You are here

ÖĞRENCİLERİN VİTAMİN EĞİTİM YAZILIMI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN ANALİZİ (YENİ LEVENT LİSESİ VE ETİLER LİSESİ ÖRNEĞİ)

THE ANALYSIS OF STUDENT'S OPINIONS ABOUT THE VITAMIN EDUCATION SOFTWARE (ETİLER HIGH SCHOOL AND YENİ LEVENT HIGH SCHOOL SAMPLE)

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to analyze the opinions of high school students related to Vitamin Education Software “Lisego”. In order to meet this aim, the opinions of students related to a) the reasons why they use Vitamin Education Software, b) the courses in which the use of the software is more applicable and appropriate, c) the state about how much the software meets student needs, and d) the state how much the software affects student success and motivation are analyzed. This research is carried out in accordance with the phenomenological research design, which is one of the qualitative research methods. The research sample consists of 108 high school students who use Vitamin Education Software “Lisego”. According to the results obtained, in terms of the reasons why they use the software, students emphasized the reasons such as “repetition and consolidation”, “help in studying courses”, “preparation for classes and exams”, “comprehension of the subjects”, “a different learning environment” and “success in courses”. The students stated that the software is more applicable and appropriate in nonverbal courses, mostly in Mathematics and Science classes. Students also remarked that the software is effective in meeting the student expectations, that it increases their motivation in the courses, and that it contributes their success in the courses.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin Vitamin Eğitim Yazılımı “Lisego” ile ilgili görüşlerini incelemektir. Bu genel amaç doğrultusunda öğrencilerin; Vitamin Eğitim Yazılımını kullanma nedenleri, yazılımı hangi derslerde kullanmalarının daha uygun olduğu, yazılımın öğrenci beklentilerini karşılama durumu ile öğrencilerin ders motivasyonları ve başarılarını etkileme durumlarıyla ilgili görüşleri analiz edilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemleri içinde yer alan fenomenolojik araştırma desenine göre yapılmış ve araştırma örneklemini de liselerde öğrenim gören ve Vitamin Eğitim Yazılımı, “Lisego”yu kullanan 108 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrenciler; Vitamin Eğitim Yazılımını kullanma nedenleri olarak “konu tekrarı ve pekiştirme”, “ders çalışmaya yardımcı olma, “derslere ve sınavlara hazırlık”, “konuları anlama”, “farklı bir öğrenme ortamı” ve “derslerde başarılı olma” gibi nedenlere vurgu yapmışlardır. Yazılımın sayısal derslerde kullanımının uygunluğunu belirten öğrenciler, bu derslerden de en çok sırasıyla matematik ve fen derslerinde kullanımın uygun olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, yazılımın öğrencilerin beklentilerini karşılamada etkili olduğunu, derslere motivasyonlarını artırdığını ve ders başarılarını da katkı sağladığını belirtmişlerdir.
177
196

REFERENCES

References: 

