You are here

TÜRK TOPLUMUNUN FUTBOLA YÜKLEDİĞİ DEĞER ALGILARININ ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

EVALUATION OF THE VALUES OF TURKISH SOCIETY LOADING FOOTBALLY ACCORDING TO THEIR TEACHER CANDIDATES

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The aim of this research is to designate whether the teacher candidates’ point of view has changed in terms of their giving a worth to football by the help of some variables (gender, team which they support, , the frequency of watching match, the frequency of playing football). The sample of research consists of 374 teacher candidates who are educated in Akdeniz University, Mehmet Akif Ersoy University and Süleyman Demirel University. In research data was obtained with a kind of five-poit Likert type survey which was developed by researcher and it is consisted 20 items. After 5 items was removed, it’s coefficient of realibility was calculated again and. To designate the validity of scale’s structure, factor analysis was done. The result of factor analysis, it’s identified 15 items whose factor loads changing between 63-93. In researh, frequency, persentage, arithmethic mean, t-test and one wayonava tests were used in analysis of data. According to total points of being handled from questionnaire, there was a meanigful difference among teacher candidates’ points of view in terms of variables including gender and sense of value attached to football in data analysis. It was arrived at the result that gender had affected to awareness level of sense of value attached to football. It was found that the answers given by the teacher candidates regard football as a passion more.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının bazı değişkenler yardımıyla (cinsiyet, futbol oynama sıklığı, müsabaka izleme sıklığı, taraftarı olduğu takım) futbola yüklediği değer algıları açısından görüşlerinin değişip değişmediğini belirlemektir. Araştırmanın örneklemi, Akdeniz Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğrenim gören 374 öğretmen adayından oluşmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ve 20 maddeden oluşan 5’li likert tipi anket ile toplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi sonucunda faktör yükleri .63 - .93 arasında değişen 15 madde tespit edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde frekans, yüzdelik, aritmetik ortalama, t-testi ve One-way Anova testleri kullanılmıştır. Anketten elde edilen toplam puanlara göre yapılan veri analizinde; öğretmenlerin adaylarının, cinsiyet ve futbola yüklenen değer algıları gibi değişkenler açısından görüşleri arasında anlamlı bir fark çıkmıştır. Cinsiyetin, öğretmen adaylarının futbola yüklenen değer algılarına yönelik farkındalık düzeyini etkilediği sonucuna varılmıştır. Öğretmen adaylarının verdiği cevaplarda futbolu daha çok bir tutku olarak gördükleri saptanmıştır.
81
95

REFERENCES

References: 

ALTINSOY, (2014) Öğretmen Adaylarının Futbola Yönelik Tutumları ve Takımları ile Özdeşleşme Durumları, Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aksaray.
AKBAŞ, O.(2004). Türk Milli Eğitim Sisteminin Duyuşsal Amaçlarının İlköğretim II. Kademedeki Gerçekleşme Derecesinin Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara
AKŞAR, T. ve MERİH, K. (2006). Futbol Ekonomisi, İstanbul: Literatür Yayıncılık
ALADAĞ, S. (2009). İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretiminde Değer Eğitimi Yaklaşımlarının Öğrencilerin Sorumluluk Değerini Kazanma
Mevlüt GÜNDÜZ – Mehmet BAYANSALDUZ
[94]
Düzeyine Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimler Enstitüsü, Ankara
ARLI, M ve NAZİK, M.H. (2004). Bilimsel Araştırmaya Giriş, Ankara: Gazi Kitabevi.
AYDIN, N. (1989). Futbol 1. Ankara: Başkent Yayınevi
AYDIN, A. (2005). Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım.
ÇAĞLAYAN, H.S., FİŞEKCİOĞLU, İ.B. (2004). Futbol Seyircisini Şiddete Yönelten Faktörler, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sayı 12, s:127-142.
ÇAKIR, H. (2008). Türk Basınında İlk Spor Gazetesi, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi (26), s:169-196.
ÇOBAN B. (2008). Futbol ve Toplumsal Muhalefet, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sayı 26, s:59-88.
DEVECİOĞLU S. (2007). Futbolun Tarihsel Gelişimi, Erişim adresi: http://perweb.firat.edu.tr/, Erişim tarihi: 04.11.2016.
DEVECİOĞLU, S. (2008). Türkiye'de Futbolun Kurumlaşması, Gazi Üniversitesi İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sayı 26, s:373-396.
DİLMAÇ, B. (2007). Bir Grup Fen Lisesi Öğrencisine Verilen İnsani Değerler Eğitiminin İnsani Değerler Ölçeği ile Sınanması, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
EKER, G.Ö. (2010). Futbolun Dayanılmaz Çekiciliği, Büyülenen Taraftar Portresi, Fanatizm ve Beşiktaş. Millî Folklor, 85, s:173-182.
ERDOĞAN, İ. (2008). “Futbol ve Futbolu İnceleme Üzerine”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, Sayı 26, s.5
GÜNAY, M. (2016). “Türkiye’ de Spor Cemiyetlerinin Kuruluşu ve Bu Cemiyetlerin Etnik Amaçlarla Kullanılması, International Journal of Science Culture and Sport, 4(5), s:383 – 393.
GÜNDÜZ, M. (2014). İlköğretim 3. sınıf hayat bilgisi dersinde “sorumluluk” değerinin proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile öğretiminin akademik başarı ve tutuma etkisi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
İNAL, A. N. (2006). Futbolda Eğitim Öğretim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
KARASAR, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
KARASAR, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Türk Toplumunun Futbola Yüklediği Değer Algılarının Öğretmen Adaylarının Görüşleri Bakımından
Değerlendirilmesi
[95]
KUŞDİL, M. E. ve Kağıtçıbaşı, Ç. (2000). Türk Öğretmenlerinin Değer Yönelimleri ve Schwartz Değer Kuramı, Türk Psikoloji Dergisi, 45, 59-76
ÖZDAMAR, K.(1997). Paket programlar ile istatistiksel Veri Analizi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
ÖZGÜVEN, İ. E. (1994). Psikolojik Testler, Ankara: Yeni Doğuş Matbaası
ÖZSOY, S. (2007). Değerlere Dayalı Bir Ortam Yaratmak Eşittir Daha İyi Bir Dünya Yaratmak, İlk Öğretmen Dergisi, 14, 30–34
SALMAN, G.G., Giray, C. (2010). Bireylerin Futbol Taraftarı Olmasını Etkileyen Güdüler ile Sadakat Arasındaki İlişki: Fenerbahçe Taraftarları Üzerine Bir Uygulama. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi; sayı 33, s: 89-97.
TALİMCİLER, A. (2012). Toplumsal Yapı ve Değişim Ekseninde Türkiye’de Spor/ Futbol:1920-2012. 1920’den Günümüze Türkiye’de Toplumsal Yapı ve Değişim içinde. Derleyenler Alpkaya, F., Duru, B. Ankara: Phoenix Yayınevi.
TOPKAYA, İ., Tekin, A. (2004). Futbol Genel Kuramsal Bir Çerçeve ve Teknik ve Temel Taktik Öğretim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, s:4
ULUSOY, K. (2007). Lise tarih programında yer alan geleneksel ve demokratik değerlere yönelik öğrenci tutumlarının ve görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi, Yayınlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
YILDIRAN, İ. (1997). “Tepük Futbol mudur? XI. Yüzyıl Türk Spor Faaliyetlerinden “Tepük” Oyununun Mahiyeti Üzerine Bir Araştırma”. Beden Eğitimi ve Spor Bil. Dergisi, 2 (1), 54- 62.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com