You are here

TÜRK SANATINDA BİR "ISLAH-ATÇI" SÜLEYMAN SAİM TEKCAN'IN YAPITINI TEKRAR OKUMAK

SÜLEYMAN SAİM TEKCAN THE REFORMIST IN TURKISH ART

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.138

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Süleyman Sai m Tekcan is an artist who has serve to reform in Turkish Art and Turkish Art Education . There is a lot of publication which printed about him by national or international area. But his creations have not read properly, yet. In this article review of his art works in the context of Animal Style. Because his art is carrying that qualities of special to Animal Style as abstraction, stylization, accent, asymmetric movements which forcing to anatomy and zoomorphic figures. Calligraphy in his painting has add new logic to Munhani. Moreover, this study suggest message of Huvel Baki in his creations.
Abstract (Original Language): 
Süleyman Saim Tekcan Türk Sanatı ve Sanat Eğitiminde pek çok reforma hizmet etmiş bir sanatçıdır. Ulusal ve uluslarası alanda, hakkında yazılmış pek çok yayın vardır. Fakat hala yapıtları layıkıyla okunabilmiş değildir. Bu makalede onun yapıtları Hayvan Üslubu bağlamında tekrar incelenecektir. Çünkü onun sanatı, soyutlama, üsluplaştırma, vurgu, anotomiyi zorlayan asimetrik hareketler ve zoomorfik (hayvan biçimli) figürler gibi Hayvan Üslubu'na özgü nitelikler taşır. Onun resmindeki kaligrafi Münhaniye yeni bir mantık katar. Ayrıca bu çalışma onun yapıtlarındaki Huvel Baki işarını da göstermektedir.
386-391

REFERENCES

References: 

Ayşegül İzer, Özgün Baskıda Klasik Teknikler ve Yeni Arayışlar, Yayımlanmamış Sanatta Yeterlilik Tezi, Mimar Sinan Güzel SanatlarÜniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1992.
Dilek Şener, Süleyman Saim Tekcan Bronz Atlar, Artess Çamlıca Sanatevi, Akademi Ofset, İstanbul, 2001.
Eda Tomba, 701i Yıllar ve Türkiye'de Özgün Baskının Gelişmesinde Önemli Bir Atölye, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001.
Ernst
Diez
, Çev. Oktay Aslanapa, 1946, Türk Sanatı Başlangıcından Günümüze Kadar, İstanbul Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul.
Mehmet Zeki Kuşoğlu , Dünkü Sanatımız, Kültürümüz , Ötüken Neşriyat, İstanbul 1994.
Mehtap Dede Kodaman, Aziz George- Aziz Gregor Kesişiminde Türk-Ermeni Resimli Sanatlarında Ortak Betimlemeler,Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Sanatı: Türk-Ermeni İlişkileri Örneği 20-22 Nisan 2006, Erciyes Üniversitesi Uluslararası Sosyal Araştırmalar Sempozyumu (Eusas I), Kayseri.
Nihat Boydaş ,Talik Yazıya Plastik Değer Açısından Bir Yaklaşım,Ankara : Milli Eğitim Bakanlığı, 1994.
Ümit Gezgin, Süleyman Saim Tekcan Gravürler, Artess Çamlıca Sanatevi -
Akademi Ofset, İstanbul 2001.
Yaşar Çoruhlu, Erken Devir Türk Sanatının ABC'si , Kabalcı Yayınları, İstanbul 1998.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com