You are here

ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDAKİ BAŞLANGIÇ VİYOLA METOT KİTAPLARININ İNCELENMESİ

INVESTIGATION OF NATIONAL AND INTERNATIONAL BEGINNER VIOLA METHOD TEXTBOOKS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1329
Abstract (2. Language): 
This research has basic purposes such as determining the beginner viola method books in national and international areas, identifying educational materials and teaching methods of the ones which can be derived, describing them by comparisons, stating a descriptive study evaluated the contents of prior studies for the educators who have been aiming of writing method books about viola and/or other instruments. This study is a descriptive survey at general scan mode. In this study, as 2 national and 14 international, totally 16 viola beginner books were reviewed and the starting methods that have an extremely important place in the musical education were evaluated by viewing in the framework viola. With this research, these sixteen viola method books written for beginners have been analyzed for the purpose of revealing whether they include the basic properties that are important in terms of instrument education and some of the basic properties (both physical and historical features of the instrument, physical position while playing the instrument, holding the instrument, bow techniques and visual and auditory materials etc.) that are thought to be present in such viola method books. Consequently, based upon those data got through this research, new vital suggestions have been provided according to the results attained after making the necessary comparison with the literature available to researchers. As a result of this, it's established that there is not enough information in the viola methods, especially for beginners following results are achieved; % 68,75 of beginner viola method books don’t involve instruments’ physical features, none involue historical features, % 93.75 don’t involve tuning the instrument, % 81.25 don’t involve body pose, % 68,75 don’t involuve how to handle the instrument, % 62,5 don’t give any knowledge about how to handle the fiddlestick and left hand position on keyboard. Thirteen of them begin their education by studying fiddlestick and guestion the fiddle stick tecniques. All of them involue Detache tecniques and % 75 involue scale and arpej studies, % 50 involue interval studies, %56,25 include multible voice etude samples and double voice studies, % 18,75 include ornament studies. None of them provides audiovisual support and % 50 of them don’t give examples of composer studies.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma, ulusal ve uluslararası alanda yer alan başlangıç viyola metot kitaplarının belirlenerek, ulaşılabilenlerinin eğitsel materyallerinin ve eğitim – öğretim yöntemlerinin belirlenip, karşılaştırılarak ortaya konması; viyola ve/veya diğer çalgılar üzerine metot kitaplar yazmayı düşünen eğitimcilere daha önce yapılan çalışmaların içeriklerinin değerlendirildiği betimsel bir çalışma ortaya koymak gibi temel amaçlar taşımaktadır. Bu araştırma, genel tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırma ile 2 ulusal, 14 uluslararası olmak üzere toplamda 16 viyola başlangıç metot kitabının incelemesi yapılmış, çalgı eğitimi konusunda son derece önemli bir yeri olan başlangıç metotlarına, viyola çerçevesinden bakılarak bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma kapsamında bu 16 başlangıç viyola metot kitabı, çalgı eğitimi açısından önemli olan ve başlangıç viyola metot kitaplarında olması gerektiği düşünülen bazı temel özellikler (çalgıya ait fiziksel ve tarihsel özellikler, çalgı çalmada duruş, tutuş, yay teknikleri, görsel ve işitsel materyaller vb.) çerçevesinde incelenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma ile elde edilen bilgilere dayanarak, araştırmacılar için var olan literatürle ile gerekli karşılaştırma yapıldıktan sonra ulaşılan sonuçlara göre yeni önemli öneriler getirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, metot kitaplarının %68,75’inin, çalgının fiziksel özellikleri, tamamının çalgıların tarihsel özellikleri, %93,75’inin çalgının akort edilişi hakkında, %81,25’nin beden duruşu, %68,75’inin çalgının tutuluşu, %62,5’inin yayın tutuluşu ve sol elin tuşe üzerindeki konumu hakkında bilgi vermediği, 13 tanesinin öğretime yay çekişi ile başladığı, yay teknikleri sorgulanırken, Detache tekniğine % 100 ile tüm metot kitaplarda yer verildiği, metot kitapların %75’nin dizi ve arpej çalışmalarını, %50’sinin aralık çalışmalarını içerdikleri, çoksesli etüt örneklerine ve çift ses çalışmalarına %56,25, süsleme çalışmalarına ise %18,75’inin yer verdiği, tamamının görsel-işitsel destek sağlamadıkları ve %50’sinin bestecilerin çalışmalarından örnekler vermedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
937-959

REFERENCES

References: 

