You are here

KONYA VİLÂYETİ NİN ISLAHI ve İMARI HAKKİNDA 9 EYLÜL 1880 TARİHLİ BİR LÂYİHA

A PROJECT ABOUT IMPROVEMENT AND REFORMATION OF KONYA PROVINCE DATED 9 SEPTEMBER 1880

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This project concerning the reformation and improvement of konya province was prepared and presented to the government in 1880 by konya province. The project included needs and demands of the province for education, sanitation, transportation, agriculture, development, trade and production. Some of these demands were the opening of new training and sanitary institutions, the improvement of services, the construction of modem highways between Konya and the Mediterranean ports, the building of railways, and the opening of factories on soap, wax and textile manufacture. Administrators of the province believed that when those demands were met, both the whole country and people of Konya would advance; trade and production would increase and thus Ottoman people and the government would earn a great deal of money. In the project some projects, which are still undone even today, such as the Irrigation Project of Konya Plain and the river transportation projects between Lake Eğridir and the Meditenanean Sea were put on the agenda. It was emphasized that there would be significant progress on condition that those projects under consideration would be carried out,
Abstract (Original Language): 
1880 yılında Konya Vilâyeti tarafından vilâyetin ıslahı ve imarı hakkında bir lâyiha hazırlanarak merkeze sunulmuştur. Bu lâyihada vilâyete bağlı kazaların eğitim, sağlık, ulaşım, ziraat, üretim ve ticaret, bayındırlık ve imar gibi alanlardaki ihtiyaç ve taleplerine yer verilmektedir. Bunlar arasında Konya Vilâyeti'nde yeni eğitim ve sağlık kurumlannın açılması, verilen hizmetlerin iyileştirilmesi, Konya ile Akdeniz limanlan arasında çağın gereklerine uygun olarak karayolları yapılması ve demiryolu ağının Konya'ya da ulaştırılması, sabun, mum ve giyim üzerine üretim yapan fabrikalar açılması gibi talepler bulunmaktadır. Vilâyet yöneticileri, söz konusu talepler karşılandığında ahali ve memleketin ilerleyeceğine, üretim ve ticaretin artacağına ve böylece halkın ve devletin önemli ölçüde kazanç sağlayacağına inanmaktadır. Lâyihada, bugün dahi tam olarak tamamlanamamış olan Konya Ovası Sulama Projesi ile Eğridir Gölü-Akdeniz arasında nehir taşımacılığı projeleri gündeme taşınmış ve söz konusu projelerin hayata geçirilmesi halinde ülke kalkınmasına çok ciddi katkılar sağlanacağı hususları üzerinde durulmuştur.
119
134

REFERENCES

References: 

A-Arşiv Kaynakları
1
- Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA):
Yıldız Perakende Umum Vilâyet Evrakı (Y.PRK.UM), Nr. 3-30; Konya Vilâyeti'nce Hazırlanmış H.1297/M.1880 Tarihli Lâyiha
Sadaret Mektubî Kalemi Umum Vilâyet Yazışmalarına Ait Belgeler (A.MKT.UM), Nr. 141/50
2- Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA): BCA. Nr, 18.152/33.1928.
B-Araştırma Eserleri ve Makaleler
AKANDERE, Osman, (2003) "Konya Vilâyeti Salnamelerine Göre XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Konya Sancağı'nın İdarî ve Mülkî Yapısı", Osmanlı Döneminde Konya (Edt, Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ), Konya, s. 15-44.
134
Hüseyin MUŞMAL
BALCI, Ercüment, (2004), "1868 Tarihli Bir Bayındırlık Lâyihası: Konya-Silifke Yolunun Şoseye Çevrilmesi ve Bölgedeki Zeytin Ormanlarını Islah Projesi", Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sayı: 150, Haziran 2004, İstanbul, s.107¬144.
ÇADIRCI, Musa, (1991) "Tanzimat Dönemi'nde Karayolu Yapımı" Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Araştırmaları Dergisi, XV, Ankara, s. 153-167.
ÇADIRCI, Musa, (1997), Tanzimat Döneminde Anadolu Kentleri'nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı, Ankara.
ÇETİN, Cemal, (2004), XVII. ve XVIII Yüzyıllarda Konya Menzilleri, (SÜ.SOSBE, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Konya.
ENGİN, Vahdettin, (1993), Rumeli Demiryolları, İstanbul.
İPŞİRLİ, Mehmet, (1999), "Islahat", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, XIX, İstanbul, s. 170-174.
KÜTÜKOĞLU, Mübahat S., (2003), "Lâyiha", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, XXVII, Ankara, s.116-117.
ORHONLU, Cengiz, (1984), "Meslekî Bir Kuruluş Olarak Katdınmcılık ve Osmanlı Şehir Yollan Hakkında Bazı Düşünceler", Osmanlı imparatorluğu'nda Şehircilik ve Ulaşım Üzerine Araştırmalar, (Der. Salih Özbaran), İzmir, s.27-70.
ÖZ, Mehmet, (1991), "Gelenekçi Islahat Düşüncesine Göre Osmanlı Devlet ve Toplum Düzenindeki Çözülmenin Mahiyeti", Türk Yurdu, Türk Düşünce Hayatı Özel Sayısı, 44, Nisan 1991, Ankara, s.49-52.
ÖZ, Mehmet, (2005), Kânun-ı Kadîmin peşinde Osmanlı'da Çözülme ve Gelenekçi Yorumcuları, İstanbul.
ŞAŞMAZ, Musa, (2002), "İngiliz Konsolosu Stewart'm Konya Vilâyeti'ne Dair Genel Bir Raporu, (187)", Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, S. 12, Konya, s. 57-97.
ŞENER, Abdüllatif, (19949), "Osmanlı Malî Düşüncesinin Çağdaşlaşması", Tanzimat'ın 150. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu, Ankara 31 Ekim-3 Kasım 1989, Ankara, s.215-242.
YILMAZ, Coşkun, (2003), "Osmanlı Siyaset Düşüncesi Kaynakları İle İlgili Yeni Bir Kavramsallaştırma: Islahatnâmeler", Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 1, Sayı 2, İstanbul, s. 299-338.
ZOROĞLU, Levent, (1994), Kelenderis I, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com