You are here

ANKARA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN ANTROPOMETRİK KARAKTERLERİ; ERGONOMİK YAKLAŞIMLAR

Anthropometric Characters of Ankara Security Directorate Personnel; Ergonomic Approaches

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Anthropometrics is a basic technique that focuses on metric dimensions, which revealed from genetic and environmental factors. Static or structural anthropometrics refers contour dimensions including bone measurements between articulations and soft tissues, dynamic or functional anthropometrics refers body dimensions during physical activity. These criterions are unique to populations and particularly surveys are very important in many disciplines like ergonomics which appropriate "design for human usage" principle. From this starting point we aim to constitute anthropometrical profile of Ankara Security Directorate Personnel and determine ergonomic reference values due to target population. 39 anthropometric measurements were taken from 401 personnel (male) according to "International Biological Programme" and "Anthropometrical Standardization Reference Manual" protocols. We determined individuals' mean age 29,08 year (sd 4,50), mean height 177,04 cm. (sd 5,12) and mean weight 79,81 kg. (sd 10,05). We are in the opinion that with the use of the study results including 5th and 95th percentiles which are used basically in ergonomic designs, will prevent many health problems, increase security of working environment and workers performance level.
Abstract (Original Language): 
Antropometri, insanın genetik ve çevresel faktörler çerçevesinde ortaya çıkan metrik boyutları üzerinde yoğunlaşan temel tekniklerden biridir. Statik ya da yapısal antropometri; eklem yerleri arasındaki kemik ölçümleri ve yumuşak dokuları da içeren kontur boyutlarını refere ederken, dinamik ya da fonksiyonel antropometri; vücudun fiziksel aktivite sırasındaki boyutlarını refere eder. Toplumlara özgü olan bu kriterlerin belirlenmesi ve özellikle "insan kullanımına uygun tasarım" ilkesini benimseyen ergonomi disiplini gibi birçok disipline veri sağlaması nedeniyle saha çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu noktadan yola çıkarak Ankara Emniyet Müdürlüğü personelinin antropometrik profilini oluşturmak ve hedef gruba özgü ergonomik referans değerlerini belirlemek çalışmamızın başlıca amacını oluşturmaktadır. "International Biological Programme" ve "Anthropometrical Standardizati-on Reference Manual"in protokolleri doğrultusunda toplam 401 (erkek) emniyet personelinin her birinden 39 antropometrik ölçü alınmıştır. Yaş ortalaması 29,08 yıl (ss 4,50) olan bireylerin boy ortalaması 177,04 cm. (ss 5,12) ve ağırlık ortalaması 79,81 kg. (ss 10,05) olarak tespit edilmiştir. Özellikle ergonomik tasarımlarda temel olarak kullanılan 5. ve 95. per-sentil (yüzdelik) değerlerinin de yer aldığı çalışma sonuçlarının uygulamada kullanılmaya başlanmasıyla beraber pek çok sağlık sorununun önleneceği, çalışma ortamı güvenliğinin ve çalışanların performans düzeylerinin artması gibi yararlar sağlayacağı kanısındayız.
39-46

REFERENCES

References: 

Akın, G., (2001), Antropometri ve Ergonomi, Ankara: İnkansa Ofset Matbaacılık.
Akın, G. ve Koca, B., (2002), "Ergonomide Antropometrinin Önemi", Türk Standartları Enstitüsü Standard Dergisi, Sayı. 490, ss. 43-46.
Bridger, R.S., (1995), Introduction to Ergonomics, New York: McGraw-Hill.
Croney, J., (1981), Anthropometry for Designers, New York: Van Mostrand Reinhold Company.
Cushman, W.H. and Rosenberg, D.J., (1991), Human Factors in Product Design, New York: Elsevier Science Publishing Company Inc.
Damon, A.; Stoudt, H.W. and McFarland, R.A., (1966), The Human Body in Equipment Design, Cambridge: Harvard University Press.
Gültekin, T.; Akın, G. ve Koca, B., (2001), "Ergonomik Televizyon Koltuğu Tasarımı Ve Antropometri", 8. Ulusal Ergonomi Kongresi, Dokuz Eylül Üni¬versitesi, İzmir, ss. 187-192.
Lohman, T.G.; Roche, A.F. ve Martorell, R., (1988), Anthropometric Standardi-zation Manual, Illinois: Human Kinetics Books Campaign.
Tilley, A.R., (1993), The Measure of Man and Woman, New York: The Whitney Library of Design, an imprint of Watson-Guptill Publications,.
TS 6415 (Ocak 1989), Askeri Malzemenin Tasarımında Çalışma Alanı ve İnsan Boyutları Faktörü, Ankara: Türk Standartları Enstitüsü.
Oborne, D.J., (1995), Ergonomics at Work, New York: John Wiley and Sons.
Pheasent, S., (1991), Ergonomics, Work and Health, London: Macmillan Academic and Professional Ltd.
Pheasent, S., (1990), Anthropometrics an Introduction, United Kingdom: British Standards Institution.
Ulijoszek, S.J. and Mascie-Taylor, C.G.N., (1994), Anthropometry: The Individual and The Population, Great Britain: Cambridge University Press

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com