You are here

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MERKEZ ÖRGÜTÜNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

THE EVALUATION OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT APPLICATIONS IN THE CENTRAL ORGANIZATION OF MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this study, it was aimed to present the continuous situation according to the European Foundation Quality Management (EFQM& which is the tool chosen by Total Quality Management (TQM) applications in the central organization of Ministry of National Education (MONE).For this aim 5 of director ,totally 19 high level managers were interviewed. Accumulated data has been analyzed by means of qualitative data analysis method. For this aim, 5 of director totally 19 high level managers have been interviewed. According to results from the interviews; especially EARGED (Education Research and Development Unit) which completed the application -with a level of "good'' has shown great difference 'from the other units Applications which were thought as average and insufficient assessed TQM as forced labor and should be done ordinarily. The reasons of that are both in preparation and application periods, necessary education couldn't be organized as needed and there is a resistance of masters and director managers to change and also infra-structure for TQM applications couldn't be supplied except education. In order to make TQM active with its aims and tool, the benefits and aims of this application ; it is necessary to realize cultural transformation by quitting all the applications of the traditional management including its laws and habits. 'This can be achieved applying TQM managements rules seriously 'from the minister and undersecretary level by means of'' quality campaign
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) merkez örgütünde, Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarında araç olarak seçilen Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modeline göre mevcut durumun ortaya konması, ön görülen aşamalarda nelerin, ne kadar yapılabildiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için 5'i birim amiri genel müdür yardımcısı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı olmak üzere toplam 19 üst düzey yönetici ile görüşmeler yapılmıştır. Toplanan veriler nitel veri analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu görüşlerden elde edilen sonuçlara göre uygulamayı "iyi" düzeyde gerçekleştirdiği ön görülen birimlerden özellikle EARGED (Eğitim Araştırma Geliştirme Dairesi) 'deki uygulamalar diğer birimlerden oldukça farklılık göstermekte olduğu görülmüştür. Uygulamayı "orta" ve "yetersiz" düzeylerde gerçekleştirdiği düşünülen birimlerde TKY, angarya ve birimlere üst makamların vermiş olduğu bir iş olarak algılanmış, bu işin diğer işler gibi aradan çıkarılması gerektiği yönünde görüşler bildirilmiştir. Böyle algılanmasının nedeni de yine görüşlerden elde edilen verilere göre hazırlık aşamasında ve uygulama sürecinde verilmesi gereken eğitimlerin gerektiği gibi organize edilemeyişi ve eğitim açığının devam etmesi, birim amirleri ve üst düzey yöneticilerin değişmeye gösterdikleri direnç, TKY uygulaması için eğitim dışındaki altyapının da sağlanmayışı gösterilmektedir. TKY'nin ilke ve araçlarıyla yerleştirilebilmesi, bu uygulamadan elde edilecek yararlar ve belirtilen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için, geleneksel yönetimin tüm uygulamaları gerek mevzuat, gerekse alışkanlık bakımından terk edilerek kültürel dönüşümün sağlanması gerekmektedir. Bunun da bakan ve müsteşar düzeyinde deyim yerindeyse "kalite seferberliği" başlatılarak, TKY yönetiminin gereklerinin ciddiyetle uygulanmasıyla mümkün olacağı düşünülmektedir.
FULL TEXT (PDF): 
67-77

REFERENCES

References: 

Akın, B. (1989). Kalite Geliştirme ve Sürekli Gelişim. Kalite, Mart/Nisan Sayı:4. Türkiye Şişe CamFab. A.Ş. İstanbul.
Berg, B. L. (1998). Qualitative research methods for the social sciences. (3rd ed),
Bowles J. V Hommond J. (1991). Beyond Quality: New Standarts of Total Performance That Can Change The Future of Corporate America.
Cole, R. Bacdayan, P. ve White J. (1993). Quality Participation and Competitiveness. California Management Review.
Cordan, B. ( 2001).
Cumhuriyetin İlk Yıllarından İtibaren Eğitim Stratejileri, Liderlik ve TKY İlişkisi. Avrupa Kalite Yönetimi
Konferansı, 2. Kamu Kalite Sempozyumu, KalDer, 9-10 Mayıs 2001, 26-32.
Ensari, H. (2000). 21. Yüzyıl Okulları İçin Toplam Kalite Yönetimi. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
Flood, R.L.(1993). Beyond TQM. Newyork: Jhon Wilwy V Sons.
Juran, J. M.(1992). Juran On Quality By Desing. New York: The Free Press , A Division of Macmillan, Inc.
Kovancı, A. (2001). Toplam Kalite Yönetimi Fakat Nasıl? İstanbul. Sistem Yayıncılık: 288.
Peşkircioğlu, N. (1997). Kalite Yönetiminde ISO 9000 Uygulamaları. Ankara: MPM Yayınları. 620.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com