You are here

SANAT EĞİTİMİNDE ÇOKLU ZEKA YÖNTEMİ VE UYGULAMA ÖRNEĞİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
At this study we interested in a new art education method. This method made use of Multiple Intelligences Theory and recent developments in the education area and we tried to determine the results of application of this method. With the last findings and developments connected with Intelligence, came out some new comprehensions normally. The theory, which developed same as long studies by Howard Garner and his friends, isn't only a description of intelligence, a new education as well. According to the Multiple Intelligence Theory intelligence has eight sorts. Every people have the all kind of intelligence but they developed in different degrees in every person. This theory defence that to be used all sort of the intelligence period of learning teaching and to appraise of learning materials. Thus, except for numeral and verbal intelligence, which had had a big importance in traditional method, developed people in the other sort of intelligence can be successful these sort of intelligence. This theory has changed the aim of general education system as implicit and method. Also it brought a new visuals angle to art education. Especially, this theory discovered general characteristic of visual representation lesson, which called Art education. On the general meaning this study supports characteristic of describing study, which based on qualitative observations. At this study was used more than one method. Reached findings appeared that this application, which was represented as to Multiple Intelligence Theory, has revealed to art education variation and affluence. Also we can say that with this theory the lessons become more amusing and productive as to the traditional method.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma ile; Çoklu Zeka Kuramı'ndan ve eğitim alanındaki en son gelişmelerden yararlanılarak tasarlanan yeni bir sanat eğitimi yönteminin uygulanmasıyla ortaya çıkan sonuçların görülmesi amaçlanmıştır. Zeka ile ilgili en son bulgular ve teknolojideki gelişmeler, eğitim alanında yeni anlayışları da beraberinde getirmiştir. Howard Gardner ve arkadaşları tarafından uzun araştırmalar sonucu geliştirilen kuram, zeka tanımıyla kalmayıp yeni bir eğitim felsefesi ile birlikte karşımıza çıkmıştır. Çoklu Zeka Kuramı'na göre zekanın sekiz türü vardır. Bu zeka türlerinin hepsi tüm bireylerde mevcuttur. Fakat, bireyin zeka türleri farklı derecelerde gelişmiştir. Bu kuram, öğrenme-öğretme sürecinde ve öğrenme ürünlerinin değerlendirilmesinde tüm zeka türlerinin işe koşulmasını savunmaktadır. Böylece, geleneksel yönteme büyük ölçüde hakim olan sayısal ve sözel zeka dışında, diğer zeka türlerinde gelişmiş olan bireylerin de başarılı olmaları, kendilerini zayıf oldukları zeka türlerinde de geliştirmeleri sağlanabilmektedir. Genel eğitim sistemini hedef, içerik yöntem vs. olarak değiştiren bu kuram, sanat eğitimine de yeni bir bakış açısı getirmiştir. Özellikle Resim-İş eğitimi dersi olarak bilinen görsel tasarım amaçlı dersin genel karakterini ortaya çıkarmıştır. Araştırma, genel olarak nitel gözlemlere dayalı betimleme araştırması özelliği taşımaktadır. Araştırmada birden fazla metot kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, Çoklu Zeka Kuramına göre tasarlanan bu uygulamanın sanat eğitimine çeşitlilik ve zenginlik getirdiğini, dersi geleneksel yönteme göre daha eğlenceli ve verimli hale getirdiğini ortaya çıkarmıştır.
18-30

REFERENCES

References: 

ARMSTRONG, T. (2000). Multiple Intelligences In The Classroom, ASCD Publishing Alexandria, USA.
BOYDAŞ, N.(1996). Sanat Kültürü Yansıtır, Milli Eğitim Dergisi, Sayı:131 (Temmuz Ağustos Eylül), Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
CAMPBELL, L., B. CAMPBELL and D.
DICKINSON
. (1999). Teaching and Learning Through Multiple Intelligences, Printed in The States of America.
COŞKUNGÖNÜLLÜ, R. (1998). Çoklu Zeka Kuramı'nın 5. Sınıf öğrencilerinin Matematik Erişisine Etkisi. Eğitim'97-98 Dergisi, Cilt:1 Sayı:1,Ekim 1998,s.26-30. TED Ankara Koleji.
GARDNER, H. (1993) Mulıtıple Intelligences: The Theory in Practice.
GARDNER, H. (1999) İntelligence Reframed:Multiple İntelligences for the 21. Century, New York, NY:Basic Books.
GARDNER, H. (1983) Frames of mind: The Rheory of Multiple Intelligences. New York: Basic Books.
GÜNEYSU, S.(2002). Çoklu Zeka Kuramı 'nın Eğitime Yansımaları, Çoluk Çocuk Aylık Anne Baba Eğitimci Dergisi, Ankara: Kök Yayıncılık.
KIRIŞOĞLU, O-M.Stokrocki.(1997). Ortaöğretim Sanat Öğretimi, Ankara, YÖK/DB, M.E.G.P.
NELSON-K.Nicholson.
(1998
) Developing Student's Multiple intelligences, New York: Scholastic P.B.
New York:Published by Basıc Books.
ÖZSOY, V. (1996). Resim-İş Eğitimi (Sanat Eğitimi):Amacı Ve Yapılanması, Milli Eğiti Dergisi, sayı:131, Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
ÖZSOY, V. (2003).Görsel Sanatlar Eğitimi, Resim-İş Eğitiminin Tarihsel ve Düşünsel Temelleri, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
SABAN, A. (2001). Çoklu Zeka Teorisi Ve Eğitim, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
SELÇUK, Z. H.KAYILI ve L. OKUT. (2002). Çoklu Zeka Uygulamaları, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
VİCKERS, Clinton J. (1995). Çoklu Zeka Görüşmeler Ve Makaleler.(Çev. Meral Tüzel), İstanbul: Enka
Okulları.
YAVUZ, K. E. (2001).Eğitim-Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Ve Uygulamaları, Ankara: Özel Ceceli Okulları Yayınları.
YILDIRIM, A. ve H. Şimşek. (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Teknikleri, Ankara: Seçkin Yayınevi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com