ALACAPINAR, F. Yapılandırmacı yaklaşım ve vitamin yazılımına göre programın değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 2009, 189-205.
BAŞ, T. ve Akturan, U. Nitel veri araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2008, 184s.
COHEN, L., Manion, L. ve Marrison, K. Research methods in educaiton. 638p, London-New York, 2007.
ESKİCUMALI, A., Erdoğan D. G. ve Arslan, S. Fen ve teknoloji dersi öğretim programı için hazırlanan vitamin ilköğretim eğitim yazılımının incelenmesi. 10th International Educational Technology Conference, 26-28 Nisan, İstanbul, Turkey, 2010, 602-607.
FRAENKEL, J. R. ve Wallen, N. E. How to design and evaluate research in educaiton. Mcgraw-Hill International Edition, 620p, New York, 2006.
GIORGI, A. P. ve Giorgi, B. Phenomenology. Smith, J. A. (Ed.), Qualitative Pyshcology (165-178). Sage Publications, London, 2003.
HALİS, İ. Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme. Nobel Yayın Dağıtım, 223, Ankara, 2002.
HANGÜL, T. Bilgisayar destekli öğretimin (BDÖ) 8. Sınıf matematik öğretiminde öğrenci tutumuna etkisi ve BDÖ hakkında öğrenci görüşleri. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir, 2010, 142s.
Öğrencilerin Vitamin Eğitim Yazılımı İle İlgili Görüşlerinin Analizi (Yeni Levent Lisesi Ve Etiler Lisesi
Örneği)
[195]
HABERMAN, M. Creating effective schools in failed urban districts. 2003, EducationNews.org. Retrieved January 22, 2014, from http://www.educationnews.org/creating-effective-schools-in-failed.htm.
KARA, Y. ve Yeşilyurt, S. Hücre bölünmeleri konusunda bir ders yazılımının öğrencilerin başarısına, kavram yanılgılarına ve biyolojiye karşı tutumlarına etkisi üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(34), 2007, 41-49.
KARAMUSTAFAOĞLU, O., Bacanak, A. ve Gençer, S. Vitamin programının fen ve teknoloji dersinde kullanımına yönelik öğrenci görüşleri. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitim Kongresi, Niğde, 2012.
KIRK,J. ve Miller, M. L. Realibilty and validity in qualitative research. Beverly Hills, CA: Sage, 1986.
KOCAOĞLU, G. A. Web tabanlı yazılım olan vitamin programının öğrencilerin fen ve teknoloji dersindeki başarılarına ve tutumlarına etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale, 2012, 77s.
KELEŞ, E. ve Türedi, N. Bilişim teknolojileri formatör öğretmenlerinin bakış açısı ile okullardaki bilgi teknolojisi sınıfları. 10th International Educational Technology Conference, 26-28 Nisan, İstanbul, Turkey, 2010, 202-206.
MİLES, M. B. ve Huberman, A. M. An expanded source book qualitaive data analysis. Sage, Publications, 338s, California. Silverman, D. Doing Qualitative Research. Sage Publication, London, 1994, 395p.
ÖZKAN, H. H. Cooperative learning technique through internet based education: A model proposal. Education. Project Innovation of Mobile, 130(3), 2010, 499-508.
PARLAK, H. İ. İlköğretimde uygulanmaya başlanan web destekli mebvitamin eğitim yazılımının öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2011, 123s.
PEKDAĞ, B. Kimya öğreniminde alternatif yollar: Animasyon, simülasyon, video ve multimedya ile öğrenme. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 7(2), 2009, 79-110.
SARANTAKOS, S. Social research. Basingstoke. Palgrave Macmillan, 464p, Australia, 2005.
Hasan Hüseyin ÖZKAN – Mustafa ÖZTOP
[196]
SARITEPECİ, M. ve Yıldız, H. Program değerlendirme modelleri ışığında eğitsel yazılımlar üzerine bir inceleme. Erişim Tarihi: 26. 09. 2014 http://ab.org.tr/ab13/bildiri/169.pdf
SILVERMAN, D. Doing qualitative research. Sage Publication, 2005, 395p.
ŞAHİN, Ö. (2012). MEB vitamin ilköğretim portalı hakkındaki öğretmen görüşlerinin ve öğrenci tutumlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep, 2012, 75s.
ŞENİŞ, B. F. Bilgisayar destekli eğitim yazılımlarında standart sorunu. Anadolu Üniversitesi Eğitim Teknolojisi ve Bilgisayar Destekli Eğitim I. Sempozyumu, 25-27 Eylül, Eskişehir, 1991, 183-191.
TÜRNÜKLÜ, A. Eğitim bilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 2000, 6 (24), 543- 559.
KARATAŞ, S. Temel kavramlar ve kuramsal temeller. Yalın, H. İ. (Ed.). İnternet Temelli Eğitim. Nobel Kitap Dağıtım A. Ş. Ankara, 2008.
YILDIRIM A., ve Şimşek H. Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, 366s, Ankara, 2008.
YILDIRIM, N. Ortaokul 5. Sınıf fen ve teknoloji dersinde kullanılan MEB vitamin eğitim yazılımının öğrencilerin yansıtıcı düşünme becerilerine ve erişilerine etkisinin incelenmesi. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, Konya, 2013, 178s.
YILMAZ, G., ve Tüfekçi, A. Web Temelli Bir Eğitim Yazılımının Kullanılabilirliği: “Ttnet Vitamin İlköğretim 6. Sınıf Matematik Örneği”. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 14(1), 2013, 215-226.
YÜCEL, H. İ. İlköğretim matematik öğretiminde web destekli “mebvitamin” adlı öğretim materyaline ilişkin öğretmen görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2011, 73s.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com