You are here

İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER DERSİNİN BİLİM TARİHİ AÇISINDAN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ İLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ ÜZERİNE DİSİPLİNLERARASI BİR BAKIŞ

"AN INTERDISCIPLINARY APPROACH TO ELEMENTARY SCIENCE AND SOCIAL STUDIES EDUCATION RELATIONS IN TERMS OF HISTORY OF SCIENCE"

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
This interdisciplinary study was carried out by document analysis technique Both Elementary Science and Social Studies Education Curricula were examined in terms of "history of science". Since both subjects have such subject, similar and related objectives are needed to be compared at part of inventions and inventors. This study therefore examines the objectives of both subjects from 4 through 7 grades with an interdisciplinary viewpoint. .The study suggests that the objectives about "history of science" of both subjects are not simultaneous in planning time. It is also identified that both objectives have inadequate content to support each other. As a result, the study points out important suggestions regarding the correct use of objectives in scope and sequence of curriculum planning of both subjects.
Abstract (Original Language): 
Doküman incelemesi tekniği ile gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada, İlköğretim Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler dersi programları, "bilim tarihi" açısından incelenmiştir. Bu amaçla söz konusu derslerin belirlenen konu bakımından ilişkili kazanımları, bilginler ve buluşları ile bu içeriğin programlardaki zamanlaması karşılaştırılmıştır. Disiplinlerarası anlayışa olabilecek katkıların da ele alındığı bu çalışma sonucunda, İlköğretim 4-7. sınıflar her iki dersin programlarında, birbiri ile eşgüdüm içinde olmayan "bilim tarihi" ile ilgili pek çok kazanımın var olduğu ve bunların birbirini yeterince desteklemediği sonucuna ulaşılmıştır. Eğitimde disiplinlerarası anlayışın hızla yaygınlaştığı günümüzde, bu derslerin program ve kitaplarının, bilginin transferine destek olabilecek zamanlama ve içerikle donatılması önem taşımaktadır.
71
87

REFERENCES

References: 

Bailey,
K.D
. (1982 ). Methods of Social Research. (2nd ed.). New York: The Free Pres. Balcı. A. (2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
CSBE. (2009). History-Social Science Content Standards for Cailfornia Public Schools. California: California State Board of Education.
Doğan, N., Çakıroğlu, J., Bilican, K. & Çavuş, S. (2009). Bilimin Doğası ve Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.
Dönmez, C., Yazıcı, K, & Sabancı, O. (2007). Sosyal Bilgiler Dersinde Grafik
Düzenleyicilerin Kullanımının Öğrencilerin Akademik Bilgiyi Elde Etmelerine
Etkisi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(3), 437-459.
Duverger, M. (1990). Sosyal Bilimlere Giriş. Ankara: Bilgi Yayınevi.
Gökçe, O. (2006). İçerik Analizi. Ankara: Siyasal Kitabevi.
Göker, L. (1998). Fen Bilimleri Tarihi ve Türk-İslam Bilginlerinin Yeri. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
Kaymakcı, S. (2009). Yeni Sosyal Bilgiler Öğretim Programının ve Ders Kitaplarının Bilim ve Teknolojiye Yaklaşımı (2. Baskı). (Ed: B. Ata). Ankara: Pegem Akademi. Kuş, E. (2006). Sosyal Bilimlerde Bilgisayar Destekli Nitel Veri Analizi. Ankara: Anı Yayıncılık.
Laçin-Şimşek, C. ve Şimşek, A. (2010). Türkiye'de Bilim Tarihi Öğretimi ve Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Yeterlilikleri. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7
(2), 169-198.
Madge, J. (1965). The Tools of Science An Analytical Description of Social Scince Techniques. Anchor Books Doubleday and Comp.
MEB (2005a). İlköğretim Fen ve Teknoloji 4.-5. Sınıflar Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
MEB. (2005b). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi 6-7. Sınıflar Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü
- 87 -
MEB. (2006a).
İlköğretim
Fen ve Teknoloji 6.
Sınıf
Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü
MEB. (2006b).
İlköğretim
Sosyal Bilgiler 5.
Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü
MEB. (2006c).
İlköğretim
Sosyal Bilgiler 6.
Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü
MEB. (2007a).
İlköğretim
Fen ve Teknoloji 6.
Sınıf
Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Pasifik Yayınları.
MEB. (2007b).
İlköğretim
Fen ve Teknoloji 7.
Sınıf
Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü
MEB. (2007c).
İlköğretim
Sosyal Bilgiler 4.
Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü
MEB. (2007d).
İlköğretim
Sosyal Bilgiler 7.
Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü
MEB. (2009).
İlköğretim
1,2
ve 3. Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/modules.php?name=Downloads&d_op=viewd own load&cid=74&min=10&orderby=titleA&show=10
Önal, H. & Kaya, N. (2006). Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (16), 21-37.
Öztürk, C. (2009). Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Pegem Yayınevi. Sağlamer, E. (1980). Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Tekışık Matbaacılık. Topdemir, H. G. (2002). Bilim, Bilim Tarihi ve Felsefe İlişkisi Üzerine. Düşünen Siyaset, Sayı: 16, 53-66.
Topdemir, H. G. & Unat, Y. (2008). Bilim Tarihi. Ankara: Pegem Akademi. Türkdoğan, O. (2000). Bilimsel Araştırma Metodolojisi. İstanbul: Timaş Yayınları. WSSS (Washington State Science standards). (2009). Revised Washington State K-12 Science Standards (by Randy I. Dorn). Washington: Superintendent of Public Istruction.
Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com