You are here

MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI AÇISINDAN MUHASEBE TAHMİNLERİ

ACCOUNTING ESTIMATION IN TERMS OF ACCOUNTING AND AUDITING STANDARDS

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Risk of material misstatement is high in financial statements which have accounting estimates. Because estimation includes management comment. Risk of material misstatement is including probability of risk of material misstatement of financial statement before auditing. So auditor may state there is significant risk of material misstatement in auditing process based on estimation. For this reason, auditor should regard as professional doubt to accounting estimates. In this sense, International Auditing Standard (IAS) 540, "Auditing Accounting Estimates, Including Fair Value Accounting Estimates, and Related Disclosures", is advisor to auditor. According to standard, auditor should use particular method in order to recognise the accounting estimates. Firstly, auditor need to recognize how to make estimation. Then auditor should evaluate to risk of material misstatement which formed by accounting estimation. Later, responding the assessed risk of material misstatement and what to do auditor against the special situations that auditor may encounter was emphasised in standard. In this research, firstly accounting estimation was discussed about what it is according to the financial reporting standards. Next, detailed evaluation was made about accounting estimation as part of ISA 540.
Abstract (Original Language): 
Muhasebe tahminlerinin olduğu finansal tablolarda önemli yanlışlık riski yüksektir. Çünkü tahminler kanaat kullanılmasını içermektedir. Önemli yanlışlık riski, finansal tabloların denetim öncesi önemli yanlışlık içerme olasılığıdır. Bu nedenle denetçi, tahminler nedeniyle denetim çalışmalarında önemle dikkat edilmesini gerektiren düzeyde önemli yanlışlık riski olduğunu belirtebilir. Bundan dolayı, denetçinin muhasebe tahminlerine mesleki şüphe ile bakması gerekir. Bu yüzden, Uluslararası Denetim Standardı (UDS) 540, "Gerçeğe Uygun Değere İlişkin Olanlar Dahil Muhasebe Tahminlerinin ve İlgili Açıklamaların Denetimi", denetçiye yol gösterici ni¬teliktedir. Standarda göre, denetçi muhasebe tahminlerini tanıması için belli metotlar kullanmalıdır. İlk önce, denetçinin muhasebe tahminlerinin nasıl yapıldığını tespit etmesi gerekir. Daha sonra muhasebe tahminleri yo¬luyla oluşabilecek önemli yanlışlık risklerinin değerlendirilmesi gerekir. Nihayetinde, değerlendirilen önemli yanlışlık risklerine verilebilecek cevap¬lar ile denetçinin, karşılaşabileceği özel durumlar karşısında nasıl hareket edebileceği standartta vurgulanmıştır. Bu çalışmada, önce finansal rapor¬lama standartlarına göre muhasebe tahminlerinin ne olduğu konusunda bilgi verilmiştir. Sonrasında ise UDS 540 kapsamında muhasebe tahminleri ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.
81
115

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Her çalışmada sadece atıfta bulunulan çalışmaları içeren bir kaynak listesi bulunmalı
ve aşağıdaki bilgileri içermelidir:
1.
Kaynakla
r ilk yazarın soyadı veya kurumun adına göre alfabetik biçimde sıraya
konulmalıdır.
2.
Yazarları
n tam adı yerine ismin baş harfleri kullanılmalıdır.
3.
Yazarı
n adının hemen arkasından yayının tarihi yer almalıdır.
4.
Derg
i başlıkları kısaltılmış olmamalıdır.
5.
Ayn
ı yazarların aynı yıl içerisindeki çalışmaları yılın arkasından harf ve¬rilecek şekilde
belirtilmelidir.
Örnek kaynak gösterimleri:
Akdoğan, N. ve O. SevilengüL. 2007. Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması. Yenilenmiş ve Genişletilmiş 12. Baskı Ankara: Gazi Kitabevi
Demsky, J.S. ve D.E.M. Sappington.
1989
. "Hierarchical Structure and Responsibility Accounting" Journal of Accounting Research 27 (Spring): 40-58
Dipnotlar: Dipnotlar atıf yapmak için kullanılmamalıdır. Ancak metin içeri¬sinde kullanıldığı takdirde metnin bütünlüğünü bozacak nitelikteki bilgiler dipnot olarak kullanılmalı ve metinden daha uzun olmamalıdır. Dipnotlar metin boyunca üst simge şeklinde numaralandırılarak ilerlemelidir. Dipnot metni tek satır aralığıyla sayfa altında yer almalıdır.
VI. METİNLERİN TESLİMİ
Yazarlar şu kurallara dikkat etmelidir:
1.
Başka bir dergi tarafından değerlendirmede olan çalışmalar gönderilme-melidir. Yazar çalışmanın başka bir yerde yayınlanmadığı veya değerlendirme altında olmadığını bir dilekçe ile belirtmelidir.
2.
Çalışmanı
n iki kopyası word dosyasında, CD ortamında ve basılı dökü-man olarak yazışma adresine gönderilmelidir. Ayrıca muvu@asmmmo. org.tr elektronik posta olarak gönderil-melidir. Yazısı kabul edilen yazarlara derginin yayınlanmasından sonra telif ücreti ödenecektir. Bu nedenle yazar, dilekçesinde mail adresi ve banka hesap numarasını bildirmelidir.
3.
Saha çalışması veya deneye dayalı çalışmalarda çalışmanın dayandığı araçtan (anket, görüşme planı vs.) yazarın kimliğini belli etmeyecek şekilde bir CD ve bir kopya teslim edilmelidir.
4.
Dergiye gönderilen yazıların yazar tarafından basıma uygun olduğu kabul edilecektir.
5.
Yazar metnin bir kopyasını elinde tutmalıdır.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com