You are here

CUMHURİYETİN İLK NÜFUS SAYIMINA GÖRE DENİZLİ'NİN NÜFUS YAPISI

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
About the detailed population informations of Denizli had been reached firstly the period of Republic. According to the first census which was done ın Republic period, the populatin of Denizli was 245.048. While 202.603 people had lived at villiages, 42.445 people had lived at cities. The most populated places were Acıpayam, Tavas and Denizli. But, the center of Denizli had the least overpopulation among the others. The general overpopulation of Denizli was 22 percent. The 110.330 of Denizli population was man, while the 110.330 of Denizli population was woman. Therefore, the population of womans was more than mans. Denizli had very young population in the first years of Republic. For this reasen, the new investments and substructures were been required in the field of education and instructions. According to this census, the numbers of the divorce were 30.969 in Denizli. The rate of literate in Denizli was 5.5 percent that was less than the average of Turkey. The most of the population was born abroud and lived in Denizli, like in Greece, Bulgaria, Sırbia, Russia and Romania, whic had some problems with Ottoman State, was the biggest rate in Denizli population. The rate of unemployed, unworked and students population, which are known as consumer, was 70 percent of all Denizli's population. Agriculture was the biggest sector in that population worked in Denizli. The most speaking language was Turkish on a large scale. The most physical disability of population in Denizli was lameness as a result of First World War and İndipendance War.
Abstract (Original Language): 
Denizli nüfusu hakkındaki ayrıntılı bilgilere ilk olarak Cumhuriyet döneminde ulaşılmıştır. Cumhuriyet döneminde yapılan ilk nüfus sayımına göre, Denizli'nin nüfusu 245.048'dir. Bu nüfusun 202.603'ü köylerde, 42.445'i de şehir merkezlerinde yaşamıştır. Nüfusun bir kilometre kareye en fazla düştüğü yerler; Acıpayam, Tavas ve Denizli olmuştur. Bu nedenle, Denizli merkezi bu ilçelerden daha az nüfus yoğunluğuna sahiptir. Denizli'nin genel nüfus yoğunluğu ise %22'dir. Denizli nüfusunun 110.330'u erkek, 134.718'i kadındır. Bu nedenle Denizli'deki kadınların nüfusu erkeklerden daha fazladır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Denizli çok genç bir nüfusa sahip olmuştur. Bunun için, eğitim-öğretim alanında yeni yatırımlara ve alt yapı hizmetlerine ihtiyaç duyulmuştur. Bu sayıma göre, Denizli'de dul ve boş kalan kişilerin sayısı 30.969'dur. Denizli'deki okuma-yazama oranı ise %5.5'tir ve Türkiye ortalamasının altındadır. Yurt dışında doğan ve Denizli'de yaşayan nüfusun çoğunluğunu, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Rusya ve Romanya gibi, Osmanlı devleti ile çeşitli sorunlar yaşamış ülkelerde doğanlar ve Anadolu'ya sığınmak zorunda kalanlar oluşturmuştur. Mesleksiz, çalışamaz ve öğrenci durumunda olan, yani tüketici nüfusun oranı çok yüksektir ve %70'tir. Nüfusun en fazla çalıştığı yer ise tarım kolu olmuştur. En fazla konuşulan anadil büyük bir farkla Türkçe olmuştur. Denizli nüfusunda görülen en fazla sakatlık ise topallık olmuştur. Buna da büyük bir çoğunlukla I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadeleler neden olmuştur.
62-72

REFERENCES

References: 

BAYKARA, Tuncer, "Denizli Hakkında Tarihi ve Kültürel Temel Bilgiler", Türk Kültür Tarihinde Denizli
Sempozyumu Bildirileri, Denizli, 1989. BEAM, George E., Eskiçağda Menderes'in Ötesi, (Çev.: Pınar Kurtoğlu), Arıon Yayınevi, İstanbul, 1992.
BÜYÜKERŞEN, Yılmaz ve diğ., İktisada Giriş-1, Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1025, Eskişehir, 1999. Eroğlu, Hanza, Türk İnkılâp Tarihi, Millî Eğitim Bakanlığı Yayını, İstanbul, 1982.
İLHAN, Avni,"Millf Mücadelede Denizli, Yasayanlardan Duyduklarım", Merkez Efendi Sempozyumu
Bildirileri, Denizli, 1988.
KODAL, Tahir, Atatürk Döneminde Denizli (1923-1938), , Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,
Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1996. KÖSTÜKLÜ, Nuri, Millî Mücadele'de Denizli, İsparta ve Burdur Sancakları, Kültür Bakanlığı
Yayınları/1217, Kaynak Eserler Dizisi/49, Başbakanlık Basım Evi, Ankara, 1990. ŞAKİR, Kemal, Denizli Tarihi, Hüsnü Tabiat Matbaası, İstanbul, 1928.
T.C. Başbakanlık İstatistik Umum Müdürlüğü, 1927 Genel Nüfus Sayımı, Fasikül I, Ankara, 1929.
T. C. Başbakanlık İstatistik Umum Müdürlüğü, 1935 Genel Nüfus Sayımı, Ankara, 1937.
T.C. Denizli Vilâyeti, Cumhuriyet'in 15. yıldönümünde Denizli, Cumhuriyet Matbaası, Denizli, 1938.
T.C. Devlet Salnamesi/1926-1927, İstanbul, 1928.
TOKER, Tarhan, Denizli İli Kültür Hayatı, Denizli, 1992.
TÜTENK, A. Akif, İstiklâl Savaşı'nda Denizli, Denizli, 1949.
ÜNAL, Mehmet Ali,"Tahrir Defterlerine Göre Denizli Şehri", Merkez Efendi Sempozyumu Bildirileri, Denizli, 27-29- Haziran 1988, Türk Ocağı Denizli Şubesi Yayınları, No:1, Şafak Basım- Yayım
Ltd. Şti., Manisa, 1989.
"Zimme" İslâm Ansiklopedisi, Cilt: 13, Millî Eğitim Bakanlığı Yayını, İstanbul, 1993.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com