You are here

EMNİYET GÖREVLİLERİNİN TÜKENMİŞLİK DURUMLARI

Police Officers' Burnout Levels

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study is planned to investigate the predictive value of some variables for determi-ning police officer's burnout levels. This study is conducted on 79 police officers in Di¬yarbakır A.Gaffar Police Vocational School. A demographics form and Maslach Burnout Scale were used as measurement tools. Data analysis is done with t test, Anova and LSD techniques. The results showed that Police officers have moderate degree of emotional burnout and personal accomplishment type of burnout, and a low degree on depersonalizasyon type of burnout. There is no significant difference on emotional type and personal accomplish-ment type of burnout in terms of titles and causes of being a police officer. There is no di-rect link with depersonalizasyon type of burnout. Being appreciated by their higher rank officers has significant relationship with emotional and depersonalizasyon type of burnout. Personal accomplishment type of burnout does not vary with being appreciated or not. Among most distressful events of Police officers are financial difficulties, dissatisfaction with higher rank officers, and interventions by politicians to security affairs.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışma; emniyet görevlilerinin tükenmişlik düzeylerini yordamada kullanılabilecek bağımsız değişkenler ile emniyet görevlileri için sorun olan durumları belirlemek ve bulgular doğrultusunda önerilerde bulunma amacıyla planlanmıştır Araştırma Diyarbakır A. Gaffar Polis Meslek Yüksek Okulu'nda görevli 79 emniyet görevlisi üzerinde yapılmış betimsel bir çalışma olup veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu" ile "Maslach Tükenmişlik Envanteri" kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi "t" testi ve varyans analizi (one-way) ve LSD teknikleri ile yapılmıştır. Emniyet görevlilerinin genel olarak duygusal ve kişisel başarı şeklindeki tükenmişlik alt boyutlarında orta düzeyde, duyarsızlaşma şeklindeki tükenmişlik alt boyutun da ise düşük düzeyde bir tükenmişlik yaşadıkları görülmüştür. Unvanlarına ve mesleği yapıyor olma nedenlerine göre emniyet görevlileri arasında duygusal ve kişisel başarı şeklindeki tükenmişlik puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Her iki alt boyutta da duyarsızlaşma şeklindeki tükenmişlik puanları arasında ise anlamlı fark bulunmamıştır. Üstlerinden takdir görme durumuna göre emniyet görevlilerinin tükenmişlik puanları arasında duygusal ve duyarsızlaşma şeklindeki tükenmişlik alt boyutlarında anlamlı fark bulunurken kişisel başarı şeklindeki tükenmişlik alt boyutunda anlamlı fark bulunmamıştır. Emniyet görevlilerini en çok rahatsız eden, sorun olan durumların başında sırasıyla; ekonomik sorunlar, üstlerinden (amirlerinden) memnuniyetsizlik ve siyasi müdahaleler gibi sorunların geldiği belirlenmiştir.
95-108

REFERENCES

References: 

Baysal, A., (1995), Lise ve Dengi Okul Öğretmenlerinde Meslekten Tükenmişliğe Etki Eden Faktörler. Yayınlanmamış Doktora Tezi , Dokuz Eylül Üniver¬sitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Croucher, R., (2000), Stres and Burnout in Ministry, Director: John Mark Minis-teries, resurces for pastors/leaders and spouses, H.P.:http//melbourme. di-alix.oz.au/
Çam, O., (1989), Hemşirelerde Tükenmişlik ve Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
., (1992), "Tükenmişlik Envanterinin Geçerlik ve Güvenirliğinin Araştırılması", 7. Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çalışmaları, Ankara, s.155-160.
Kaptan, S., (1989), Bilimsel Araştırma ve Gözlem Teknikleri. Ankara: Tekışık A.Ş. Veb Ofset Tesisleri,
Maslach, C., Jackson, S.E. ve Leiter, M.P., (1986), Maslach Burnout Inventory and Manual, Üçüncü Baskı, Palo Alto, CA:Consulting Psychologists Press.
Murat, M., (2000), Sınıf Öğretmenlerinde Tükenmişliğin 10 Yıllık Meslek Sürecinde Gelişiminin Haritalanması ve Sınıf Öğretmenlerinin Tükenmişliklerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, K.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
Özer, R., (1998), Rehber Öğretmenlerde Tükenmişlik Düzeyi Nedenleri ve Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Rehberlik Araştırma Merkezi Yayınları, Rize.
Tümkaya S., (1996), Öğretmenlerdeki Tükenmişlik, Görülen Psikolojik Belirtiler ve Başaçıkma Davranışları. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com