You are here

KLASİK YAZILI SINAVLA VE ÇOK SORULU TESTLE ELDE EDİLEN ÖLÇÜMLERİN GÜVENİRLİK VE GEÇERLİĞİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is to compare the reliability and validity of the short-answer test and essay test, also to appear the effects of use scoring key (analytic scoring) on this reliability and validity. This study was based on the fifth grade (12 year old) at some primary schools in Amasya in 1995-1996. The instruments used in the study are the multiple-choose test, short-answer test, and essay test. In this research arithmetical mean, standard deviation, Pearson Product Moment correlation coefficient, Fisher's "z" statistics and "t" test were used. Consequently, compared with the short answer test and essay test there is a limited evidence in the usefulness of the short answer test related to the reliability and validity. It is found that the usefulness of scoring key is limited in short answer test. The effect of scoring key appeared somewhat in essay test. This is favorable for the expectation.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı; kısa cevaplı çok sorulu yazılı yoklama ve uzun cevaplı az sorulu yazılı yoklamaların güvenirlik ve geçerliğini karşılaştırmak ve puanlama anahtarı kullanmanın geçerlik ve güvenirliğe etkisini ortaya çıkarmaktır. Eldeki çalışma, 1995-1996 yılında, Amasya'daki bazı ilkokulların 5.sınıfları üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan ölçme araçları, bir çoktan seçmeli test ve bu testin açık uçlu sorulara dönüştürülmesi ile elde edilen kısa cevaplı çok sorulu ve uzun cevaplı az sorulu yazılı yoklamalardır. Eldeki çalışmada, aritmetik ortalama, standart kayma, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, Z istatistiği ve "t" testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; kısa cevaplı çok sorulu yazılı yoklamanın güvenirlik ve geçerliği açısından yararını ve özellikle anahtarla puanlamanın güvenirliğe katkısını gösteren sınırlı kanıtlar elde edilebilmiştir, özellikle anahtarla puanlamanın etkisi açıkça ortaya konamamıştır. Puanlama anahtarının rolü, ancak uzun cevaplı az sorulu yazılı yoklamada bir ölçüde ortaya çıkmış olup, bu da beklentiye uygundur.
33-37

REFERENCES

References: 

Coffman, W.E.(1972). "On the Reliability of Ratings Essay Examination". NCME Measurment In education. Vol.3.
Tekindal,
Satılmış (1997-1). Klasik Yazılı
Sınavla ve Çok Sorulu testle Elde Edilen Ölçümlerin Güvenirlik ve Geçerliği.
Samsun:Cem Ofset.
Towsend, A.R. Michael, Lynley Hicks, Jacquilyn D.M. Thompson, Keri M.Wilten, Bryan F.Tuck and Dennis W. Moore (1993). "Effects of Introduction and Conclusion in Assesment of Student Essays." Journal of Education Psychology. Vol.85, No:4.
Towsend, A.R., Michael Lee Yong Kek and
Bryan F.Tuck (1989). "The Effect of Mood on The Reliability of Essay Assesment." British Journal of Educational Psychology. Vol 59.
Turgut, M. Fuat (1986). Eğitimde Ölçme ve
Değerlendirme Metodları. (Dördüncü Baskı), Ankara. Saydam Matbaası.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com