You are here

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI

ATTITUDES OF PRIMARY SCHOOL STUDENTS TOWARD MATHEMATICS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The purpose of this research is to determine a close link between the attitudes toward mathematics of elementary school students and their demographical variables. The sample of our research consists of 191 students chosen in a randomly ways from the primary schools in Alpu (with in Eskişehir). Baykul's "Mathematics Attitude Scale" was used to determine students' mathematics attitudes and the demographic information form was also used during the collection of data. The collected data was analyzed with t-test and the analysis of variance (ANOVA). According to the results of the research, while the students, whose favorite courses were numeric, have positive mathematics attitude, students, who have low mathematics success, have negative mathematics attitude.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma, ilköğretim öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumları ile bununla ilişkili olabilecek demografik değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini; Eskişehir'in Alpu ilçesindeki ilköğretim okullarının 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında okuyan öğrenciler arasından rastlantısal olarak seçilmiş toplam 191 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında; ilköğretim öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumlarını belirlemek üzere Baykul tarafından geliştirilmiş olan, "Matematik Tutum Ölçeği" ile bir demografik bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde, t-testi ve Varyans Analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; sayısal derslere yatkın olan öğrenciler matematik konusunda olumlu tutuma sahip olurken, bunun aksine matematik dersinde zorlanan öğrenciler ise bu derse ilişkin olumsuz tutumlar geliştirmektedirler.
FULL TEXT (PDF): 
51-59

REFERENCES

References: 

Aiken, L.R. (1980). Attitutes Toward Mathematics,
Rewiew of Educational Research ,40. Altun, M. (1991). Matematik Öğretimi, Bursa: Uludağ Yayınları.
Aşkar, P. ve Erdem, M. (1986). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, 1.Ulusal Eğitim Kongresi, Marmara Üniversitesi, Istanbul.
Başer, N. (1996). Ders Geçme ve Kredi Sisteminde Lise Öğrencileri için Bir Matematik Başarı Testi Tasarımı Ve Uygulanabilirliğinin Araştırılması, Yayınlanmamış Doktora Tezi, D.E.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Başer, N. ve Yavuz, G. (2003). Öğretmen Adaylarının Matematik Dersine Yönelik Tutumları, http://www.matder.org.tr/bilim/oamdyt.asp?ID= 11 (Ocak-2006 da ziyaret edilmiştir).
Baykul, Y. (1990). İlkokul Beşinci Sınıftan Lise ve dengi okulların son sınıflarına kadar matematik ve fen derslerine karşı tutumda görülen değişmeler ve öğrenci seçme sınavındaki başarı ile ilişkili olduğu düşünülen bazı faktörler, Ankara: ÖSYM Yayınları.
Baykul, Y. (1997). İlköğretimde Matematik Öğretimi, Ankara: Anı Yayıncılık.
Berberoğlu, G. (1990). Kimyaya ilişkin Tutumların Ölçülmesi, Eğitim ve Bilim, 14, (76).
Bloom,
B.S
. (1979). İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme, Çev. D.A. Özçelik. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
Bulut, N. (1988). İnsan ve Matematik, İzmir: Delta Bilim Yayınları.
Çoban, A. (1989). Ankara Merkez Ortaokullarındaki Son Sınıf Öğrencilerinin Matematik Dersine İlişkin Tutumları, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Erkuş, A. (1994). Psikolojik terimler Sözlüğü, Ankara: Doruk yayınları.
Özkalp, E. ve diğerleri. (2004). Davranış Bilimlerine Giriş, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. Öner N. Psikolojik Testler. Boğaziçi Üni. Yayınları, İstanbul, 1997
Saracaloğlu, A.S. (2000). Öğretmen Adaylarının Yabancı Dile Yönelik Tutumları İle Akademik Başarıları Arasındaki İlişki, Eğitim ve Bilim, 25, (115), 65-72.
Savaş, E. (1999). Matematik Öğretimi, Ankara: Kozan Ofset.
Şen, P. ve Çeliktürk, Ö. (1996). Öğrencilerin Matematik Dersinde Okul-Aile İşbirliği Önerisine Karşı Tutumları, II.Ulusal Eğitim Sim. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
Tekindal, S. (1988). Okula İlişkin Tutum ile Akademik Başarı Arasındaki İlişki, Çağdaş Eğitim Dergisi, 135.
Tocci, C.M. ve Engelhard, G.
(1991)
. Achievement , Parental Support and Gender Differences in attitudes Toward Mathematics. Journal of Educational Research. 84(5),280-287.
Trisha, M. (1999). Changing Student Attitudes
toward mathematics. Primary Education.5 (4), 2-8.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com