You are here

“DİL VE ANLATIM” DERS PROGRAMI İLE 2010 YILI YGS-TÜRKÇE SORULARI ÜZERİNE BİR DİLBİLİMSEL İÇERİK ÇÖZÜMLEMESİ

A LINGUISTICS CONTENT ANALYSIS ON “LANGUAGE AND SPEECH” PROGRAMME AND THE YGS-TURKISH QUESTIONS THE YEAR OF 2010

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1378
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Higher education is an education grade after the high school education. There are different conditions of entry of higher education and different reconstructions of higher education systems around the world because of different policies, cultures etc. of countries. In the introduction part of this study, some different countries of entry conditions of higher education systems are brought out. Generally, higher education programmes are open to all students around the world, but there are two conditions of entering higher education programmes; one of them is to accomplish a high school programme and then another one is to have success on some constrains like exams controlled by a central establishment. The situation of Turkey, in this case, is more similar to second one and the exams of entry of higher education are made by a central establishment (OSYM). The contents of the exams are composed from the attainments of the programme assessed by Ministry of Education. In this study, first of all, the attainments specified in Ministry of Education’s Language and Speech Programme (9-12 grades) and YGS-2010 Turkish Questions prepared by OSYM was had by scanning model and used as database. On the basis of database, the concept lists provided from the experts are depicted in the light of linguistics. From the attainments, 109 concepts have been provided. And from the questions, 16 concepts have been provided. In the concept list related to the questions, the most apparent concept is “inference”. As result, the mismatches are observed between the concept list related to attainments of Language and Speech Programme (9-12 grades) and the concept list related to YGS-2010 Turkish Questions.
Abstract (Original Language): 
Yükseköğretim, ortaöğretimden sonraki eğitim basamağını oluşturmaktadır. Ülkelerin farklı politikaları, kültürleri vb. eğitim sistemlerini de etkilemiş ve doğal olarak farklı yükseköğretim yapılanışları, farklı yükseköğretim giriş koşulları ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın giriş bölümünde, bazı yükseköğretim giriş koşulları belirtilmiştir. Genel olarak, yükseköğretim programları herkese açıktır. Fakat yükseköğretime programlarına geçişin iki yolu vardır, bunlardan ilki bir ortaöğretim (ikinci düzey, lise eğitimi vb.) programını başarılı bir şekilde bitirmek; ikincisi ise merkezi bir kurumdan kontrol edilen sınav gibi belirli bazı sınırlamaları başarı ile geçmektir. Türkiye’deki durum ise ikincisine benzer bir durumdadır ve sınavlar merkezden bir kurum (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Sınav sorularının içeriklerini ise, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği programlar ve kazanımlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı Dil ve Anlatım (9, 10, 11, 12. Sınıflar) Dersi Öğretim Programı’nda belirtilen kazanımlar ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan YGS-2010 yılı Türkçe (Sözel - I. Bölüm) soruları tarama yöntemiyle elde edilerek veritabanı olarak kullanılmıştır. Veritabanı temel alınarak, uzman görüşleriyle elde edilen kavram listeleri dilbilimsel veriler ışığında betimlenmiştir. Kazanımlar içerisinde toplam 109 kavram belirlenmiştir. Sorular içerisinde ise toplam 16 dilbilimsel kavram belirlenmiştir. Sorulara ilişkin kavram listesinde en baskın kavram “çıkarımlama” kavramıdır. Milli Eğitim Bakanlığı Dil ve Anlatım (9, 10, 11, 12. Sınıflar) Dersi Öğretim Programı’nda belirtilen kazanımlara ait kavram listesi ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan YGS-2010 yılı Türkçe (Sözel - I. Bölüm) soruları kavram listesi arasında uyuşumsuzluklar gözlemlenmiştir.
557-570

REFERENCES

References: 

BALCI, Ali (2007). Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri. Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
BÜYÜKÖZTÜRK, Şener (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Yayıncılık, Ankara.
DEMİREL, Özcan (2005). Eğitimde Program Geliştirme. Pegem Akademi Yayınları, Ankara.
DEMİRGÜNEŞ, Sercan (2012). Yükseköğretime Giriş Sınavı Türkçe Sorularının Dilbilimsel İçerik Çözümlemesi. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (yayımlanmamış doktora tezi). Ankara.
Dil ve Anlatım Dersi Programı, MEB (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Lise Programı. MEB Basımevi, Ankara.
568
Sercan DEMİRGÜNEŞ
DURSUNOĞLU, Halit (2002). Öğrenci Seçme Sınavlarındaki (ÖSS) Türkçe Sorularının Orta Öğretimdeki Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programları ile Karşılaştırılması, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (yayınlanmamış doktora tezi). Erzurum.
ERGİNER, Aysun (2006). Avrupa Birliği Eğitim Sistemleri. Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
GEDİKOĞLU, Tokay (2005). Avrupa Birliği Sürecinde Türk Eğitim Sistemi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, cilt.1, sayı.1, s. 66-80, Mersin.
HÖRNER, Wolfgang vd. (2007). The Education Systems of Europe. Springer Publications, Netherlands.
KARASAR, Niyazi (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
KÜLEKÇİ, Ebru ve BULUT, Lola, (2011).Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Sınıf Öğretmenlerinin Yetiştirilme Sistemlerinin Karşılaştırılması. Sosyal Bilimler Dergisi cilt:1, sayı:2, s.103-114, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kilis.
ŞENCAN, Hüner (2005).Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenilirlik ve geçerlilik. Seçkin Yayıncılık, Ankara.
ŞENGÜL, Bilge (2006).1981-2001 Yılları Arasında ÖSS ve ÖYS’de Çıkmış Türkçe Sorularının Dilbilgisi Açısından İncelenmesi.Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (yayınlanmamış yüksek lisans tezi), İzmir.
www.eurodyce.com. Son erişim tarihi: 02.01.2012

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com