ACAY, S. (2006). Viyola eğitimine giriş. Türkiye.
ALLEN, M., Gillespie, R., Hayes, P.T. (1994) Essential elements for strings viola book one. ABD: Hal. Leonard Corporation.
ALTINEL, Ö. (2006). AGSL de kullanılan başlangıç keman eğitimi metotlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
APPLEBAUM, S. (1988). String builder. ABD: Belwin-Mills Publishing Corp.
ASILTÜRK, O. (2009). Türkiye’de başlangıç bağlama eğitimi için hazırlanmış metotların içerik açısından değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
AYDIN, B. (2006). Viyolonsel eğitiminde kullanılan d.popper op. 73 no’lu metodun incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
BLACKWELL K., BLACKWELL D. (2005). Viola time joggers. England: Oxford University Press.
Ulusal ve Uluslararası Alandaki Başlangıç Viyola Metot Kitaplarının İncelenmesi 957
BURUBATUR, M. (2006). Eğitim fakültesi müzik eğitimi anabilim dallarında 1. sınıf 1. ve 2. yarıyıl viyolonsel eğitiminde en çok kullanılan metot, etüt ve egzersizlerin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
CAVALLİNİ, E. Guida per lo studio. Milano.
ÇELİK, L. (2004). Teknoloji yoğun ortamların öğrencilerin öğrenme stil tercihlerine uygunluğu. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
DALKIRAN, E. (2006). Keman eğitiminin başlangıç aşamasında “detache ve legato” yay tekniklerinin keman öğrencilerine aktarımı. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:26, Sayı:1, ss: 125–142.
DAVEY, P. ve HUSSEY C. (2003). Abracadabra viola book I, London: A&C Black Publishers Ltd.
DELİKARA, A. (2002). Ülkemizde ki eğitim fakülteleri GSEB müzik eğitimi ABD keman eğitiminde yaygın olarak kullanılan keman metotlarının keman eğitimi ders programlarına yönelik olarak incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
DİNÇ, Ş. Ö. (2009). Türkiye’deki konservatuarların ilköğretim müfredatlarına uygun temel eğitim viyola başlangıç metodu önerisi. Sanatta Yeterlilik Tezi. Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
GERÇEK, İ.H. (2010). Mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda kullanılan ud metotları üzerinde karşılaştırılmalı bir çalışma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:14 Sayı:1, ss: 149–156.
GÜNGÖRDÜ, E. (2003). Öğretimde görsellik ve görsel araçlarda bulunması gereken özellikler. Milli Eğitim Dergisi, ss: 157.
KALENDER, N. (2001). Müzik dinlemenin eğitsel temelleri. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 14, Sayı:1 151–157.
KARAELMA, B. (2009). Türk müziğinde kanun eğitimi ve kanun metotları üzerine bir inceleme. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, Sayı:22, 129–138.
KARALAR, E. (2005). Başlangıç düzeyinde keman eğitiminde kullanılan metotların incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
KARAROĞLU, C. F. (2009). Profesyonel keman eğitiminde başlangıç seviyesindeki metotlar ile yöntem ve tekniklerin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
KİNSEY, H. (1991) Viola, elementary progressive studies set I. London: ABRSM Publishing.
958 Ahmet Serkan ECE-Ender Can DÖNMEZ-Bige Bediz KINIKLI
KOLAR, A. (1987). Skola hry na vıolu pro zacatecnıky I. Praha: Editio Supraphon.
KÖYÜSTÜN, M. (1994). Keman başlangıç metotlarına eleştirel bir yaklaşım. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: 9 Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
KÜÇÜKOSMANOĞLU, H. O. (2006). Eğitim fakültelerinde başlangıç gitar eğitiminde kullanılan metotların incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
MACKAY, N. (1964). A modern viola Method. England: Oxford University Press.
MÜLLER, J. F., RUSCH H. W. Müller Rusch String Method, ABD: Neil A. KJOS Music CO. Publishers.
NAUMANN, G. Volkstümliche Bratschen-Schule, Unıversal- Edition.
ÖZÇELİK, D. (1995). Yeni başlayanlar için keman metodu denemesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
ÖZMENTEŞ, S. (2005). Müzik eğitiminin boyutları ve çalgı eğitimi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:6, Sayı:9, ss: 89–98.
SAKAR, M. H. (1997). Viyolonsele başlarken çalgı tekniği için gerekli olan temel metotların dökümü ve bunların analizi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
SANALAN, V.A., Sülün, A., ve Çoban, T.A. (2007). Görsel okuryazarlık. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:9, Sayı:2, ss: 33–47.
SAY, A. (2002) Müzik sözlüğü. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
SEVCİK, O. Op.6 Defter I.
SEYBOLD, A. Lichte etüden.
SUZUKİ, S. (1981) Suzuki viola school viola part volume I, ABD: Warner Bros. Publications Inc.
ŞİŞMAN, Ç. (2010). Eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi müzik eğitimi bölümlerinde ve devlet konservatuarlarında lisans düzeyinde yaygın olarak kullanılan viyolonsel sol el ile ilgili metotların analizi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
TANRIVERDİ, A. Viyola metodu I, Ankara: Evrensel Müzikevi.
TOKCAN, A. (1998). Piyano eğitiminde kullanılan başlangıç metotlarından “J.A. Burkard’ın (Band-I) hedef-hedef davranış ve içerik yönünden incelenmesi”. Ankara: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
TOMAL, N. (2004). Lise coğrafya öğretmenlerimizin kullandıkları öğretim yöntemleri. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 162.
Ulusal ve Uluslararası Alandaki Başlangıç Viyola Metot Kitaplarının İncelenmesi 959
UÇAN,A. (2005). Müzik Eğitimi.(3.Baskı). Ankara: Evrensel Müzikevi.
VOLMER, B. (1955). Bratschenschule I, Almanya: Schott&Co. Ltd.
YAĞIŞAN, N. ve SÜNBÜL, A.M. (2009). Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin öğrenme tercihleri. 8. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, 23–25 Eylül, Ondokuz Mayız Üniversitesi. Samsun,Bildiler Kitabı, ss. 1–13.
YASTIMAN, O. (1997). Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde piyano eğitiminde kullanılan başlangıç metotlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
YAYLA F. (1999). Eğitim fakültesi müzik eğitimi bölümü anaçalgı viyola eğitiminde kullanılan viyola metotlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Denizli: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
YILDIZ, G. (2006). İlköğretimde müzik öğretimi birinci kademe.(2.Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
ZEREN, M. (1995). Gitar eğitimine başlama metotları ve yöntemleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Malatya: İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com