You are here

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE ETİK: Bilişim Teknolojilerinin Güvenlik Hizmetlerinde Kullanımının "Etik Boyutu " ve "Sosyal Sonuçları"

Use of Information Technology and Ethics

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
j jse of information technology in poliçe services has dramatically increased in recent KJyears. Today, use of sophisticated computers is not a lıvcury but an inevitable part of routine policing. Modern poliçe services heavily depend on technology to collect and store the huge amounts of information essential for effective policing. By creating a capacity for analysis, data driven poliçe departments can use their resources more effectively and ejfıciently. The use of DNA fıngerprints, erime mapping, Global Positioning Systems (GPS), and Close Circuit TV (CCTV) systems ar e just some of the many possible examples. However, along with the fast and better services achieved with advanced information management systems come some serious ethical dileınmas and negative social side ejfectsfor both individuals and society. Widespread use of technology may transform poliçe officers into machine, further distancing the poliçe funetion froın society and thereby contributing to the corresponding alienation of individual poliçe officers and poliçe departments from society. This article aims to draw attention to the use and abuse of technology by both the state and poliçe departments. Lack of legal and political control related to the use of technology may create legal and ethical probleıns, such as the invasion of privacy and violation of civil rights and liberties for personal gains. Excessive use of surveillance technology, even ifit is legal, may change society into surveillance society and may result in the erosion of legitimacy for technology-dominant political systems.
Abstract (Original Language): 
Birçok teknolojik gelişmede olduğu gibi, bilişim teknolojilerinin de insan hayatına olumlu katkılarının yanı sıra bazı 'bireysel' ve 'toplumsal' olumsuz etkileri bulunmaktadır. Sağlıklı bir şekilde kullanılmayan ve yasalar ile denetlenmeyen teknoloji kullanımının bireyin fiziki ve ruh sağlığı üzerinde yapabileceği olası olumsuz etkilerden başlayarak, toplumsal barış ve bütünlük üzerine kadar uzanabilen sonuçları bulunabilmektedir. Çok gelişmiş teknolojik imkanlara sahip olan "güvenlik mensupları' bireylerin özel hayatları hakkında düne göre hayal bile edilemeyecek bir kolaylıkta çok detaylı bilgiler elde edebilmektedirler. Suç ile mücadele için kaçınılmaz olan bu tür teknolojilerin kullanımı, gerekli yasal düzenlemeler yapılmaması ve 'meslek ahlak ve ilkeleri' ile kontrol edilmemesi durumunda yeni ve daha farklı insan hakları ihlallerini doğuracaktır. Teknolojinin güvenlik hizmetlerinde kullanımının yaygınlaştırılması bir zorunluluk olmasına karşın, muhtemel 'etik' sorunlar ve olumsuz 'sosyal etkiler' göz önünde bulundurularak gerekli önlemler çok geç kalınmadan alınmalıdır.
137-156

REFERENCES

References: 

Anar, E. (2000), "Çağdaş Bir Efsane: İnternet", Özgür Üniversite Reformu, Sayı. 12, Ekim-Aralık 2000.
Arkonaç, O. (1999), Açıklamalı Psikiyatri Sözlüğü, İstanbul: Nobel Tıp Kitapları.
Avrupa Konseyi (2000), AVRUPA KONSEYİ SUÇ SORUNLARI KOMİTESİ: Polis Etiği ve Polisliğin Sorunları Uzmanlar Komitesi. (EUROPEAN COM-MİTTEE ON CRIME PROBLEMS: Committee of Experts on Poliçe Ethics and Problems of Policing) 21-24 Mart 2000 Stasbourg, Fransa.
Bourdieu, P. (2000), "Gazeteciliğin Baskı Gücü", Özgür Üniversite Reformu, Sayı. 12, Ekim-Aralık 2000.
Cerrah, İ. (1998), "Sosyal Yapı ve Polis Alt-Kültürü: 'Sosyal yapı' ve 'meslek içi sosyalleşmenin' Türk polis alt-kültürü oluşumunu etkileri", İbrahim Cerrah ve E. Semiz (1998) 27. Yüzyılda Polis: Temel Sorunlar-Çağdaş Yaklaşımlar, Ankara: Emniyet Genel Müdürlüğü Basımevi.
Cerrah, İ. (1998), "Güvenlik Hizmetleri ve Demokratikleşme", Liberal Düşünce, Cilt.3, Sayı.12.
Cerrah, İ. ve Semiz, E. (1998), 21. Yüzyılda Polis:Temel Sorunlar-Çağdaş Yaklaşımlar, Ankara: Emniyet Genel Müdürlüğü Basımevi.
Cerrah, İ. (2000), "Polis EtiğkGüvenlik personelinde görülen sapma davranışların 'etik' açıdan analizi", ///. ULUSAL SOSYOLOJİ KONGRESİ, 2-4 Kasım 2000, Eskişehir Anadolu Üniversitesi.
Cerrah, İ., Eryilmaz, M. B. (2001), Avrupa Polis Etiği Yönetmeliği & Açıklayıcı Notlar, Polis Akademisi Yayınları: Ankara
Coşkun, E. (2000), Küresel Gözaltı: Elektronik Gizli Dinleme ve Görüntüleme, Ankara: Ümit Yayıncılık.
Council of Europe (2001), "European Code of Poliçe Ethics" (Draft), Stasbourg: Fransa.
Çağlar, A. (1993), Recruitment, Occupational Consciousness and Professiona-lism in the Turkish Poliçe, unpublished dissertation, University of Surrey, UK.
Foucault, M. (1979), Discipline and Punish, Harmondsvvorth: Penguin. Giddens, A, (2000), Sosyoloji, Ankara: Ayraç Yayınevi.
Greater Manchester Poliçe (tarihsiz-1990s), "The Philosophy of the Greater
Manchester Poliçe", Manchester, İngiltere. Marshall, G. (1999), Sosyoloji Sözlüğü, Ankara: Bilim ve Sanat. Massey, D. (1993), "Why us and Why? Some Reflections on Teaching Ethics to
Poliçe", Poliçe Studies, Vol.16, No.3, Fail 1993, Queensland University of
Technology, Australia. Öztürk, O. (1990), Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, İstanbul: Evrim Basım-Yayım-
Bilişim Teknolojileri ve Etik
155
Dağıtım.
Supreme Command of the Poliçe (tarihsiz-2000s), "Declaration on Good
Policing", Supreme Command of the Poliçe, Ministry of the Interior, Finland. The Metropolitan Journal (1996), "Operation Eagle Eye: Lights, Camera Action,
Prison", The Metropolitan Journal, Issue Seventeen, April, 1996, London:
The Metropolitan Poliçe Service. Tortop, N. (2000), "Çağımızın Önemli Sorunu:Kişisel Bilgilerin Güvenliği
Sorunu", Amme İdaresi Dergisi, Cilt.33, Sayı.3, Eylül 2000, ss.1-14. Ülgur, İ., (1991), DNA Fingerprinting: An analysis of Ejfectiveness for Policing
and Problems for Civil Liberties, (Unpublished MA Dissertation) Leicester:
University of Leicester.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com