
1081-1092

REFERENCES

References: 

ARNOLD, R.&KRAMER-STÜRZLl, A. (1995), “Neuere Tendenzen in der Weiterbildung, illustiriert am Beispiel der betrieblichen Weiterbildung”, GDWZ, 3, s.120-142.
BMBF. (Bundesministerium für Bildung und Forschung), (1996), Lebenslanglernen. Leitlinien einer moderneb Bildungpolitik, Bonn.
-------------- (1997), Berufbildungbericht, Rheinbach.
GİERE, U. (1994), “Lifelong Learning in the Litereture.A. bibliographical Survey”, Internationale Zeitschrift für Erziehungswissenschaft, s.380-392.
GROOTHOF, H.H.&WİRTH, İ.(1976), Erwachsenenbildung und Industriegesellschaft, Paderborn:Schöning.
DOHMEN. G.(1991), Theorie und Praxis der Erwachsenenbildung-Offenheit und Integration, Bad Heilbronn: Klinkert Verlag.
JANSEN, J. (1994), Weiterbildung im Alter, Neuwied:Luchterhand Verlag.
LENZ, W.(1979), Grundlagen der Erwachsenenbildung, Stuttgart:K.Kohlhammer.
UNESCO (1997), Lernfahigkeit unser verborgener Reichtum, UNESCO Bericht zur Bildung für das 21. Jahrhundert, Berlin.
TOPAKKAYA, A.(2008), “Bireyselleştirme Toplumsal Çözülme İkilemi”, Yeditepe’de Felsefe, sayı 7, İstanbul, 143-159.
TİPPELT, R. ( 1997), “Lebenslanglernen-Leitlinien für Zukunft der Erwachsenenbildung”, PAE Arbeitshilfen für die Erwachsenenbildung, ½, s.25-40.
TİPPELT, R. (1996), “Lebensbegleitendes Lernen in der Gesellschaft”, veröffentlicher Artikel, Ort und Hrsg. Unbekannt.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com