You are here

KLÂSİK EDEBİYAT EKSENİNDE ANLAMDAN ANLAM BULANIKLIĞINA BİR YOLCULUK

A JOURNEY FROM MEANİNG TO MEANİNG VAGUENESS İN CLASSİCAL TURKİSH LİTERATURE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.200
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The meaning of text is like a treasure as the doors are locked whose key couldn't be found even by author. A lot of people try to unlock this door; someone manage to open and these people aren't a few. But critics has been in front of same door, and try to make same duty that is done by others. Critics test lots of keys to unlock the door that hides the meaning of a text. İn this declaration the subject of meaning is going to be handled in accordance with explanation (şerh) form and on the points of multi-meaningness, meaning vagueness, meaning charts, interpretation, over-interpretation.
Abstract (Original Language): 
Anahtarını yazarının bile bulamadığı kilitli kapılar ardına gizlenmiş bir hazine gibidir metnin anlamı. Kırk kişi o kapıyı açmaya çabalar, açmayı başaranlar da vardır ve belki bunların sayıları azımsanmayacak ölçüdedir. Lakin okuyucu hala o kapı önündedir ve yine binlerce kişinin yaptığını yapmaya çalışmakta; yanındaki sayısız anahtarı, anlamın üstüne kilitlenen bu kapıyı aralamak için birer birer denemektedir. Bu bildiri çerçevesinde anlam konusu şerh bağlamında düşünülerek "çok anlamlılık, anlam bulanıklığı, anlam tabloları, yorumlama ve aşırı yorumlama" gibi noktalarda tartışılmaya çalışılacaktır.
710-722

REFERENCES

References: 

ABDULKADİROĞLU Abdulkerim, Edebiyatta Metodoloji Açısından Elyazmaları ve Nadir Eserler Üzerine Notlar-1, Gazi Üniv. Gazi Eğt. Fak. Dergisi, C. 3, S. 1, Ank. 1987.
GÖLPINARLI Abdülbâki, Fuzûlî Dîvânı, İnkılâp Kitâbevi, İst. 1985. TARLAN Ali N., Edebiyat Meseleleri, Ötüken,İst. 1981.
CÜNDİOĞLU Dücane, Anlamın Buharlaşması ve Kur'an, Kaknüs, İst. 2005. CÜNDİOĞLU Dücane, Kur'an'ı Anlama'nın Anlamı, Kaknüs, İst. 2005. CÜNDİOĞLU Dücane, Sözlü Kültür'den Yazılı Kültür'e Anlamın Tarihi, Kaknüs,
İst. 2005.İZ Fahir, Eski Türk Edebiyatında Nazım, Akçağ, Ank. 1999.
AYIK Hasan, "Düşüncenin Karanlık Noktaları", Dinbilimleri Akademik Araştırma
Dergisi, VI (2006), sayı: 4.
TANYERİ M. Ali, Divanlar Üstüne Eleştiriler, Turkuaz Yay., İst. 2005. AKAR Metin, Su Kasidesi Şerhi, TDV Yay., Ank. 1994.
TOPRAK Metin, Hermeneutik (Yorum Bilgisi) ve Edebiyat, Bulut Yay., İst. 2003. JA'AFAR Muhammad Salleh, Doğu'ya Yolculuk: İslam Hermeneutiğinin Bir Tarzı
Olarak Te'vil, Kelam Araştırmaları, 2:2 (2004). DOĞAN Muhammet Nur, Eski Şiirin Bahçesinde, Alternatif Yay., İst. 2005. CEYLAN Ömür, Tasavvufî Şiir Şerhleri, Kitabevi, İst. 2000.
ŞEM'U'LLAH Şem'i, Şerh-i Mesnevî (3. Cilt), Süleymaniye. Ktp. İsmuhan Sultan 272.
GRÜNBERG Teo, Anlam Kavramı Üzerine Bir Deneme, YKY, İst. 2006.
KORTANTAMER Tunca, "Teori Zemininde Metin Şerhi Meselesf, Ege Üniv. Fen Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, S. VIII, İzmir 1994.
ECO Umberto, Açık Yapıt, Can, İst. 2001.
ECO Umberto, Yorum ve Aşırı Yorum, Can, İst. 2003.
SERDAROĞLU Vildan, Sosyal Hayat Işığında Zâtî Divanı, İSAM Yay., İst. 2006.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com