You are here

TANTINAR IN ŞİİR ANLAYIŞI VE ŞİİRİNİN KAYNAKLARI ÜZERİNDE BİR İNCELEME

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Ahmet Hamdi Tanpýnar, with his poetic and literary works, is a profound master who provides his reader with new depth and provisions. He becomes a weighty representative of the notion of interpretation by cementing the content and form of his poetry in the richness of the past and by combining his own experience with his impressions and memories. Tanpýnar was closer to music and sentiment than to thought. He was a perfectionist in language, and dealing with dreams made him use psychoanalysis in his work. The desire to reach the notion of eternity in time made him use contradictions in great balance. All of these characteristics made his works valuable treasures. He compiled his opinions on poetry in his book Edebiyat Üzerine Makaleler. He also mentions his opinions on poetry in Kerkük Memories and in a letter to a high school student from Antalya. Obviously, the best resources for his poetic views are his poems.
Abstract (Original Language): 
Ahmet Hamdi Tanpınar, gerek şiirleri gerekse edebi ve fikri yazılarıyla okuyucusuna her defasında yeni hazlar ve uyanışlar sunan değerli bir üstattır. Şiirlerinin biçimsel ve içeriksel oluşumunun geçmişe yönelik zengin temelleri olduğu gibi, kendisi de bu birikimleri hatıra ve izlenimleriyle yoğurarak üstün bir yorumun ifadecisi olmuştur. Şiirde düşünceden ziyade duyuşa ve musikiye yaklaşması, dilde mükemmeliyet araması, psikanalistlerle buluşma, rüyaya yöneliş, zamanda sonsuzluk kavramlarına ulaşma ve sonuçta zıtlıkları bir dengede buluşturmasıyla bütün kuşakların her defasında yeni bir zenginlik keşfettiği tükenmez bir madendir. Tanpınar, Şiir hakkındaki görüşlerini Edebiyat Üzerine Makaleler isimli kitapta toplamış, bunun dışında Kerkük Hatıraları isimli eserinde ve Antalyalı bir lise öğrencisine yazdığı mektupta dile getirmiştir. Bunun dışında şiirleri onun poetikasının en doğal kaynaklarıdır.
83-91

REFERENCES

References: 

H. Tanpýnar, Yaþadýðým Gibi, (Haz.: Birol Emil), Türk Kültür Enstitüsü Yayýnlarý, Ýst. 1970. H. Tanpýnar, Edebiyat Üzerine Makaleler, Dergâh Yay., Ýst 1977.
H. Tanpýnar, "Antalyalý Genç Kýza Mektup " Seçmeler, (Hazýrlayan: Enis Batur), Yapý Kredi Yayýnlarý, Ýst. 1992.
A.H. Tanpýnar,''"AnnemÝçin", Bütün Þiirleri, (Haz.: Ýnci Enginün), Dergâh Yay., Ýst. 1989, s.104.
Ahmet Hamdi Tanpýnar, "Madalyon" Bütün Þiirleri, (Haz.: Ýnci Enginün), Dergâh Yay., Ýst. 1989.
Ahmet Hamdi Tanpýnar, "Bir Yolcuya", Bütün Þiirleri, (Haz.: Ýnci Enginün), Dergâh Yay., Ýst. 1989.
Aristoteles, Poetika, (Çev: Ýsmail Tunalý), Remzi Kitabevi, Ýst. 1987.
Boileau, Þiir Sanatý, (Çev: Mustafa Durak), Repta Yayýnlarý, Bursa 1993.
L. Sami Akalýn, Edebiyat Terimleri Sözlüðü, Varlýk Yay., Ýst. 1980.
Mehmet Kaplan, Tanpýnar'ýn Þiir Dünyasý, Dergâh Yayýnlarý, Ýst. 1982.
Müzehher Erim, Lâtin Edebiyatý, Remzi Kitabevi, Ýst. 1987.
Orhan Okay, Þiir Sanatý Dersleri-Cumhuriyet Devri Poetikasý-, Atatürk Üniv. Fen-Ed. Fak. Yayýnlarý, 1987. Orhan Okay, "Ahmet Hamdi Tanpýnar ve Rüyalar Hikâyesi", Sanat ve Edebiyat Yazýlarý, Dergâh Yay., Ýst. 1990. Orhan Okay, "Ölümünün Yirmi Beþinci Yýlýnda Ahmet Hamdi Tanpýnar: Hayatýn Batýsýndan, Þiirin
Doðusuna", Sanat ve Edebiyat Yazýlarý, Dergâh Yay., Ýst. 1990. Turan Alptekin, Bir Kültür, Bir Ýnsan, Nakýþlar Yayýnevi, Ýst. 1975.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com