You are here

MUT’TAKİ TARİHİ KÖPRÜLER

HISTORICAL BRIDGES IN MUT

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Located in the Mediterranean Region on the western side of Mersin, Mut is 165 km away from Mersin. Mut has always been on the foreground due to the historical artifacts. The city, has a history extending to the Hittite times. Since the connection between Central Anatolia and the Mediterranean region is provided via Mut via the Sertavul Pass, Many civilizations have settled in this area since prehistoric times. This region, which hosts multiple civilizations, is an important location. The seven bridges under study carry traces of the Karamanoğulları period. Today most of these bridges are closed to vehicle traffic. In this age of civilization for the road and bridge, it is very important for our national culture and ourselves to repair, protect and live our historical bridges as a document. The bridges that connect people, animals and even goods must be as important and valuable as forming a bridge heart.
Abstract (Original Language): 
Akdeniz Bölgesinde Mersin’in batı tarafında yer alan Mut, Mersin’e 165 km uzaklıktadır. Mut barındırdığı tarihi eserler sebebiyle sürekli ön plana çıkmıştır. Şehir, Hitit dönemlerine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Orta Anadolu ile Akdeniz bölgesi arasındaki bağlantının Sertavul Geçidi yoluyla Mut üzerinden sağlanması nedeniyle, tarih öncesi çağlardan itibaren birçok medeniyet bu alanda yerleşmiştir. Birden çok uygarlığa ev sahipliği yapan bu bölge önemli bir konumdadır. İncelenen yedi köprü, günümüzdeki halleriyle Karamanoğulları dönemi izlerini taşımaktadır. Bugün bu köprülerin çoğu araç trafiğine kapalıdır. Yol ve köprü için “medeniyet” dediğimiz bu çağda, birer vesika niteliğindeki tarihi köprülerimizi onarmak, korumak ve yaşatmak milli kültür ve benliğimiz bakımından çok önemlidir. İnsanları, hayvanları hatta eşyaları birbirine kavuşturan köprüler, gönüllerde kurulan köprüler kadar önemli ve değer görmeyi hak ediyor olmalılar.
241
266

REFERENCES

References: 

Anonim İçel İl yıllığı, Ankara, 1973.
AREL, M., Mut’taki Karamanoğlu Dönemi Eserleri “Vakıflar Dergisi V. Ankara, 1962, s.247-248.
ASLANAPA, O., Anadolu’da İlk Türk Mimarisi Başlangıcı ve Gelişimi, Ankara, 1991.
ATLAY, N., Mut Tarihi, Mut Belediyesi Kültür yayınları, Karaman, 1976.
ATTUFEN, H., Mut’un Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya ,2011.
BORAN, Ali Ilgın Kültür Envanteri, Konya, 2013.
__________________, Siirt’teki Kültür Varlıkları, İstanbul, 2013.
DURAN, R.- BAŞ, A.,ÖZCAN, R., Tarihi Konya Köprüleri, Konya, 2016.
__________________, “Konya – Selçuklu İlçesi Tarihi Köprüleri”, XIV. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu 20-22 Ekim 2010, Konya, 2011, s.201-2014.
DÜLGERLER, O. N., Karamanoğulları Dönemi Mimarisi, Ankara.2006.
ERDAL, Z., Aksaray’daki Türk Devri Mimarisi, (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi), Van 2014.
GEÇER, A., Konya Vilayeti İçel Sancağı, Mut Kazası-Karyeleri( Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Niğde, 2001.
İLTER, F., Osmanlılara Kadar Anadolu Türk Köprüleri, Ankara 1978.
KONYALI, İ. H., Karaman Tarihi, İstanbul,1967.
Mut(mersin) Kentsel Kültür Varlıkları Envanteri 2004.
MÜLAYİM, S., Selçuk Mülayim, “Plastik Sanatlarında Anlatım Biçimleri ve Üslup” , Arkeoloji ve Sanat Tarihi Dergisi III, İzmir 1984, s.97-114.
ÖGEL, S., Anadolu Selçukluların Taş Tezyinatı, Ankara 1987.
ŞAHAN, H., Karamanoğulları Dönemi Cami ve Mescitlerinde Yer Alan Mihraplar, (Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kayseri 2009.
TUNÇ, G., Taş Köprülerimiz, Ankara 1978.
TURAN, O., Selçuklular Zamanında Türkiye, İstanbul, 1993.
TÜFEKÇİOĞLU, A., Erken Dönem Mimarisinde Yazı, Ankara 2001.
UYSAL, A.O., Erken Osmanlı Minareleri, ( A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara 1985.
UZUNÇARŞILI,İ.H., Anadolu Beylikleri ve Akkoyunlu, Karakoyunlu Devletleri, Ankara, 1988.
Halil SÖZLÜ | 250
YILDIZ, İ., Mardin’deki Su Mimarisi( Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi) Van 2008.
Zıllioğlu, M., (Sa.M. ÇEVİK), Evliya Çelebi Seyahatnamesi, C.IX-X, İstanbul, 1984.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com