You are here

ORTA DOĞU ÜLKELERİNDE TÜRK İŞGÜCÜ VE BU ÜLKELERİN İŞGÜCÜ AÇIĞI

MIDDLE EAST COUNTRIES OF TURKISH LABOUR AND Labor shortage in this country

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
1960 after I labor deficit that emerged in the Western European countries, the developing countries to meet başlanınca, Turkey workforce employed in European countries started sending more. Thus, Turkey is the balance of payments has created a new source of foreign exchange and foreign currency which corresponds to total exports of the country for some years, this resource has a pen. 1973 petro- l crisis, along with the economies of Western Europe entered a period of stagnation and the unemployment rate has become a major problem in these countries. This is to stop the demand for new foreign workers, and even repatriation of foreign workers return home became the reason for the development of a variety of measures. One of the countries most affected by these developments in Western Europe after Turkey, which is a significant number of European countries by the number of workers decreased during the same period of the Middle Eastern countries, large increases in oil revenues over the Turkish labor market is becoming an important alternative for. This development abroad by Turkey, the number of workers is evident in the following table that shows the distribution by region and by year.
Abstract (Original Language): 
1960 sonras ı yıllarda Batı Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan iş gücü açığı, gelişmekte olan ülkelerden karşılanmaya başlanınca, Türkiye de istihdam fazlası işgücünü Avrupa ülkelerine göndermeye başlamıştır. Böylece Türkiye ödemeler dengesinde yeni bir döviz kaynağı yaratmış ve bu kaynak bazı yıllarda ülkenin toplam ihracatına denk döviz getiren bir kalem olmuştur. 1973 petro l krizi ile birlikte, Batı Avrupa ülkelerinde ekonomiler durgunluk devresine girmiş ve işsizlik oranı bu ülkelerde önemli bir problem olmaya başlamıştır. Bu durum yeni yabancı işçi talebinin durmasına ve hatta yabancı işçilerin ana yurtlarına geri dönüşü için çeşitli tedbirlerin geliştirilmesine sebeb olmuştur. Batı Avrupadaki bu gelişmelerden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye'nin bu tarihten sonra Avrupa ülkelerine gönderdiği işçi adedi Önemli sayıda azalırken, aynı yıllarda petrol gelirlerinde büyük artışlar olan Orta Doğu ülkeleri fazla Türk işgücü için önemli bir alternatif pazar olmaya başlamıştır. Bu gelişme Türkiye'nin yurt dışına gönderdiği işçi sayısının bölgelere ve yıllara göre dağılımım gösteren aşağıdaki tabloda açıkça görülmektedir.
103-109

REFERENCES

References: 

1. Union of the Chambers of Commerce, Industry, Maritime Trade and Commodity Exchange of Turkey, Economic Report 1986, Ankara, 1987, s. 221.
2. Emin Çarıkçı, The Economic Impact of Temporary Manpower Migration in Selected OIC Countries, Islamic Development Bank, Jeddah, 1987, s. 34.
3.
Umre
, Hac dışında ibadet amacı ile Kabe'ye yapılan ziyaret.
4. The World and International Finance Corporation, Social Indicators of Development
1987, Washington 1987.
5. J.S.Birks, IJ. Seccombe and C.A. Sinclar, Labour Migration in the Arab Gulf States: Patterns, Trends arid Prospects, International Migration, Vol XXVI No.3, September
1988, s. 267.
6. Ibid., s. 268.
7. Kingdom of Saudi Arabia Ministry of Planning, Fourth Development Plan 1985¬1990, s. 84.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com