You are here

KLÂSİK TÜRK EDEBİYATI ÇALIŞMALARINDA BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNDEN YARARLANMA VE E-KÜTÜPHÂNE UYGULAMALARI

MAKING USE OF INFORMATION TECHNOLOGIES IN THE STUDY OF CLASSICAL TURKISH LITERATURE AND E-LIBRARY APPLICATIONS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.150
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The traditional methods and applications used in Classical Turkish Literary works still remain of great importance currently, besides the facilities that the information age provide shape the methods and applications mentioned above. The progress made in infromation tecnologies and e-library applications contribute to the works made in Classical Turkish Literature and research techniques in this area of study and they also provide alternative options. In addition to advancing the research done in the area of Classical Turkish Literature, some software applications especially the computer and the others improved by means of computers, some projects improved by making use for digital technologies especially e-library works and computer-assited applications lead to new method search. This article proposes making use of information technologies in the study of Classical Turkish Literature, including projects, applications, methods and e-library applications.
Abstract (Original Language): 
Klâsik Türk Edebiyatı çalışmalarında kullanılan geleneksel yöntemler ve uygulamalar, günümüzde önemini korumakla birlikte, bilişim çağının sağladığı imkânlar, söz konusu yöntem ve uygulamaları yeniden şekillendirmektedir. Bilişim teknolojisi sahasında kaydedilen gelişmeler ve e-kütüphâne uygulamaları, diğer bilim dallarında olduğu gibi, Klâsik Türk Edebiyatı alanında yapılan çalışmalara ve bu sahada takip edilen araştırma yöntemlerine önemli katkılar sağlamakta ve alternatifler sunmaktadır. Bilişim teknolojisi araçlarından başta bilgisayar olmak üzere buna bağlı olarak geliştirilen çeşitli donanım ve yazılım ürünleri, dijital teknolojiden yararlanılarak oluşturulan bir takım projeler ile özellikle e-kütüphâne çalışmaları ile internet destekli çeşitli uygulamalar, Klâsik Türk Edebiyatı sahasındaki araştırmalara ivme kazandırmanın yanı sıra yeni yöntem arayışlarını da beraberinde getirmektedir. Makalemizde, Klâsik Türk Edebiyatı sahasında bilişim teknolojilerinden yararlanma biçimleri, bu konudaki yöntemler ve uygulamalar ile geliştirilen projeler üzerinde durulacak, e-kütüphâne uygulamalarına yer verilecektir.
573-585

REFERENCES

References: 


Büyük Genişletilmiş Sözlük, (ET.20.05.2007).

Daniels N. Caroline, Information Technology, Boston, 1993, s.36.

İslâm Araştırmaları Merkezi (ET: 20.05.2007).

• Kültür ve Turizm Bakanlığı, (ET: 20.05.2007). Türkiye
Yazmaları, < https://www.yazmalar.gov.tr/index.php>

Mehmet Kalpaklı, Divan Şiirinin Edisyonunda Bilgisayar Kullanımı Metoduna Giriş Ve Fevri Divanı'nın Elektronik Formu, İstanbul Ünv. Sosyal Bilimler Ens., 1991. (Yayımlanmamış Doktora Tezi)

Metin Bankası (ET: 20.05.2007).

Milli Kütüphane (ET:20.05.2007). Milli Kütüphane,
• Nichols, V., Webters Dictionary Plus Thesaurus, USA, 1993, s.169.
• Otep (ET: 20.05.2007). Washington Üniversitesi,
• Türk Dil Kurumu (ET: 20.05.2007).

• Yüksek Öğretim Kurulu Tez Merkezi (ET: 20.05.2007).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com