You are here

Çakırgöl ve Camiboğazı Çevresinde Doğal Ortam-İnsan Etkileşimi

Nature-Human Interaction around Çakırgöl and Camiboğazı

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Kalkanlı Mountains, located within Eastern Black Sea Section of Black Sea Region, exhibits a typical examples to areas in which nature-human interaction occurs. Natural characteristics of the region created a ground for it to be utilized as a high plateau. The improvement in transportation and the increase in income level within Eastern Black Sea Section, around Çakırgöl and Camiboğazı have caused destruction in the balance between nature and human interaction. The most notable of the problems are irrelevant, unplanned and uninspected buildings with geographical environment, decrease in animal husbandry and ever-increasing tourism pressure. With this regard, the main aim is to meet the needs of local people through a planning considering the features of geographical environment and to minimize environmental destruction.
Abstract (Original Language): 
Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü sınırları içerisinde bulunan Kalkanlı Dağları, doğal ortam-insan etkileşiminin yaşandığı alanlara tipik bir örnek oluşturur. Nitekim sahanın doğal çevre özellikleri, geçmişten günümüze yaylacılık faaliyet sahası olarak kullanılmasına zemin hazırlamıştır. Doğu Karadeniz Bölümü'nde ulaşımın gelişmesi ve refah düzeyinin yükselmesi, Çakırgöl ve Camiboğazı çevresinde de doğal ortam ve insan etkileşimi arasındaki dengenin giderek bozulmasına neden olmuştur. Özellikle coğrafi çevreyle uyumsuz, plansız ve denetimsiz yapılaşma, hayvancılık ekonomisinin eski önemini yitirmesi ve her geçen gün artan turizm baskısı en önemli sorunlar olarak tespit edilmiştir. Bu bağlamda, coğrafi çevre özellikleri dikkate alınarak uygulanacak bir planlama ile yerel nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması ve çevresel bozulmaların da azaltılması temel amaç olmalıdır.
1
17

REFERENCES

References: 

Beret,
B
. (1955). Çakırgöl Dağında Glasyal İzler. Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 15-16, İstanbul.
Bekdemir, Ü.-Şahin, İ.F.-Kadıoğlu, Y. (2001). Trabzon Limanı'ndan İran'a Yapılan Transit Ticaretin Gelişmesi,
Sorunları ve Geleceği. Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 5, Konya.
Doğanay, H. (2006). Trabzon'un Doğal Çevre Özellikleri ve Başlıca Sonuçları. Trabzon 2006, Trabzon Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yay., İstanbul.
Doğanay, S. (2009). Koruma-Kullanma Dengesi Açısından Cami Boğazı Yaylası ve Çakırgöl Çevresinin Turistik Potansiyeline Coğrafî Bir Yaklaşım. Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 22, Erzurum.
Erinç, S. (1984). Ortam Ekolojisi ve Degradasyonal Ekosistem Değişiklikleri, İstanbul Üniv. Deniz Bil. ve Coğrafya Enst. Yay., İstanbul.
Gönençgil, B. (2003). Kullanım Açısından Dağlık Alanların Sorunları ve Çözüm Önerileri. Coğrafi Çevre Koruma ve Turizm Sempozyumu (16-18 Nisan 2003), İzmir.
Güçlü, Y. (2008). Ekolojik Etki. Orçun Bozkurt (Ed.). Çevre Eğitimi, (s. 65-124). Pegem Yay., Ankara. Güney, E. (2002). Genel Çevre Kirlenmesi, Çantay Kitabevi, İstanbul.
17
Kadıoğlu, Y. (2006). Zigana (Kalkanlı) Geçidi'nin Karayolu Ulaşımındaki Rolü ve Önemi. Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 44, İstanbul.
M.T.A. 1/100 000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası Trabzon E 29 paftası.
Solmaz, F. (1998-1999). Zigana, Balaban ve Gümüşhane Dağları'nda Aşınım Satıhları. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı: 2, İstanbul.
Somuncu, M. (2003). Türkiye'nin Koruma Altındaki Dağlık Alanlarda Turizm/Rekreasyon ve Çevre Etkileşimi: Aladağlar ve Kaçkar Dağları Milli Parkı Örnekleri. Coğrafi Çevre Koruma ve Turizm Sempozyumu (16-18 Nisan
2003), İzmir.
Tunçdilek, N. (1967). Türkiye İskân Coğrafyası-Kır İskânı (Köy-Altı İskân Şekilleri). İstanbul Üniv. Edebiyat Fak. Yay. No: 1283, Coğrafya Enst. Yay. No: 49, İstanbul.
Tunçdilek, N. (1978). Türkiye'nin Kır Potansiyeli ve Sorunları. İstanbul Üniv. Yay. No: 2364, Coğrafya Enst. Yay.
No: 96, İstanbul.
Tunçdilek, N. (1985). Türkiye'de Relief Şekilleri ve Arazi Kullanımı. İstanbul Üniv. Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enst. Yay., İstanbul.
Yıldız, K., Sipahioğlu, Ş., Yılmaz, M. (2000). Çevre Bilimi, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.
Zaman, M. (2007). Doğu Karadeniz Kıyı Dağları'nda Yaylalar ve Yaylacılık. Atatürk Üniv. Yay. No: 960, Fen-Edebiyat Fak. Yay.
No: 105, Araştırma Serisi No: 75, Erzurum.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com