You are here

AVRUPA ÜLKELERİNİN AZINLIK POLİTİKALARINDA TÜRKÇE ANADİL EĞİTİMİNİN KONUMU "İSVEÇ, FRANSA VE HOLLANDA ÖRNEKLERİ

THE PLACE OF TRAINING OF TURKISH PARENT LANGUAGE IN EUROPIAN COUNTRIES POLİTİCA ON MINORITIES "MODELS OF SWEDEN, FRANCE AND NEDHERLANDS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.121
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
ABSTRACT In this article the position of mother-tongue training has been in three different European countries examined within the framework of minority policy. At the beginning of 1980's these countries developed minority policies and redefined the place of minority languages in their educational system. The idea that migrants are a permanent phenomenon lay at basis of that reorientation. It appears that there are significant differences in the place of mother-tongue training; depend on the type of policies applied in those three countries(Sweden, France and the Netherland)
Abstract (Original Language): 
Bu makalede üç farklı Avrupa ülkesinde Türkçe anadil eğitiminin azınlıklar politikası içindeki yeri incelenmektedir. Avrupa ülkeleri, seksenli yılların başından itibaren göçmenlerin kalıcılığı fikrine bağlı olarak bütünleşme (entegrasyon) politikaları izlemeye başladılar ve bu çerçevede anadil eğitiminin konumunu yeniden tanımlamaya yöneldiler. İncelenen üç ülkede (İsveç, Fransa ve Hollanda) izlenen politikaların niteliğine ve zaman içinde değişmesine bağlı olarak anadil eğitimine verilen önemde anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir.
159-172

REFERENCES

References: 

Alkan, M. & Kabdan, R. (1988), Hollanda'da Temel Eğitimde Türkçe Anadil Eğitimi, Program gereksinimlerine İlişkin Öğretmen Tanımları, SCO Rapport 171, Amsterdam.
Allochtonenbeleid, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, Den Haag 1989.
Broeder, P. & Extra, G. (1997), Taal, In: Vermeulen, H. (red.) (1997), Immigranten voor de multiculturele samenleving, Integratie-, taal- en religiebeleid in vijf West-Europese landen, IMES, Amsterdam.
Canatan, K. (1993),
Bütünleşm
e (entegrasyon)Politikası, Hollanda Türk Akademisyenler Birliği, Amsterdam.
Canatan, K. (1995),
Avrupa'd
a Müslüman Azınlıklar, İnsan Yayınları, İstanbul.
Canatan, K. (2004), Hollanda Güncesi, Türkevi, Amsterdam.
ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) (2004), 2003 Yılı Raporu, Yurtdışındaki vatandaşlarımıza ilişkin gelişmeler ve sayısal bilgiler, Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
Entzinger, H. B. (1984), Het Minderhedenbeleid, Boom Meppel, Amsterdam.
Jeanjean, H. (tarihsiz),
"Languag
e Diversity in Europe: Can the EU Prevent the Genocide of French Linguistic Minorities? Presented at The National Europe Centre (ANU), The National Europe Centre Paper no. 102.
Kruyt, A. & Niessen, J. (1997), Integratie, In: Vermeulen, H. (red.) (1997), Immigranten voor de multiculturele samenleving, Integratie-, taal- en religiebeleid in vijf West-Europese landen, IMES, Amsterdam.
Minderhedennota, Tweede Kamer der Staten-Generaal, Den Haag
1983.
Vermeulen, H. (red.) (1997), Immigranten voor de multiculturele samenleving, Integratie-, taal- en religiebeleid in vijf West-Europese landen, IMES, Amsterdam.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com