You are here

TURİST AKIMINDA OYNAKLIĞIN ARCH MODELLERİYLE ÖLÇÜLMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

MEASURING VOLATILITY IN TOURIST INFLOWS BY ARCH MODELS: THE CASE OF TURKEY

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Tourism sector, like most of the other countries of the world, has also gained importance in Turkey in last few decades. Global tourist flows and tourism income have a steady increase. Hence, as an effective tool for sustainable economic development and welfare, importance of tourism sector is rising. Tourism is a considerable source of an additional income, exchange, employment and tax revenue for most countries. Turkey is one of the prominent tourism destinations for the world tourist flows. For a sustainably growing and productive tourism sector it is essential to reduce the volatility in tourist arrivals. A less volatile tourist inflow may help to policy and decision makers. So, understanding the volatility of tourism demand can reduce the uncertainty and help to develop appropriate policies. This paper aims to conduct such an analysis for Turkey's inbound tourist flow, using the monthly data for 1996-2011period. Exploiting alternative ARCH type models to measure and investigate the volatility in international tourist arrivals, the study concluded that the volatility of tourist arrivals to Turkey is asymmetric: positive shocks have a differential impact on future volatility than negative shocks.
Abstract (Original Language): 
Turizm sektörü son yıllarda, diğer pek çok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye 'de de önem kazanmıştır. Küresel turist akımları ve turizm gelirleri istikrarlı bir gelişme göstermektedir. Bu nedenle, sürdürülebilir kalkınma ve refah açısından etkili bir araç olan turizm sektörünün önemi artmaktadır. Turizm ciddi bir ilave gelir, döviz, istihdam ve vergi geliri kaynağıdır. Türkiye, dünya turist akımı açısından önde gelen turizm destinasyonlarından biridir. Sürdürülebilir bir şekilde büyüyen ve verimli bir turizm sektörü için turist akımındaki oynaklığın azaltılması önemlidir. Daha az oynak turist akımı, politika oluşturanlar ve karar alıcılar için kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle, turizm talebinin oynaklığı hakkında bilgi sahibi olmak belirsizliği azaltarak uygun politikaların geliştirilmesine yardımcı olabilecektir. Bu çalışma, 1996 - 2011 dönemine ilişkin aylık verileri kullanarak, Türkiye'ye yönelik turist akımı için böylesi bir analizde bulunmayı amaçlamaktadır. Uluslararası turist girişlerindeki oynaklığı araştırmak ve ölçmek üzere alternatif ARCH tipi modellerin kullanıldığı çalışmada, turist girişlerindeki oynaklığın asimetrik olduğu, pozitif şokların negatif şoklara nazaran oynaklık üzerinde daha etkili oldukları bulgusuna ulaşılmıştır.
131
141

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Bahar, O. (2006). Turizm sektörünün türkiye'nin ekonomik büyümesi üzerindeki etkisi: var analizi yaklaşımı, Yönetim ve Ekonomi, 13 (2), 137.
Bollerslev, T. (1986). Generalized autoregressive conditional heteroskedasticity, Journal of Econometrics, 31, 307.
Butler, R. W. (1980). The concept of a tourism area cycle of evolution: ımplications for management resources, The Canadian Geographer, 24, 5.
Canlı, B. ve A. A. Kaya, (2012). Türk turizm sektörünün ekonomik etkilerinin girdi çıktı yaklaşımıyla ölçülmesi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (1), 1.
Chan, F. vd., (2005). Modelling multivariate ınternational tourism demand and volatility, Tourism
Management, 26, 459.
Coshall, J. T.(2009). Combining volatility and smoothing forecasts of uk demand for ınternational tourism, Tourism Management, 30, 495.
Coşkun, O. ve M. Özer,
2011
. MGARCH Modeling of ınbound tourism demand volatility in Turkey, MIBES Transactions, 5 (1), 24.
Kadir Karagöz
| 141
Çakır, M. ve A. Bostan, (2000). Turizm sektörünün ekonominin diğer sektörleriyle bağlantılarının girdi-çıktı analizi ile değerlendirilmesi", Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11, Özel Sayı, 35.
Çımat, A. ve O. Bahar, (2003). Turizm sektörünün türkiye ekonomisi içindeki yeri ve önemi üzerine bir değerlendirme, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 6, 1.
Daniel, A. C. M. ve P. M. M. Rodriges, (2010). Volatility and seasonality of tourism demand in Portugal, Economic Bulletin, Banco de Portugal, Spring 2010, 87.
Dilber, İ. (2007). Turizm sektörünün türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin girdi-çıktı tablosu yardımıyla değerlendirilmesi", Yönetim ve Ekonomi, 14 (2), 205.
Engle, R. (1982). Autoregressive conditional heteroskedasticity with estimates of the variance of uk inflation, Econometrica, 55, 391.
Gündüz, L. ve Hatemi-J,
(2005)
. Is the tourism-led growth hypothesis valid for Turkey?, Applied Economics Letters, 12, 499.
İTO - İstanbul Ticaret Odası, (2007). Türkiye'de turizm ekonomisi, Haz. N. Oktayer vd., Yayın No. 2007 - 69, İstanbul.
Kar, M. vd., (2004). Turizmin ekonomiye katkısı üzerine ampirik bir değerlendirme, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 8, 87.
Kim, S. S. ve K. K. F. Wong, (2006). Effects of news schoks on imbound Tourist Demand Volatility in Korea, Journal of Travel Research, 44 (4), 457.
Lorde, T. ve W. Moore, (2008). Modelling the volatility of long-stay tourist arrivals to barbados, Paper presented at the 27th Annual Review Seminar, Central Bank of Barbados.
Neupane, H. S. ve C. L. Shrestha (2012). Modelling monthly international tourist arrivals and ıts risk in Nepal, Nepal Rastra bank Economic Review, 24 (1), 28.
RiskMetrics, (1996). Risk metrics - technical document, New York: RiskMetrics Group.
Shareef, R. ve M. McAleer (2005). Modelling ınternational tourism demand and volatility in small Island tourism economics, International Journal of Tourism Research, 7 (6), 313.
Shareef, R. ve M. McAleer (2007). Modelling the uncertainty in monthly international tourist arrivals to the Maldives, Tourism Management, 28 (1), 23.
UNWTO (United Nations - World Tourism Organisation) (2012.) Tourism highlights - 2012 Edition.
Ünlüönen, K. ve A. Kılıçlar, (2004). Ekonomik yansımalarıyla türk turizminin seksen yılı, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Gazi Üniversitesi, Sayı: 1.
Yıldırım, J. ve N. Öcal,
(2004)
. Tourism and economic growth in Turkey, Ekonomik Yaklaşım, 15,
131.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com