You are here

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ İLE İŞE BAĞLILIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: SAMSUN İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

THE RELATION BETWEEN THE LEVEL OF JOB BURNOUT AND JOB INVOLVEMENT OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS: A STUDY IN SAMSUN

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The aim of this study is examining the point of view of certified public accountants who have offices in Samsun and then stating the relationships between job involvement and emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment which are the subdimensions of burnout. In order to find out the level of job burnout "Maslach burnout inventory" was used and to find out the level of job involvement for the practitioners of accountancy "job involvement scale" by Kanungo was used. Findings demonstrated that there was correlation between burnout and job involvement. Job involvement was negatively correlated with emotional exhaustion and personal accomplishment had positive correlation with job involvement.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı, Samsun ilinde faaliyet gösteren serbest muhasebeci ve mali müşavirler ile ilgili mesleki tükenmişliğin boyutları ile (duygusal tükenme, duyarsızlık, kişisel başarı hissi) işe bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi için "Maslach Tükenmişlik Ölçeği", işe bağlılık düzeyinin belirlenmesi için ise Kanungo'nun "İşe Bağlılık Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada, duygusal tükenme ile işe bağlılık düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki, kişisel başarı hissi ile işe bağlılık arasında ise pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
49
70

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Akça F., 2008. "Örgütsel Davranışta Seçme Konular", Örgütsel Tükenmişlik ve Stres, Ed: Mahmut Özdevecioğlu, Himmet Karadal, İlke Yayınları, Anka¬ra.
Altay, H. ve V. Akgül, (2010); Seyahat Acentaları Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeyi: Hatay Örneği, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 14, ss: 87- 112.
Ardahan, F., ve E. Ağyar. "Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Tü¬kenmişliklerinin İncelenmesi: Antalya Merkezi Örneği." World of Accounting Science 14.1 (2012).
A n k a r a S M M M O
M u h a s e b e ve Vergi Uygulamaları Dergisi
67
Ay, M. ve S.
Avşaroğl
u (2010), "Muhasebe çalışanlarının mesleki tükenmiş¬lik, iş doyumu ve yasam doyumlarının incelenmesi: 1-Mesleki tükenmişlik düzeyleri", Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, s. 1170-1189.
Azizoğlu, Ö. ve K. Özyer, (2010); Polislerde Tükenmişlik Sendromu Üzerine Bir Ampirik Çalışma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt: 21, Sayı: 1, Bahar, ss: 137- 147.
Budak, G., S. Olca,. (2005). Tükenmişlik ve tükenmişliği etkileyen örgüt¬sel faktörlerin analizine ilişkin akademik personel üzerinde bir uygulama, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (2),
ss.95-108.
Cordes, C. L. ve T.
W
. Dougherty (1993), "A Review and Integration of Research on Job Burnout", The Academy of Management Review, Cilt 18, Sayı 4, s. 621-656.
Demirkol, İ., (2006), Avukatlarda İş Doyumu, Tükenmişlik ve Denetim Odağının Bazı Demografik Değişkenler Bağlamında İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı, Mersin.
Dibekoğlu, Z. 2006. Okul Yöneticilerinin Denetim Odaklarına Göre Tüken¬mişlik Düzeyleri (Sakarya İli Örneği). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi: Sakarya
Dolunay, A.B. (2002). Keçiören ilçesi genel liseler ve teknik-ticaret-meslek liselerinde görevli öğretmenlerde tükenmişlik durumu araştırması, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 55 (1), 51-62. ss.
Gürses, İ. (2006). Avukatların Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin Çeşitli De¬ğişkenler Açısından İncelenmesi: Sakarya Örneği. Sakarya Üniversitesi Sos¬yal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi: Sakarya.
Kalaycı, Ş., 2010. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, 5. Baskı, Ankara: Asil Yayınları.
Kanungo, R., 1982. "Measurement of Job and Work Involvement", Journal of Applied Psychology, Vol.67 (3), ss.341-349.
Kaşlı, Mehmet ve O. A. Seymen (2009), "Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişliğe Neden Olan Faktörleri Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma", 17.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Eskişehir, s. 562-569.
Kitapçıoğlu G. (2000); Bornova Sağlık Grup Başkanlığı Bölgesinde Görev Yapan Ebelerin İş Güçlüğü Faktörlerinin Belirlenmesi ve İş Doyumu, Tüken-
M u h a s e b e ve Vergi Uygulamaları Dergisi
A n k a r a S M M M O
mişlik, Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi, İzmir, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi.
Kutlay, M. (2011); İşgören Kişilik Özelliklerinin İş Tatmini Ve Tükenmişlik Üzerine Etkileri ve Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama, Niğde, Niğde Üni¬versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Orga¬nizasyon Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
Kuruüzüm, A., S.Irmak, ve İpekçi -Çetin, E. (2010), "İşe Bağlılığı Etkileyen Faktörler: İmalat ve Hizmet Sektörlerinde Karşılaştırmalı bir Analiz", Bilig,
Sayı 53, 183-198.
Maslach, C., W. Schaufeli ve M. Leiter (2001), «Job Burnout», Annual Revi¬ew of Psycholog, Cilt 52, s. 397-422.
Oruç, S. 2007. Özel Eğitim Alanında Çalışan Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Adana İli Örneği), Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi: Adana.
Özdamar, K. (2003). Modern bilimsel araştırma yöntemleri. Eskişehir: Kaan Kitabevi.
Polatcı, S. ve K. Ardıç, (2009); Tükenmişlik Sendromu ve Madalyonun Öbür Yüzü: İşle Bütünleşme, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakül¬tesi Dergisi, Ocak-Haziran, Sayı: 32, ss: 21- 46.
Sönmez, D.Z. (2006); Acil Servislerde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Dü¬zeylerinin Belirlenmesi, Ankara, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Saleh, S.D. ve Hosek, J.
(1976
) EJob involvement: Concepts and measurements , The Academy of Management journal, Vol.19,No.2, 213-224.
Sürgevil, O. (2006); Çalışma Hayatında Tükenmişlik Sendromu, Tükenmişlikle Mücadele Teknikleri, 1. Baskı, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
Tanrıverdi, L. (2008); İlköğretim Müfettişlerinin İş Tatmini İle Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi (İstanbul İli Örneği), İstanbul, Yeditepe Üniversi¬tesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
Öztürk, V., Koçyiğit S.Ç., Bal, E.Ç. 2011. Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Tükenmişlik Düzeyleri ile İşe Bağlılık Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Ankara İli Örneği, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1),
84-98.
A n k a r a S M M M O
M u h a s e b e ve Vergi Uygulamaları Dergisi
69
Saleh, S.D. ve Hosek, J.
(1976
) EJob involvement: Concepts and measurements , The Academy of Management journal, Vol.19,No.2, 213-224.
Uygur, A. (2009). Örgütsel bağlılık ve işe bağlılık, Ankara: Barış Platin Kita-bevi.
Zeynep Ç., S. Yeğenoğlu, D. Aslan, (2009), Eczacılarda Mesleki Bir Sağlık Sorunu: Tükenmişlik, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 1, ss. 61-74.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com